Maison du Malheur; stokoud is springlevend!

Maison du Malheur speelde op 27 maart 2014 in Hedon in Zwolle. Review: Ria Pronk met foto’s van Gerrie van Barneveld.maison4796

Sinds februari jl. heeft het vernieuwde Hedon de deuren geopend. Een uitnodigend gebouw en een goede ontvangst. Zwolle kan trots zijn op zo’n poppodium. De capaciteit van de grote zaal is van 500 naar 850 bezoekers gegaan en dat biedt de mogelijkheid om grotere acts in huis te halen. We houden het in de gaten. De kleine zaal kan 200 maison4645muziekliefhebbers herbergen. Hier speelt vanavond Maison du Malheur.

Maison du Malheur is de band rond zanger J.P. Mesker, die ook banjo en gitaar speelt.  J.P. wordt bijgestaan door Hector Wijnbergen (piano), Thijs Elzinga (gitaar), Martin de Ruiter (drums), Hans Sulman (saxofoons) en Arno Bakker (sousafoon en trombone). Voor wie houdt van het plaatje; de muzikanten van Maison du Malheur lijken te zijn gecast voor een film die zich afspeelt in de jaren ’20.

Men gaat al weer een tijdje langs de podia met de Wicked Transmission Tour om de gelijknamige cd  te promoten. Velen hebben het al geprobeerd maar de muziek van Maison du Malheur laat zich niet in een hokje plaatsen. Waarom zou je dat ook willen? Nou ja, misschien handig voor degene die het binnenkort zelf een keer wil aanschouwen. Ga uit van een beetje blues, een snufje oude jazz, een toefje rhythm & blues en een mespuntje balkan. Maar misschien is feestmuziek wel een betere omschrijving. Een bassist heeft Maison du Malheur niet. De baspartijen zijn voor rekening van grote vriendelijke reus, Arno Bakker, op sousafoon. Hilarisch wanneer hij headbangend op de rand van het podium balanceert.
De vaart zit er goed in vanavond, een stoommachine op volle toeren, waarin iedere muzikant zo zijn eigen rol heeft. Leuk om naar te kijken. Dat vinden ook drie dames naast mij in het publiek; ze hebben het maar druk met de ranking van de heren. Na de uptempo dansnummers is Blue een geweldig mooie afwisseling in het repertoire. Een dergelijk intermezzo zou wat mij betreft nog wat vaker voorbij mogen komen.

maison4809

Zelf meemaken? Je kunt Maison du Malheur binnenkort zien en horen:
11 april     Poppodium Volt, Sittard
12 april     Paradox, Tilburg
26 april     CC Luchtbal, Antwerpen
26 april     Free Fall Festival, Arnhem
2 mei         Moulin Blues, Ospel
14 juni      Kids ’n Billies, Nijmegen
12 juli         Dijkpop Festival Andijk

maison4904

maison4684

maison4890

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: