Dave Chavez Band – Loving BattleGround

Album: DAVE CHAVEZ BAND – LOVING BATTLEGROUND
Artist: Dave Chavez Band
Record Label: Eigen Beheer
Release Date: 30/07/2016

Recensie: Nicolette Johns
IMG_2089-BorderMaker
Het is alweer 3 jaar geleden dat Dave Chavez zijn eerste album ‘Sharp Like A Knife’ uitbracht. Het werd dus tijd om de gevoelens die hij de afgelopen 15 jaar in songs omzette met zijn geheel uit nieuwe leden bestaande band op te nemen en een nieuw album op de markt te brengen. Voor de pers en promotors werd 30 Juli j.l. ‘Loving BattleGround’ met een tweetal Limo tours door Rotterdam – mede verzorgd door Christian Gaasbeek – onder het genot van een drankje ten doop gehouden.

Na vertrek van Rotterdams laatste ‘landmark’, het geheel vernieuwde Centraal Station, vertrok de Limo richting Rotterdam-Zuid mede ingegeven doordat dezelfde dag het Zomer Carnaval door het Rotterdamse centrum trok.

Laat ik eerst even Dave’s nieuwe begeleiders aan u voorstellen; de DCB is eigenlijk een trio en als het kan/gewenst is/moet wordt dit uitgebreid met toetsen en blazers. Dave’s trio bestaat uit bassist Peter Offerman en drummer/zanger Darryl Ciggaar. Als u de DCB live gaat bekijken kan u het geluk hebben dat hier zich ook nog eens Rowan de Vos op de toetsen, saxofonist Jan de Ligt, trombonist Yavin Groenewegen en trompettist David Mast hebben bij aangesloten.

Op ‘Loving BattleGround’ kunnen we 10 nummers beluisteren waarvan 9 nummers uit de pen van Dave Chavez en slechts 1 cover; een cover van niet de minste muzikant Ray Charles. Het album is geworden zoals het bedoeld is; ‘in your face’ sound en vooral die seventies-sound zonder al teveel fratsen, een minimum aan dubben en/of mixen.
De opener ‘Afraid’ is een lekker up-tempo nummer waarbij de drumms van Darryl Ciggaar en de groove van Peter Offerman samen met de piano van Rowan de Vos de heupen losmaakt.
De enige cover op het album ‘Hard Times’ van Ray Charles zal vooral live gegarandeerd een winnaar zijn, zó emotionerend. Wéér ben ik net als toen ik kennismaakte met ‘Sharp Like A Knife’ en de live optredens die ik bijwoonde verbluft door de timing die deze Schiedammer Dave Chavez beheerst. Ook zijn uitspraak doet geenszins vermoeden dat we hier te maken hebben met een Nederlandse band.
‘Brightest Light’ is zoals vele nummers op dit album gevoed door de liefde, de stukgelopen liefde weliswaar, waar Rowan de Vos in het geheel niet laat vermoeden dat hij nog maar een twintiger is gezien inlevend vermogen op de toetsen.
Het nummer wat ik al diverse malen op ‘repeat’ heb gezet is het R.L. Burnside, North Mississippi Hill country geïnspireerde ‘Love To Shine’- wàt een vette gitaarsound weet Dave Chavez hier neer te zetten. Ook zijn stemgeluid wat hier nogal ‘drone’ aanhoort is perfect gebracht. Wellicht mijn overall favoriete song van het album.
Gevolgd door mijn tweede favoriet van het album ‘Are We Done’ met slechts Dave’s stem, gitaar en de pedal-steel van gast, Rhythm Chiefs/Dry River Bed Trio/Sugaree/Ian Siegal Band’s Dusty Ciggaar; mooier worden de ballads niet naar mijn smaak. Een hoog kippenvel gehalte deze ‘Are We Done’!
De titeltrack van het album is ondanks wat de titel doet vermoeden, een liefdevol slagveld, tóch een heerlijk up-tempo nummer geworden. Waarbij dit ‘bass-loving’ meisje erg geniet van de groove van Peter Offerman. Ook heerlijk in dit nummer zijn de Hammond van Rowan de Vos maar natuurlijk ook Dave’s solo op de gitaar. De band zingt ook een lekker moppie mee en de blazers verhogen nog maar eens de dansbaarheid van deze song.
‘Angel’ is ook zo’n heerlijk nummer waarbij we maar blijven genieten van Darryl Ciggaar’s drumm kwaliteiten; Rowan de Vos doet er een mooi schepje piano bovenop, dat plus de stem van Dave en een heerlijk groovy nummer is een feit!
Chicago overdrive in ‘Devine’ waarin eens te meer Dave’s timing benadrukt wordt en ook hier is Rowan de Vos los! Wat een cadeautje voor de luisteraar dat Dave en Rowan elkaar een paar jaar geleden gevonden hebben.
Het voorlaatste nummer ‘So Far Away’ zal voor de liefhebbers van bigband zéker de favoriet zijn van het hele album. Rowan’s voedende klanken op de toetsen maken dat dit nummer een heel hoog jive-gehalte heeft. Genietend van trompettist David Mast, trombonist Yavin Groenewegen en saxofonist Jan de Ligt zit ik te swingen achter de laptop. Maar natuurlijk maken ook Dave’s ‘snare-bending’, de up-lifting drumms van Darryl en de dikke groove van bassist Peter Offerman dit nummer tot een succes.
Het meest ‘in your face’ of zo u wilt het meest naakte nummer van het album is toch wel ‘In Love’ waar Dave slechts de akoestische gitaar bij zijn stemgeluid voegt. Een nummer wat mij toch (gelukkig) wéér aan het oeuvre van Bill Withers doet denken.

Dit album ‘Loving BattleGround’ is een totaal ander album dan ‘Sharp Like A Knife’ geworden mede door de diverse gasten die op het album te horen zijn maar ook door de productie door Rhythm Chiefs/Maurice van Hoek/Ian Siegal Band bassist Danny van ‘t Hoff. Al eerder tekende Danny van ‘t Hoff voor producties maar door deze samenwerking met Dave Chavez zal zijn talent ook door het bluesminnende publiek niet onopgemerkt blijven.

‘Loving BattleGround’ is een geslaagd album geworden en zéker een aanrader voor in de cd-speler!

Werd de coverfoto van vorig album ‘Sharp Like A Knife’ door Arjan Vermeer verstrekt, deze keer is Leo Gabriëls verantwoordelijk voor de coverfoto van ‘Loving BattleGround’. Een mooie geste naar mannen die de blues een warm hart toe dragen.

CD schijf - wit
Tracklist:

1. Afraid
2. Hard Times
3. Brightest Light
4. Love To Shine
5. Are We Done
6. Loving Battle Ground
7. Angel
8. Devine
9. So Far Away
10. In Love

Website Dave Chavez Band: www.davechavez.band

Alvast een voorproefje?
Dit is Dave Chavez Band met de cover van Ray Charles’ ‘Hard Times’ op Brielle blues daags na de cd-doop van ‘Loving BattleGround’:

1 thought on “Dave Chavez Band – Loving BattleGround”

  1. MOOI…. :
    Mooi verslag van een mooie cd, gemaakt door een mooie, goede muzikant die zo een mooi verslag verdient. Gemaakt door een mooi echtpaar die hun hart en ziel net als Dave stoppen in het maken van foto’s, verslagen waar veel tijd en energie in gaat zitten .. en dat is mooi …. mooi voor iedereen die de blues een warm hart toe draagt … zowel dave Chavez met deze mooie cd .. en Jose en Nicolette voor dit mooie verslag met een vernoeming van de maker van de foto voor deze hoes , en dat vind ik een mooi gebaar ..dank u allen ….. en tot ziens …

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: