Met Herman Brood ‘It’s Always SHOWTIME!’

Tekst & filmpje: Giel van der Hoeven en Foto’s: Arjan Vermeer & Museum RockArt 


Herman Brood, iedere Nederlandse rock liefhebber van middelbare leeftijd heeft wel eens iets met hem te maken gehad. Soms persoonlijk en anders wel door zijn muziek of kunst. Een waar fenomeen in de vaderlandse muziek geschiedenis die voor altijd zal voortleven door zijn werk en in de verhalen over hem als nationale rock ‘n roll knuffeljunk. Een aantal van die verhalen waren afgelopen zaterdag weer te horen tijdens de opening van de nieuwste expositie over het leven van muzikant, schilder, dichter en acteur Herman Brood, getiteld ‘Gewoon Herman’. Ook een deel van het omvangrijke werk, waarbij alle facetten van zijn muzikale en artistieke carrière aanwezig zijn, is momenteel in Museum Rock Art  in Hoek van Holland te bezichtigen.

De man die ongetwijfeld het meeste met hem te maken heeft gehad opende deze expositie: Koos van Dijk – 35 jaar coach van Herman Brood. Van Dijk ontmoette Brood in 1976 voor het eerst in Groningen waar hij hem met een gelegenheidsband liet optreden in zijn eigen café ‘t Pleintje te Winschoten. De rest is geschiedenis en is nu dus als een overzichtstentoonstelling te zien. Waarin verschillende (unieke) objecten voorbij komen uit Hermans tijd bij de Moans, Cuby and the Blizzards, Vitesse en natuurlijk Herman Brood & his Wild Romance. Koos van Dijk zou Herman Brood zijn manager blijven tot diens dood in 2001. Daarna bleef hij ook de belangen van Broods erfgenamen behartigen en is hij nu medesamensteller van ‘Gewoon Herman’.

Dat Koos nog steeds een druk baasje is blijkt uit het feit dat wij van TBA? de coach dit weekend twee keer tegen het lijf liepen! Want vrijdagavond stond hij ineens op het podium van de HMH om de nieuwe CD van het powerrock trio The3rdMan te presenteren. De band, bestaande uit de Belgische singer/songwriter en gitarist Jo de Roeck, drummer Guzz Genser (o.a. Herman Brood & his Wild Romance) en bassist Carlos Lake (o.a. Anouk) speelde op 7 december als support voor de Golden Earring in de Bijlmer Bierhal (lees ook: Golden Earring @HMH: Kooijmans is in vorm vanavond! ). Hun debuutalbum heet ‘Songs for Anyone’ (AYL Records) en is na de singles ‘Attitude’ en de ballade ‘Guilty’ het derde officiële plaatwerk in het tweejarige bestaan van The3rdMan. Opgenomen onder leiding van Shell Schellekens (o.a. Golden Earring/ Urban Heroes) met toen nog kick-ass-signature-bass-parts door Barend Courbois (o.a. Vengeance).

Anyway (om in Koos zijn Engelse taalgebruik te blijven), terug naar de opening (“openingen zijn alleen prettig als ze goed geschoren zijn” – om in Herman zijn taalgebruik te blijven). Geen Herman Brood evenement zonder levende kunst (action painting door Edwin Janssen) en live muziek natuurlijk! Daarom waren crooner Wally en het Bertus Borgers trio uitgenodigd. Borgers was voormalig saxofonist bij o.a. Sweet d’ Buster en Herman Brood én voormalig directeur van de Fontys Rockacademie in Tilburg. Sinds afgelopen zomer geniet de allrounder van zijn pensioen maar staat hij ook nog regelmatig op het podium met o.a. de Golden Earring. Zo ook – it’s a small world (after all) – afgelopen vrijdagavond in de HMH.

In Museum RockArt trad Bertus aan met zijn broer Peer (zang/gitaar) en zijn talentvolle dochter Nova Borgers (zang/ viool). Bertus Borgers schreef onlangs het boek ‘Ik Hou Van Herman’ en toert momenteel langs de Nederlandse theaters met een gelijknamige voorstelling.

Uit deze theatershow kregen we drie bewerkte Brood songs en een Nederlandstalig lied te horen. ‘Get Lost’  is oorspronkelijk door Brood geschreven als een up-tempo popsong, maar klonk in de versie van Nova & co als cool jazz uit de vijftiger jaren. De tekst van dit nummer werd door U2-zanger Bono vorig jaar nog als gedicht voorgedragen bij de uitreiking van de Prins Bernhard Cultuur Prijs aan Anton Corbijn. ‘Pop It’ van het album Street uit 1977 (“eat your pie before you die…”) en de ‘Still Believe’ van Cha Cha (1978), kregen ook een laid-back uitvoering. De door Bertus Borgers zelf geschreven hit ‘Still Believe’ werd vooraf gegaan door zo’n persoonlijk verhaal (zie video) zoals die in de bundel te lezen of in het theater te horen zijn.

Zowel voor de expositie ‘Gewoon Herman’  (t/m 1 april 2013) als voor de theatershow ‘Ik Hou Van Herman’ geldt: ga dat zien. Want met Herman Brood ‘It’s always SHOWTIME!’

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: