Big Will & the Bluesmen – Hard Times

1

Out NOW! Big Will & the Bluesmen New CD Hard Times.
Featuring: Peter Struijk, Gerbrand schoenmaker and Henk Heijlema. All songs by: Riverside Jr.
All arrangements by: Big Will & the Bluesmen
Design and lay-out: Davy Wessels
Vid by: Henk Wessels
Recorded by: Arno van der Dreef
Mastered by: Ferry Verhoeve.

Big Will & the Bluesmen – Hard Times [review]

Dutch Blues had a baby and they named it… Big Will! McKinley Morganfield beter bekent als Muddy Waters zong het ooit in iets andere bewoordingen. Deze beeldende vergelijking wordt niet voor niets gemaakt want Wil van der Ende, beter bekend als Big Will, Alex Konijnenburg, Henk Wessels en Jos Waal zijn échte Bluesmannen waarbij het blauwe Deltabloed bij wijze van spreken door de aderen stroomt. Een kwartet bovendien dat een muzikale groeispurt doorstond welke heeft geleidt tot een evenwichtig collectief. Stonden er op hun debuut CD ‘Trouble No More’ (2010) nog vier covertracks, met deze plaat staat het kwartet zelfstandig en stevig op eigen benen. Dit door een elftal prima composities en arrangementen die allemaal live in de studio zijn opgenomen, hierdoor mag ‘Hard Times’ betiteld worden als een volwassen product. Hierbij dient ook vermeld te worden dat Peter Struijk (gitaren), Gerbrand Schoenmaker (piano) en Henk Heijlema (lapsteel, mandoline) – zij het bescheiden – ook hun steentje hebben bijgedragen aan de totstandkoming van deze sfeervolle CD schijf. Verwacht geen scheurende gitaren of lange solo’s. Nee, The Bluesmen zijn in alle opzichten een authentiek bluescollectief. Geïnspireerd door traditionele Delta- en Chicago blues helden uit de jaren ’20 t/m ’50 en door de Nederblues die in de jaren daarna furore maakte. Als er iets niet opnieuw uitgevonden hoeft te worden is het immers wel de bluesmuziek. Dus clichés zijn bij het schrijven van songs en teksten in dit genre over het algemeen moeilijk te vermijden. Maar zanger/gitarist en songschrijver ‘Riverside Jr. Alex’ is zodanig te werk gegaan dat zowel de sound als de teksten toch iets eigens krijgen. Met bewondering voor de manier waarop hij razend knap manoeuvreert tussen imitatie en hommage. In de ballade ‘Leave It All Behind’ doet zijn stemgeluid bijzonder veel denken aan Tom Waits en ook andere vergelijkingen met oude legendarische bluesmeesters zijn op z’n plaats. Dat gebeurd gelukkig niet geforceerd want van nature (cafeïne en nicotine?) heeft zijn stem een rokerige donkerbruine klank. Hij speelt daarbij ook zeer verdienstelijk op de akoestische- en elektrische (Epiphone en LAG Stratocaster) slide-gitaar. Ook Big Will zelf is met zijn Seydel bluesharpspel medebepalend voor het totaalgeluid van de band. Met vitale of juist lome blues-harp riffs laat hij de songs opleven, of weet hij effectief een passend sfeertje te creëeren. Blues in de ware zin van het woord maar ook iets meer vrolijk stemmende nummers als ‘Waiting On A Train’, ‘Drifting And Driving’ en de instrumentale tracks ‘Big Will Theme’ en het frivole ‘Laura Song’. Waarop ook de eerder genoemde gastmuzikanten meespelen. Het album wordt afgesloten met het ingetogen maar fraaie ‘Release My Soul’. Muddy Waters said it: you know the blues got a soul! De live registratie van dit album komt zeker ook de ritmesectie ten goede, want shuffles en grooves komen helder en nog spannender in volle klank over. De begeleidingspatronen door bassist Henk Wessels en drummer Jos Waal zijn duidelijk hoorbaar en perfect op elkaar afgestemd. Big Will & the Bluesmen heeft hun inspiratiebronnen weten te doorgronden en hebben met succes de muzikale erfenissen geïnterpreteerd met een eigentijds blues elan.

Tracklisting:
01. Hard Times (6:58)
02. Same old blues (5:51)
03. Waiting on a train (3:34)
04. Leave it all behind (5:39)
05. Seven days (3:25)
06. Laura Song (1:26)
07. On my Way (3:39)
08. Big Will Theme (2:08)
09. Drifting and driving (4:15)
10. Sweet lovin woman (4:13)
11. Release my soul (4:06)

Now available at www.bigwill.nl 

One Response

Geef hier uw commentaar