Birdmens – Lockdown Loaded

Album: Lockdown Loaded
Artist: Birdmens
Record Label: Birdmen Records
Release Date: 01/06/2020

Recensie: Nicolette Johns

Begin deze maand werd de muziekindustrie wakker geschud met een album welke door een bijzondere samenwerking tot stand kwam. Ik heb het hier over Birdmens’ album Lockdown Loaded.

De lockdown periode is voor veel muzikanten een moeilijke economische tijd, maar ook een tijd van reflectie waarin de creativiteit hoogtij viert. Velen besloten via de social-media online shows op te zetten, maar ook zochten muzikanten elkaar online op om iets moois tot stand te brengen. Een mooi voorbeeld hiervan is Birdmens’ Lockdown Loaded.

Birdmens bestaat achtereenvolgens uit onze eigen Bob Fridzema (o.a. Dana Fuchs/John F. Klaver/ King King/Sari Schorr/Joanne Shaw Taylor) op toetsen, ook zien we de Britse Jonny Henderson (Matt Schofield/Elles Bailey) op toetsen. Jon Amor (The Hoax/JABG/ Fisk & Amor) horen op gitaar en vocals, Rob ‘Tank’ Barry – bass, Dave Doherty (Little Geneva/JABG) – gitaar/percussie/backing vocals, Joel Fisk (Hokie Joint/LaVendore Rogue/Fisk & Amor) – gitaar/vocals, Giles King (Hokie Joint) op bluesharp en Ian Siegal op gitaar en vocals. Dave Doherty tekende ook voor de voortreffelijke productie van het schijfje. Zelf zeggen ze dat de elf nummers die op het album uitgebracht werden opgenomen werden met goedkope microfoons, de mobiele telefoon waarbij de keukens en de slaapkamers tot studio gebombardeerd werden.

Het album, in mijn geval een conventionele hard copy, opent met met ‘Cat Drugged Up’. De akoestische gitaar aan het begin zet je helemaal op het verkeerde been. We horen de bluesharp van Giles King maar natuurlijk herkennen we het onmiskenbare stemgeluid van Ian Siegal die het nummer samen met Dave Doherty schreef. Een Delta blues song ten top waarbij ook een geweldige clip is gemaakt. Ian’s tekst “the situation’s all fucked up” slaat de spijker op de kop over de situatie waarin de wereld momenteel verkeert. Ook een song dat ons het album ‘The Skinny’ uit 2011 een beetje doet herleven.

De opvolger heet ‘Hipbone’ en is wat funkier dan de opener, dit nummer is een vrucht van de samenwerking tussen Jon Amor en dezelfde Doherty. Jon Amor tekent voor de lead-zang en we horen Siegal op de achtergrond zijn gruizige stem invoegen. Beiden zijn lekkere songs waarbij je maar moeilijk kan blijven stilzitten want de “feromonen” van de vocalisten sijpelen uit de luidspeaker.
Ook ‘Star’ is er zo een waar aan laatstgenoemd schrijversduo ook nog de schrijverskwaliteiten van Joel Fisk werden toegevoegd. Een beetje een ‘flower-power’ vibe krijgen we met dit nummer mee. Persoonlijk geniet ik met volle teugen van de blues-harp, fijn om ook weer Giles King op een opname te horen, maar ook het toetsenwerk in ‘Star’ is fenomenaal. Jammer dat we niet weten wie hier het ebony & ivory bevoelt. Het nummer loopt echter niet over van dichterlijke kunst.

‘Sheriff’ werd door Fisk en Amor geschreven en behoort tot een van mijn persoonlijke favorieten op het album. Niet zo gek als u weet dat het nummer volledig akoestisch wordt geopend. We horen de stem van Jon Amor; het nummer doet wat meer poppy aan dan de voorgaande songs. Een Lennon-achtige song in de trant van Amor’s ‘Red Telephone’ van het 2018 album Colour In The Sky. Ook hier weer de meeslepende Hammond van Henderson en/of Fridzema.

Dàt is het enige vervelende aan deze opname dat we niet écht met zekerheid kunnen bepalen wie wat speelt omdat op de hoes hiervan geen vermelding wordt gemaakt, maar laten we hopen dat we deze Birdmens nà de lockdown periode snel op een mooi podium mogen begroeten want alleen het luisteren naar het album is al een waar feestje, kan niet wachten tot de live-performance!

Het schrijversduo Doherty/Siegel tekenden voor ‘Heal Thyself’. Een nummer dat op het lijf van de Britse Amsterdammer Siegal lijkt te zijn geschreven, zoveel passie wordt hier ten toon gespreid, een aanrader! Het nummer doet me terug denken aan de songs van Curtis Mayfield, wat als compliment is bedoeld. Ook tijdens deze song mogen we onze vingers weer aflikken bij de piano- en B3-klanken van Henderson en onze eigen Bob Fridzema. De door de ziel snijdende gitaar is de kers op de spreekwoordelijke taart.

De tegenwoordig in de UK residerende Nederlandse Bob Fridzema sloeg de handen ineen met Jon Amor voor ‘It’s Inconvenient’. Het nummer, gezongen door Amor, krijgt wel een hele bijzondere lading als u bedenkt dat The Hoax gitarist een dikke anderhalf jaar geleden zijn demonen onder controle kreeg en sindsdien ‘sober’ door het leven trekt. Giles King horen we met zijn distortion blues-harp in ‘Holler’, een song uit de pen van Ian Siegal ontsproten, de Brit toont zijn jarenlange ervaring moeiteloos, zijn timing, zijn stemcontrole zijn van hoog niveau. De lichte piano aanslag is een lust voor het oor.

‘Diggin’ That Rut’ heeft de handtekening van Siegal vet gedrukt over de song heen…..De onmiskenbare ‘cry’, de opzwepende ‘pumping sound’ maakt dat de song op mijn lijstje van favorieten prijkt.

‘What’s The Name’ is een heerlijk rock ‘n roll nummer. In deze song een hoofdrol voor de ritme-sectie die wordt gevormd door de mij totaal onbekende Rob ‘Tank’ Barry op de bass en de mij iets bekendere producer Dave Doherty op de percussie. De lekkere distortion blues-harp van Giles King completeert deze song op fantastische wijze. De vocals van Jon Amor zijn ook hier weer de bonus van het werkje. Amor tekent ook weer voor de vocalen in ‘Cover It Up’, ondanks dat de klankenbrij soms wat rommelig aandoet is het toch een nummer wat makkelijk in het gehoor ligt.

Mijn persoonlijke nummer 1 van het album is de hekkensluiter. Een door Ian Siegal gezongen ballad met de titel ‘Birdmens’. Een mooi ingetogen song zéker door de akoestische gitaar, maar ook zéker door de fan-tas-tische tekst die door Amor en Siegal werd neergepend. Of Joel Fisk hier de pedal-steel of slide gitaar bespeelt wordt helaas niet duidelijk maar samen met de kippenvel gevende B3 is dit een bijzondere song! Overigens betekent de titel zoveel als filosofen van de 21-ste eeuw, zij die de weerslag van de hedendaagse samenleving tegen het licht houden. Tegelijkertijd ook verspreiders c.q. predikers van het goede. Nu, dàt hebben deze Birdmens goed weten te vertolken op ‘Lockdown Loaded’, een aanrader voor fans van het maatschappij kritsche lied maar ook voor liefhebbers van een lekkere pot muziek!

Ja, deze acht heren hebben de Corona-pandemie goed weten te benutten; ‘Lockdown Loaded’ is een super album dat wellicht tot veel meer samenwerking zal gaan leiden.

Birdmens’ ‘Lockdown Loaded’ kan je bestellen (download of hard copy) via www.birdmens.com, de vinyl-liefhebbers moeten nog heel even geduld hebben want de plaat is pas vanaf 31 Juli beschikbaar.

Tracks:FRONT

 1. Cat Drugged Up
 2. Hipbone
 3. Star
 4. Sheriff
 5. Heal Thyself
 6. It’s Inconvenient
 7. Holler
 8. Diggin’ That Rut
 9. What’s The Name
 10. Cover It Up
 11. Birdmens

 

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: