Big Pete opent indrukwekkend bluesjaar bij North Sea Jazz Club

De North Sea Jazz Club is in mei 2012 opgericht in de WestergasFabriek in Amsterdam. Analoog aan het -brede muzikale- North Sea Jazz-spectrum, wordt hier latin in allerlei varianten tot funk, soul, R&B, elektronica en ook blues geprogrammeerd. Op vrijdagavond 10 januari a.s. kickstart de North Sea Jazz Club een jaar vol legendarische bluesconcerten. Harmonicakoning Big Pete en zijn Blues Band treden op tijdens het wekelijkse Friday Night Out dat deze editie het etiket ‘blues special’ heeft meegekregen. Als speciale gasten nemen ze vocaal talent Karsu Dönmez en blues- & boogiepianist Dirk Jan Vennik mee.

Het klopt dat de Nederlandse Big Pete een grote jongen is, tenminste op het gebied van de blues.  Hij speelde op zijn 23e al mee met de Lester Butler Tribute Band en zette zichzelf vervolgens op de kaart. Met bluesband The Strikes speelde hij onder andere op Noorderslag, North Sea Jazz Festival, Moulin Blues en Curaçao Jazz. Maar hij stond ook op de bühne met grote artiesten als Matt Schofield en Ian Siegal. Eind 2011 brengt Big Pete zijn debuutalbum Choice Cuts uit, dat in Amerika genomineerd werd voor een Blues Music Award (De Grammy voor blues) in de categorie ‘best new artist debut’.  Het Amerikaanse toonaangevende blues magazine Blues Revue zegt over deze CD dat Big Pete: “the biggest thing to come out of The Netherlands since Focus, Golden Earring or Shocking Blue”. Pete zelf is behalve een geweldige mouthharpplayer ook nog eens een goede blueszanger. Zijn rauwe stem past perfect bij de gekozen composities van Lester Butler’s ‘Driftin’ en ‘I Was Fooled’, die ook op de CD Çhoice Cuts’te vinden zijn.

[button color=blue size=big alignment=none rel=1 openin=newwindow url=”http://www.northseajazzclub.com/event/friday-night-out-blues-special-big-pete-karsu-donmez-dirk-jan-vennik/”]Dus mis deze avond niet in de North Sea Jazz Club, vrijdagavond 10 januari: Zitplaats & diner: € 15,00 euro; Staanplaats: € 10,00 euro Deuren open, diner & borrel v.a. 19.00 uur; Live muziek v.a. 20.00 uur[/button]

Morganfield2
Morganfield
Primer
John Primer

Maar er is meer onder de blues-zon bij de North Sea Jazz Club in 2014. Na succesvolle concerten in 2013 van Otis Taylor, Matt Schofield en The Holmes Brothers (lees ook: “Holmes Bros, een muli-style gospel trio“), zet programmeur Niels Nieuborg de blueslijn voort: “Er is in Nederland een grote groep  bluesliefhebbers, maar eigenlijk zijn er te weinig podia die het genre omarmen. Zo worden grote muzikanten en vergeten grootheden van weleer te weinig naar Nederland gehaald. Maar daar komt verandering in…”.  De club brengt vast een rijtje naar buiten.

 

Onder die ‘vergeten grootheden’ vindt je bijvoorbeeld John Primer, met zijn -bijna- bovennatuurlijke slide-werk en die, ondanks zijn 68 jaren, ook vocaal het nodige te brengen heeft.  Maar ook een James Yancy Jones, of -beter bekend onder zijn artiestennaam- Taildragger.  Als Taildragger van het podium afstapt om zich te vervoegen bij de toeschouwers in het pluche, geeft deze blues-club entertainer de toehoorders gelijk het gevoel er ook volledig bij te horen.

Taildragger
Taildragger

En als je voor de eerste keer Mud Morganfield, de eerste zoon van McKinley Morganfield a.k.a. Muddy Waters,  ziet optreden wordt je gelijk uit het veld geslagen door de fysieke gelijkenis met zijn beroemde vader én de gelijkenis van zijn stem met zijn vader.

Maar ook King Of The World mag zich in bovenstaand rijtje scharen. Deze Nederlandse bluesband met oude bekenden uit de blues en roots scene is vorig jaar opgericht, na het overlijden van Nederlands bluestrots en muzikaal boeg- en voorbeeld Harry Muskee. De geest van Harry en daarmee het respect voor deze Nederlandse blueslegende leeft voort in deze band.

Kingoftheworld
King of the World

Hieronder de (voorlopige) lijst met blues-gerelateerde concerten in de North Sea Jazz Club in 2014:

10 jan – Friday Night Out: Blues special met Big Pete, Karsu Dönmez & Dirk Jan Vennik
18 jan – Martien Oster & Original Grooves
19 jan – Ruchadze Band – Amsterdam Beyond
13 feb – Daptone Records proudly presents: The Como Mamas
16 mrt – Preston Shannon Band
23 mrt – Duke Robillard
27 mrt – King of The World
30 mrt – Tamikrest
20 april – Mud Morganfield
4 mei –  John Primer
24 mei – Tail Dragger
7 juni – RJ Mischo Band

Voor nog niet alle acts zijn kaarten verkrijgbaar op dit moment, maar houd daarvoor de site in de gaten: www.northseajazzclub.com

%d bloggers like this: