27e Rhythm & Blues Night in De Oosterpoort – Groningen in aantocht!

RHYTHM & BLUES NIGHT 2017

“Beschaafde, op jazz gebaseerde rockmuziek met een zware, aanhoudende beat.”

Zo zetten de platenmaatschappijen in de jaren veertig van de vorige eeuw een nieuw genre in de markt: rhythm & blues. De oorsprong van deze muziek lag echter natuurlijk al in de eeuwen ervoor. Traditionals, gospel en later jazz smolten samen tot songs die de wereld zouden veroveren en de basis legden voor bijvoorbeeld de geboorte van de rock-‘n-roll. Niks niet beschaafd dus. Het komt allemaal voorbij tijdens deze 27ste R&B Night: op zes podia wordt een lesje geschiedenis gegeven, van onversneden traditionele blues tot de moderne varianten en alles daartussen.

De Rhythm & Blues Night brengt al een kwart eeuw toppers uit de internationale blues, roots en Rhythm ‘n’ Blues onder één dak. Op zaterdag 29 april staat er weer een flink aantal (inter)nationale acts – grote namen en veelbelovende nieuwkomers – op de planken in De Oosterpoort.

27925505273_729b889d60_bWalter Trout
Walter Trout is een bluesrocker in hart en nieren. Onlangs breidde Trout zijn omvangrijke oeuvre uit met het album ‘Battle Scars’. Hoewel bluesrock nog steeds de rode draad vormt, maakt hij dit keer ook uitstapjes naar de roots van de countryblues. De albums van Trout dampen van opwinding en zijn live-shows zijn steevast een sensatie. Begin november stond Trout nog in een overvolle Grote Zaal en op 29 april komt hij terug naar de Rhythm & Blues Night!

IMG_3117-BorderMakerBooker T.
De meest fameuze artiest in de geschiedenis van de soulmusic, Booker T., komt in 2017 naar de Rhythm & Blues Night! Uit liefde voor hun orginele soulmusic treedt de onvermoeibare Booker T weer op en brengt hij opzwepende soul-grooves ten gehore alsook de grote hits die hij scoorde met o.a. Otis Redding en Sam and Dave.

finkFink’s Sunday Night Blues Club
Fink’s Sunday Night Blues Club komt naar de Rhythm & Blues Night! Fink’s Sunday Night Blues Club is een uniek live optreden van Fin Greenall (Fink). Tijdens deze show laat hij tracks horen van zijn nieuwe gelijknamige project dat binnenkort aangekondigd wordt.

MK2-jpgMarcus King Band
Hij is nog maar twintig jaar oud, maar toch al enkele jaren songwriter, zanger, gitarist en bandleider van beroep: Marcus King. Het jonge fenomeen brengt binnenkort zijn tweede album uit, toepasselijk The Marcus King Band getiteld. Gepassioneerde ‘American roots music’ of zoals hij het zelf noemt: “Zwaar door soul beïnvloedde psychedelische southern rock”.

14835164463_e6bc5a13c7_oNikki Hill
‘The New Queen Of Rock ‘n Roll’ of ‘The Southern Fireball’ zijn prachtige bijnamen voor deze fantastische roots-, rocking-, en souldame Nikki Hill. Hill is fysiek klein van formaat, maar haar stembereik is indrukwekkend te noemen. Als tiener begon de funk en soul in haar bloed te stromen en later op high school de punk. Prima ingrediënten voor haar sound met een stevige bite en rockinvloeden. Van grote invloed op deze sound zijn Little Richard, The Quasar Of Rock, maar ook Otis Redding, Chuck Berry en ga zo maar door. Live is Nikki Hill al net zo’n sensatie.
14593264577_410a6fb5e5_oThe Paladins
The Paladins uit San Diego is één van de beste rock ’n roll-bluesbands die je live op het podium kunt tegenkomen. Ze combineren rockabilly en country uit de jaren vijftig met blues en jazz. Door de jaren heen ontwikkelde The Paladins een eigen mix van country, rockabilly, blues en jazz die verder reikt dan de standaard rockabilly sound. Gedreven door een zwoele contrabas en een ronkende blues gitaar behoort de band nog steeds tot de beste rock ‘n roll bands die je live op een podium kunt tegenkomen.
Joan OsborneJoan Osborne
Joan Osborne is een Amerikaanse singer-songwriter maar ook een indrukwekkende en  gepassioneerde performer. Ze heeft terecht een reputatie opgebouwd als een van de grote stemmen van haar generatie. Osborne maakt muziek met een mix van pop, bluesy rock en pure soul. Ze is vooral bekend van de wereldhit ‘One Of Us’ uit 1995, van haar debuutalbum ‘Relish’. Osborne is een multi-platina verkopende artiest en heeft maar liefst zeven Grammy’s op haar naam staan. Inmiddels heeft ze al veel albums uitgebracht en blijft ze intensief touren. Op zaterdag 29 april komt ze naar Groningen voor een optreden op de Rhythm & Blues Night!
IMG_1373-BorderMakerDevon Allman
Devon Allman, zoon van muzieklegende Gregg Allman (The Allman Brothers), is absoluut geen muzikant die op het succes van zijn vader heeft meegelift. Hij maakt al twee decennia blues in diverse bands zoals Honeytribe en Royal Southern Brotherhood met bluesgrootheden Mike Zito en Cyril Neville. Sinds 2013 zijn drie solo albums van Devon Allman verschenen waarbij ‘Ragged & Dirty’ uit 2014 een ware sensatie in bluesland werd. Elke bluesliefhebber krijgt kippenvel zodra je een van zijn albums opzet, laat staan wat dit live met je kan doen!
9590652270_3af2b33910_oJo Harman
Wellicht heb je haar in de afgelopen jaren wel eens gezien op een festival of in je favoriete poppodium: de blonde Engelse zangeres Jo Harman. Waar ze ook optreedt, ze weet iedere keer veel nieuwe bewonderaars te krijgen en dan heus niet alleen vanwege haar looks, maar met name door haar overtuigende stemgebruik, waarmee ze zowel blues, soul, rhythm & blues als rock zingt. In Groot Brittannië werd ze eind augustus uitgeroepen tot Female Vocalist Of The Year door de British Blues Foundation.
AveryAvery*Sunshine
De Amerikaanse soulzangeres Avery*Sunshine staat bekend om haar meeslepende eerlijke teksten over stralend optimistische thema’s verpakt in een sprankelende liveshow. Met haar speelse mix van gospel, jazz, R&B, soul, haar ontwapenende glimlach en die fenomenale loepzuivere zwoele stem weet Avery*Sunshine ieder publiek voor zich te winnen. Een feest voor oor en oog maar vooral de ziel.
25439747973_1bc461b24c_oJunior Mack
De Amerikaanse Junior Mack is een doorgewinterde muzikant, die zijn publiek betovert en weet te boeien met zijn soulvolle interpretatie van de blues, en daarmee de luisteraar meeneemt op een muzikale reis. Een reis die je van het begin tot het eind blijft boeien, met uitstapjes naar rock, soul en gospel. Hij speelt al gitaar sinds zijn negende, en werd beïnvloed door grootheden als Duane Allman, Jan Akkerman en Wes Montgomery. Toch ligt zijn gitaarspel dichterbij de soulvolle sound van gospel en blues. Zijn vocale invloeden komen meer uit de gospel; The Soul Stirrers met Sam Cooke en Paul Foster, en later ontdekte hij ook Greg Allman. Deze vocale invloeden hoor je allemaal terug in Mr. Junior Mack himself!
18734117285_3567ddc6aa_oDan Patlansky
De Zuid-Afrikaanse gitaarvirtuoos Dan Patlansky was special guest bij de laatste 25 shows van de Europese Shockwave Tour van de legendarische Joe Satriani. Dan Patlanski eindigde 2016 met een hoogtepunt toen zijn wereldwijd uitgebrachte laatste album ‘INTROVERTIGO’ door BLUES ROCK REVIEW/USA werd benoemd tot het #1 Blues Rock Album. Hiermee staat hij in het rijtje met namen als Joe Bonamassa, Chase Walker Band, Supersonic Blues Machine en Devon Allman.
18269359392_317f2eaa9c_oLittle Hurricane
Voor het Amerikaanse duo begon het allemaal met een gedeelde liefde voor de blues. Anthony ‘Tone’ Catalano en Celeste ‘C.C.’ Spina leerden elkaar kennen via Craigslist en al snel debuteerden ze zelf met Homewrecker. Indie bluesrock in de geest van dat andere blues-koppel, The Black Keys. Het tweetal speelde de afgelopen jaren op steeds grotere podia en festivals, wat hen motiveerde om grotere nummers te schrijven. Het duo maakt zich op voor de release van hun derde album ‘Same Sun Same Moon’ onder het label Mascot Records.
dsc_6036Barrelhouse
Zo onverwoestbaar als de blues zelve: Tineke Schoemaker en haar mannen zijn al ruim vier decennia het boegbeeld van de nederblues. Ok, met een paar kleine pauzes dan, het blijft de blues. Vorig jaar verscheen het pakweg tiende album van Barrelhouse: ‘Almost There’. “Verrassend is de enorme diepgang waarmee Schoemaker haar persoonlijke ervaringen aan de muziek weet toe te vertrouwen” schreef Blues Magazine. Voeg daar de pak hem beet 250 jaar blueservaring van haar band aan toe en je weet waar je moet zijn vanavond.
13976692029_c116b58d51_oPokey LaFarge
Voor wie hem twee jaar geleden op de R&B Night miste of voor wie er niet genoeg van kan krijgen: Pokey LaFarge. Wie hem zijn aanstekelijke jazz, ragtime, country blues en western swing hoort spelen, moet vaststellen dat de Amerikaan een jaartje of tachtig te laat geboren is. Zelf ziet hij dat anders: “It’s not retro music. It’s American music that never died.” LaFarge en zijn band draaien hun hand niet om voor ruim 200 optredens per jaar en de albums vliegen dan ook in alle continenten over de toonbank. Nog niet overtuigd? Check ‘Something in the Water’ op YouTube.
30518207672_8f3c00dfb7_oThe Reverend Shawn Amos
Hallelujah. We nodigen alle blues-discipelen uit voor de hoogmis van de bluesdominee uit New York, die vette blues, funk, fuzz en vintage gospel over het altaar smijt. “Zijn muziek wringt en swingt lekker rauw en de songs staan als een huis, mede dankzij zijn gave rauwe vocalen,” schreef Writteninmusic over zijn laatste album ‘The Reverend Shawn Amos Loves You’. Amen!
Woody Pines 2Woody Pines
Het is nog niet lang geleden dat Woody Pines uit – goh – Nasville als straatmuzikant door de Verenigde Staten trok met een repetoire dat uit 78 toeren-singletjes leek te bestaan. De lekkere boot shaking’jump blues van Pines zou het niet slecht doen als doublebill met Pokey LaFarge, hoewel Pines soms iets meer Stray Cats door zijn sound roert. Onversneden hillbilly boogie, zoals die in de zuidelijke schuren van de VS klonk voor de rock-‘n-roll was uitgevonden.

DE OOSTERPOORT

Trompsingel 27
9724 DA Groningen

ZATERDAG 29 APRIL 20:00 UUR

Kaarten: € 39,50 (exclusief servicekosten) en zijn te koop via De Oosterpoort en de Stadsschouwburg Groningen, Plato en ticketmaster.nl

Meer info via de website van Rhythm & Blues Night.

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: