DeWolff huilt op verschillende tonen

DeWolff speelde in de Kroepoekfabriek, Vlaardingen op zaterdag 28 september 2013. Tekst en video door Giel van der Hoeven met foto’s van  Arjan Vermeer.

Ondanks dat het Limburgse psychedelische bluesrock trio DeWolff in hun zesjarige bestaan successen hebben geboekt op grote festivals en in het buitenland, blijven ze toch ook het Nederlandse clubcircuit bespelen. En dat valt te prijzen, want voornamelijk met veel live concerten doe je als jonge band de échte benodigde ervaring op. Na de soundcheck had zanger/gitarist Pablo van de Poel aanvankelijk lichte twijfels over het geluid in de kleine Kroepoekfabriek. Maar halverwege de show moest hij toegeven dat die sound alleszins acceptabel was en dat het Vlaardingse publiek hem eveneens aanstond. In zijn voor Westerlingen bijna niet verstaanbare Zuidelijke accent riep hij enthousiast: “ik wist niet dat kroepoek zo kon klinken!
DeWolff
Pablo zat sowieso lekker op zijn praatstoel. Al was dit mede het gevolg van de lange speelduur (er was geen supportact dus kreeg DeWolff 2,5 uur speeltijd!), maar ook door technische problemen in het begin van het optreden die hij noodgedwongen diende toe te lichten. De vintage Telecaster gitaar die hij na twee nummers ter hand nam weigerde even dienst (“tijd dat we geld gaan verdienen en ik echte spullen kan kopen“, zei hij spottend). En hetzelfde lot leek even later ook zijn Gibson Firebird beschoren, maar uiteindelijk viel het ongemak mee. Ook toetsenist Robin Piso had schijnbaar problemen met zijn Hammond B3 volgens Pablo, maar de orgelvreter zelf stopte dat euvel liever in de doofpot. Drummer Luka voegde er droogjes aan toe: “drummers hebben nooit problemen“.

DeWolff
Net zoals in het beginstadium van hun carrière grijpen de broers Van de Poel en vriend Piso met hun sound nog steeds terug naar de jaren zestig. Geïnspireerd door o.a. Pink Floyd, The Doors, The Jimi Hendrix Experience, Deep Purple, Led Zeppelin, Metallica en the Black Keys produceren de vintage-freaks een geheel eigen vorm van neo-psychedelia met rock ‘n roll invloeden. Met als belangrijkste kenmerken het rauwe sloppy gitaargeluid met fuzz vervormingeffecten van Pablo, de sterke aanwezigheid van Robin’s fel jankende keyboards, met name zijn oldtimer het hammondorgel. En het retestrakke maar ook innovatieve drumwerk door youngster Luka, want zijn groovy ritmiek maakt een basgitarist overbodig. Deze huilende driekoppige wolf kent een grote verscheidenheid aan expressiemogelijkheden.
DeWolff
Er zijn muziekkenners die vinden dat deze retro muziekstijl niet strookt met muzikanten die klassiek en conservatorium geschoold zijn. Onzin natuurlijk. Creativiteit, originaliteit, talent en hard werken blijven voorwaarden om een publiek aan te kunnen spreken, of een muzikant nu geschoold is of autodidact. En vooral “spelen met het gevoel op de voorgrond” zoals Luka dat eerder treffend wist te verwoorden. Het bezoeken van een DeWolff concert is kijken en luisteren naar drie fanatieke enthousiastelingen die passie en gedrevenheid hoog in het vaandel hebben. Dat werkte aanstekelijk en oogstte waardering bij het aanwezige publiek. En dat Pablo de middag van dit concert ook nog werd gespot op de Vintage Guitar Show in Veenendaal zegt genoeg over zijn hartstocht voor het snaarinstrument.
DeWolff
De zaal en het balkon van poppodium De Kroepoekfabriek biedt plaats aan slechts 300 toeschouwers. Maar DeWolff trad gewoon aan met hun volledige crew; geluidsman, lichtman en (de jarige) stageroadie. En niet te vergeten de merchandiserdame, die voornamelijk vinyl aan de man wist te brengen. Het trio is er ongeacht de venue veel aan gelegen de zaken professioneel en serieus aan te pakken. Zowel qua presentatie, kleding (stijlvol met Western hoedje en belt buckles) als in de muzikale ontwikkeling zag je het trio door de jaren heen groeien. Duistere melodieën en soms langdradigheid lijken ook meer en meer plaats te maken voor rock georiënteerde riffs en muzikale spanning. Waarbij Pablo is gaan experimenteren met fingerpicking gitaarspel waardoor zijn solo’s nog meer opwindend klinken. Live uitvoeringen van de singles Voodoo Mademoiselle en Crumbling Heart van hun meest recente CD de rockopera ‘DeWolff IV’ uit 2012 waren daar zaterdag goede voorbeelden van.
DeWolff
Met daarin ook weer Deep Purple-achtige toetsen partijen die Jon Lord-fan Robin Piso vol overgave speelde. Het symfonische up-tempo Vicious Times was de derde song die van dat laatste album live werd gespeeld. Verder was de CD – of liever gezegd elpee – ‘Orchards-Lupine’ (2011) goed vertegenwoordigd met vier tracks. Waarvan The Pistol met het jazzy intermezzo als vanouds weer één van de hoogtepunten in de show was. En we kregen uit de beginperiode Don’t You Go Up the Sky, Birth Of The Ninth Sun, Medicine (allen van Strange Fruits And Undiscovered Plants uit 2009), Yellow Rat Magic Blues en hun bekendste hit Gold and Seaweed (DeWolf – 2009) te horen. Ook was er tijd en ruimte voor nieuw werk met het funky Stand Up Tall als aanstekelijke verassing.
DeWolff
De toegift die ruim 15 minuten duurde bestond uit 1 nummer: The Thrills That Come Along With The Landing Of A Flying Saucer. Dat qua sfeer, spanning en climax warempel een beetje aan klassiekers als Lazy en Child In Time deed denken. Met drummer Luka als een uitgelaten Ian Paice in zijn beste dagen. Afgezien van wat kleine technische gitaar problemen in het begin – maar zonder rook vanonder de Hammond toetsen dit keer – kreeg Vlaardingen een voortreffelijk concert te horen! Met een frisse hedendaagse DeWolff sound die tegelijkertijd ouderwets vertrouwd klonk. De overlevering van jaren zestig en zeventig Adult Oriented Rock muziek is bij DeWolff voorlopig in de juiste klauwen terecht gekomen.
DeWolff
Setlist:qcrl
01. Don’t You Go Up the Sky / Strange Fruits And Undiscovered Plants (2009)
02. Voodoo Mademoiselle / DeWolff IV (2012)
03. Love in C Minor / Orchards-Lupine (2011)
04. Yellow Rat Magic Blues / DeWolf (2009)
05. Birth Of The Ninth Sun / Strange Fruits And Undiscovered Plants (2009)
06. Crumbling Heart / DeWolff IV (2012)
07. Restless Man / new song (2013)
08. Seashell Woman / Orchards-Lupine (2011)
09. Medicine / Strange Fruits And Undiscovered Plants (2009)
10. Vicious Times / DeWolff IV (2012)
11. Pick Your Bones Out of the Water / Orchards-Lupine (2011)
12. Stand Up Tall / new song (2013)
13. The Pistol / Orchards-Lupine (2011) jazzy
14. Gold and Seaweed / DeWolf (2009)
Encore:
15. The Thrills That Come Along With The Landing Of A Flying Saucer / DeWolf (2009)

 

 

 

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: