Phil Bee – Against The Wind

Album: Against The Wind
Artist: Phil Bee
Record Label: Soul Sacrifice Records
Release Date: 21/05/2020

Photo credits: José Gallois en Rudi Huisman

Recensie: Nicolette Johns

Eind mei 2020 zag Phil Bee’s eerste solo-album midden in de cultuursector-teisterende Lockdown als gevolg van de Corona-pandemie het levenslicht, het album kreeg de titel Against The Wind mee. Een titel wat mij betreft gezien kan worden als een metafoor voor de tijd waarin de meeste muzikanten, zzp-ers en kleine zelfstandigen verkeren. Het is fietsen tegen de wind in om het hoofd financieel gezien boven water te houden.

Voorjaar 2020 zullen we altijd herinneren als de COVID-19 of Corono crisis, een tijd waarin velen ernstig ziek werden, overleden en de economie op ‘halt’ werd gezet schrijft Phil Bee in het voorwoord van zijn nieuwe album. Het werd Nederlandse zanger en songwriter Phil Bee – o.m. bekend van zijn bands King Mo’, Colonel Jetski en natuurlijk Phil Bee’s Freedom – al snel duidelijk dat hij tijdens de Corona-crisis  moeilijk kon blijven stil zitten. Het muzikantenhart bloedde en Philippe Bastiaans besloot zich tijdens de ‘Lockdown-periode’ vier weken op te sluiten in zijn ‘Castle Studios’ in Mheer ten zuid-oosten van Maastricht om een solo-album op te nemen. Normaal gesproken vertonen de opnames op zijn albums uitsluitend tot veel eigen werk. Mede als gevolg dat er onmogelijk gerepeteerd zou kunnen worden door de Corona-maatregelen heeft Phil Bee deze keer gekozen voor een album met louter covers. Zelf zegt Phil Bee “Ik heb nog nooit zoveel tijd besteed aan mijn eigen vocals voor een album”.

In samenwerking met bevriende m.n. buitenlandse musici werd een mooi bloemlezing uit songs samengesteld, die op Phil Bee’s verlanglijstje stonden om ooit te vertolken maar ook had de singer/songwriter in de social media gepolst welke van de songs zijn fans/volgers graag gecoverd zouden zien. Het resultaat is een cd geworden bestaande uit 10 tracks die zowel op Phil’s eigen bucket-list als op die van zijn social media aanhangers prijkten waarvan sommige toch wel hele verrassende covers geworden zijn.

Phil die midden in de theater-tour ‘The Sound of Blues & Americana’ van Johan Derksen zat toen alle evenementen werden afgelast en de zomer festivals met Phil Bee’s Freedom en zijn samenwerking met Erwin Java nog moesten beginnen heeft natùùrlijk ook het tot stand komen van dit album gebruikt om de leegte van het wegvallen van tientallen optredens op te vullen.

“Niet zeuren en positief blijven” luidt zijn devies. Het resultaat: ‘Against The Wind’. Allen songs met zo’n lekkere sixties/seventies feel. Classics die Phil Bee met zijn eigen twist fantastisch weet te brengen.

Zelf ken ik Phil Bee’s werk goed, wij gaan al wat jaren terug zal ik maar zeggen…Tóch heeft dit album mij verrast want het album is geen slap aftreksel geworden van de originele versies. Nee, Phil Bee heeft met respect een aantal zeer goede covers neergezet.

Zijn ietwat rauwe stemgeluid komt lekker binnen bij het eerste nummer ‘Feelin’ Alright’ dat door Joe Cocker ook al werd gecoverd (origineel Dave Mason – Traffic) maar door de Brit tot wereldhit werd getild. De stemmen van de mannen vertonen overeenkomsten maar toch blijft Phil Bee vooral zichzelf en dat is op zich al een pluim waard.

Dat ‘Grandma’s Hands’ opgenomen werd op dit solo-album daar ben ik persoonlijk heel erg verguld mee, Veel te weinig zangers/muzikanten durven de grote Bill Withers te coveren naar mijn idee. Een song met een zeer goede tekst die je wel eerst je ‘eigen’ moet maken alvorens het met emotie, timing en goede intonatie te kunnen zingen. Ik kan concluderen dat het – voor mij persoonlijk zo belangrijke – nummer met bovenstaande pijlers is gebracht. Ook hier geen imitaties maar gewoon een mooie song op de inmiddels zo bekende eigen manier van zingen door Phil Bee gecoverd. Chapeau!
32872039057_120f8395ff_oWaar ik ook zeer over te spreken ben is de productie van het solo-album Against The Wind, de samenwerking met Huub Gulikers, Guy, Karel en Phil Jr. mag er zijn. Goed geluid en nergens wegvallende muziekinstrumenten, ook de vocalen zijn top geregistreerd.

Verder over een aantal van de songs die op deze aanrader van een album zijn opgenomen…. Pur sang genieten is het bij Phil’s vertolking van Al Kooper’s ‘I Love You More Than You’ll Ever Know’ een kippenvel gevende ballad die onder je huid kruipt. Persoonlijk ken ik het nummer beter van Donnie Hathaway omdat ik nogal een ‘soul’ meisje was vroeger…..maar deze cover van Phil Bee is een hele goede tweede!

Een verrassend album had ik al gemeld, dàt element wordt benadrukt door de keuze van ‘Dixie’, een southern rock song van de hand van Lowell George. Mede door de vertolking van deze cover kan Phil nog maar eens bewijzen hoezeer hij de laatste 10 jaar is gegroeid, niet zo vreemd dus dat hij werd gevraagd voor Johan Derksen’s theater-tour ‘The Sound of Blues & Americana’.

Wat ook zeker een vermelding waard is dat zijn de muzikanten die ieder op hun eigen wijze een staaltje knap vakmanschap via de online kanalen hebben weten neer te zetten. De gitaren, percussie, kopersectie, drums en piano klinken werkelijk alsof er gezamenlijk is opgenomen, de passie springt eraf!

Stiekem zou ik toch graag weten wie de gitaar bespeelt in de cover van Eric Clapton’s ‘Bell Bottom Blues’, een goede cover ondanks dat ik zelf geen Clapton fanaat ben.

De twee hekkensluiters, net als ‘Grandma’s Hands’, zullen als ik het voor het zeggen zou krijgen veelvuldig live vertolkt moeten worden. Paul Weller’s ‘You Do Something To Me’ wordt zo mooi ingetogen en toch krachtig gezongen dat de rillingen me over de rug lopen bij het beluisteren ervan, natuurlijk is ook het akoestische gitaarspel hiermede schuldig aan, pràchtig! Tja en dan ‘Against The Wind’ van de wereldberoemde Bob Seeger wàt een afsluiter van dit sublieme album!

Graag wil ik nog even het art-work van Against The Wind bij u onder de aandacht brengen. Het is verzorgd door uit Irak afkomstige maar in Spanje residerende Saad Ali (www.saadali.es) die ook al met Frank Boeijen werkte. De keuze voor de cover van deze cd deed mij meteen denken aan het werk van de Noorse schilder Edward Munch. Vooral zijn Seperation maar ook Love & Pain kwamen bij mij op. Zeer aansprekende album cover!

Phil Bee heeft met de totstandkoming van dit solo-album eens te meer bewezen van vele muzikale markten thuis te zijn. Laat het blues-label even los en laat u meenemen op de mooie melodieën die deze Against The Wind herbergt.

Tracklist:
PHIL BEE VAN INTERNET back LICHTER

  1. Feelin’ Alright
  2. Grandma’s Hands
  3. I Love You More Than You’ll Ever Know
  4. Born On The Bayou
  5. Dixie Chicken
  6. I Put A Spell On You
  7. Badge
  8. Bell Bottom Blues
  9. You Do Something To Me
  10. Against The Wind

 

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: