Rhythm & Blues Night’s eerste namen!

Al drie decennia lang brengt Spot-Groningen topacts uit de internationale blues, roots en rhythm ‘n’ blues bij elkaar onder één dak. Op zaterdag 11 mei 2024 pakt men opnieuw uit in Spot/De Oosterpoort in Groningen tijdens de 32e editie van de Rhythm & Blues Night.

Photocredits: Promo shots, Keimpe Sliep, Paul de Vries en José Gallois.

Omdat de blues generaties lang voor een groot, gevarieerd en rijk nageslacht heeft gezorgd, zal ook op deze editie van de Rhythm & Blues Night in vele gedaantes verschijnen: als ouderwetse rhythm & blues of onversneden deltablues, als groovy funk en onstuimige boogie of stevige rock-‘n-roll en meeslepende southern rock. Soms met een likje soul of af en toe een vleugje gospel.

Inmiddels zijn er al een mooi aantal namen bekendgemaakt, wij van The Blues Alone? doet een greep uit de line-up voor zaterdag 11 Mei a.s.

Bettye LaVette

Bettye LaVette was in 2016 een van de grote publiekstrekkers op de Rhythm & Blues Night. LaVette nam al in 1962 platen op tijdens de geboorte van de soul en scoorde in de jaren zestig en zeventig een aantal bescheiden hits. Toch duurde het tot 2005 voor ze echt doorbrak met het alom geprezen album I’ve Got My Own Hell To Raise. Sindsdien is het voormalig best bewaarde geheim van de soul niet meer uit de spotlights verdwenen. Zelfs op 78 jarige leeftijd maakt LaVette nog steeds diepe indruk met haar machtige stem. Een stem waarmee ze de soul, blues, funk, rock en gospel uit haar tenen haalt.

Jerry Leger & The Situation

Ondanks Canadese singer-songwriter Jerry Leger al heel wat jaren meedraait, staat hij nog niet bij iedereen op het netvlies. Afgelopen November opende hij het TakeRoot festival, kort daarvoor verscheen zijn nieuwe album Donlands, een hoogtepunt in de toch al imposante carrière van Leger. Alle reden dus om de man op de Rhythm & Blues Night opnieuw live te gaan bekijken. Ook nu wordt hij geruggesteund door de drie mannen van The Situation.

Chris Corcoran

Met twee UK Blues Awards finales op zijn naam wordt Chris Corcoran gezien als een van de beste bluesgitaristen van de UK. Muzikaal beweegt Corcoran zich vooral in de hoek van de vroege jump- en swingblues. Corcoran treedt op als trio en met zijn zeskoppige band, muzikanten met een half leven aan ervaring achter hun kiezen in de Britse bluesclubs. Zijn laatste drie albums, Blues Guitar Grooves (2017), Coolerator (2020) en Inferno (2021), werden allemaal uitgeroepen tot Best Instrumental Album door het invloedrijke Amerikaanse Blues Junction Productions.

The Reverend Peyton’s Big Damn Band

The Reverend Peyton’s Big Damn Band is een driekoppige Amerikaanse countrybluesband uit Indiana. Ze hebben sinds 2006 al vele optredens gespeeld op locaties variërend van kleine bars tot grote festivals. Het meest recente werk van de band dateert uit 2021, het album opgenomen met de beste technologie… uit de jaren ’50. Het country-blues trio, dat menig publiek veroverde tijdens eerdere tours, weet wel hoe ze het publiek aan het bewegen kunnen krijgen. Precies dat zullen ze op 11 Mei ook laten zien in Groningen.

Ledfoot

In 2006 bundelde Amerikaanse singer-songwriter Tim Scott McConnell dertig jaar podiumervaring samen met zijn 12-snarige gitaar, stalen fingerpicks, onheilspellende slidepartijen, open stemmingen en zijn stompbox. Ledfoot was geboren en met hem de gothic blues, intense muziek met donkere, lyrische melodieën. Bruce Springsteen coverde in 1996 zijn song High Hopes voor diens EP Blood Brothers en in 2014 nogmaals voor zijn gelijknamige album High Hopes. Coffin Nails uit 2022 is zijn meest recentste wapenfeit.

Java|Webster

Gitarist Erwin Java en zanger/gitarist Sean Webster leverden recentelijk een nieuw album af onder de naam Java|Webster dat door hen gezamenlijk werd geschreven en geproduceerd. Java heeft een waanzinnige staat van dienst en maakte deel uit van onder andere White Honey, Herman Brood’s Wild Romance, King of the World en speelde maar liefst 25 jaar in Cuby & the Blizzards. Webster is gezegend met een karakteristieke rauwe stem en is een kanjer als het aankomt op melodieus, bluesy gitaarspel. De mannen leerden elkaar kennen tijdens de theatervoorstelling The Sound of the Blues & Americana waar ze beiden deel van uitmaakten en hadden meteen een muzikale klik. Ben je een sucker voor het betere gitaarwerk, dan moet je dit absoluut gaan zien.

DE OOSTERPOORT
Trompsingel 27
9724 DA Groningen

ZATERDAG 11 MEI 2024 16:00 UUR

Kaarten: € 59,60 zijn te koop via Spot/De Oosterpoort en ticketmaster.nl.

Meer info via de website van Rhythm & Blues Night.

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: