The Veldman Brothers – Refuel

Album: THE VELDMAN BROTHERS – REFUEL
Artist: The Veldman Brothers
Record Label: Eigen Beheer
Release Date: 25/11/2016

Recensie: Ton Kok

Ruim twee jaar na het verschijnen van hun vorige cd hebben The Veldman Brothers een nieuwe schijf in de markt gezet. De titel is ‘Refuel’.

Met deze zesde cd zijn de mannen voor het eerst in een andere bezetting te horen. Goed, de broertjes Gerrit (gitaar/zang) en Bennie (toetsen/harmonica/zang) Veldman zijn uiteraard nog steeds van de partij, maar worden tegenwoordig bijgestaan door Fred van der Wende (bas) en Han Neijenhuis (drums). Fred maakte in een vroeg stadium al eens deel uit van de band, Han is echt helemaal nieuw.

Elf nummers staan er op de nieuwe cd, negen van de hand van Gerrit en twee van Bennie. De dames Nanny van de Laar en Saudy Smits nemen op drie nummers de achtergrond vocalen voor hun rekening.

Het hele album ademt de oude, vertrouwde Veldman Brothers sfeer uit. Toch zijn er wel verschillen, vooral qua songs.
11027604663_573dec3a2b_oDe cd opent ‘ouderwets’ met ‘Brothers Groove’, een instrumentaal nummer met vet gitaargeluid en pompende Hammond. Dit nummer had op elke andere cd van de mannen kunnen staan en stelt de trouwe fan onmiddellijk gerust.
11027604843_1e6eccc856_oOndanks het gebrek aan dieptepunten toch een paar nummers die er bovenuit springen. ‘The Lonely One’ is een prima catchy song met een swampy sfeertje. ‘Stay Close’ is prachtige ballad met prima slide-werk. ‘Journey’ is een akoestische blues met Gerrit op dobro en Fred op de contrabas. ‘Suspicious’ is te omschrijven als een soulful blues/rocker. Enige minpuntje hier is dat de achtergrondzangeressen iets te diep in de mix zitten. ‘Carry On’ daarentegen is schitterende souldballad, waar de dames wel optimaal uit de verf komen.

Kortom, we hebben er ruim twee jaar op moeten wachten, maar het was het waard.

Snippet van One Step Closer:

Website: The Veldman Brothers

Tracklisting:
the-veldman-brothers-refuel-940x937

 1. Brothers Groove
 2. The Only One
 3. Losin’ It
 4. I Found
 5. Stay Close
 6. Journey
 7. What Is Wrong
 8. Suspicious
 9. No Love Song
 10. Carry On
 11. One Step Closer

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: