Het is bijna zover……32e Swing Wespelaar staat al in de agenda!!

Al meer dan 30 jaar is de Grote Baan van Wespelaar (BE) tjdens het derde weekend van Augustus het decor voor het GRATIS Swing Wespelaar. De editie van 2019 wordt alweer de 32e keer dat de organisatie een line-up heeft weten te boeken waar vele binnen- en buitenlandse bluesliefhebbers op afkomen. De muziek wordt verzorgd door bekendere namen maar ook zien we ieder jaar weer nieuwe acts het podium betreden. 2019 laat ons een programma van blues, roots en rhythm ‘n blues zien zodat de vele muziek-adepten tijdens drie dagen hun muziekhonger zullen kunnen stillen.

Photocredits: Promoshots, Johan Sonneveld en José Gallois.

Vrijdag 16 Augustus 2019

19:00 – 20:15 Steven Troch Band
19813158210_e682551282_oMechelaar Steven Troch werd als late tiener besmet met het bluesvirus en heeft sindsdien in verschillende bekende formaties gespeeld. Zo was hij met zijn vorige band Fried Bourbon een graag geziene act op de grootste festivals en brachten zij 4 albums uit. Steven is één van onze beste mondharmonicaspelers, een begenadigd zanger en een clevere songwriter. Zijn nieuwe groep, simpelweg Steven Troch Band, bestaat uit topmuzikanten en samen zetten ze een dijk van een sound neer. Het is rootsmuziek vanuit een klassiek uitgangspunt maar daar wordt vervolgens wel een heel originele draai aangegeven. Gitarist Matt T. Mahony durft met zijn spel buiten het geijkte bluesstramien gaan, Liesbeth Sprangers legt de vetste bas grooves neer en drummer Bernd Coene schudt een variatie aan solide ritmes uit zijn polsen. Dat de organisatie met een act uit de Europese bluestop willen openen zullen zij zeker bewijzen.

20:45 – 22:15 Lucky Peterson featuring Tamara Tramell
Lucky PetersonBlueslegende Lucky Peterson wordt eind dit jaar nog maar 55 en toch viert hij dit jaar zijn 50 jarige carrière als professionele performer. Het was Willie Dixon die zijn talent herkende en Lucky’s debuutalbum produceerde toen hij 5 (!) jaar was. In zijn tienerjaren tourde en nam hij albums op met o.a. Etta James, Bobby ‘Blue’ Bland, Otis Rush en Little Milton. Sinds begin jaren ’90 begon hij zich te focussen op een solo carrière en met zijn mix van blues, soul, R&B, gospel en rock’n roll groeide hij uit tot een internationale topper. Hij blinkt uit op zowel Hammond als gitaar en ook zijn doorleefde stem is zeer herkenbaar. Hij komt met een grote bezetting naar Wespelaar en Lucky’s live reputatie kennende, zal dit een serieus feest worden.

22:45 – 00:15 Tinsley Ellis
Tinsley-Allis-1024x751Southern bluesrocker Tinsley Ellis had in 2018 een topjaar. Hij keerde terug bij Alligator Records, het label dat hem in de jaren ’90 op de wereldkaart had gezet. Zijn Alligator’s comeback-album Winning Hand is genomineerd bij de Blues Music Awards als ‘Blues Rock Album Of The Year’ en Tinsley zelf staat in de categorie ‘Blues Rock Artist Of The Year’ tussen het rijtje van Billy Gibson, Eric Gales en Kenny Wayne Shepherd. Om maar te zeggen dat Tinsley Ellis bij de absolute top van gitaarslingers behoort…..De 62 jarige, in Atlanta residerende, artiest is al meer dan 40 jaar professioneel actief, heeft 19 albums op de teller staan en haspelt nog steeds minstens 150 optredens per jaar af. De organisatie mag trots zijn dat zij hem na meer dan 20 jaar nog eens in België kunnen presenteren.

Zaterdag 17 Augustus 2019

13:30 – 14:30 Dave Warmerdam Band
39477670101_974ebef836_oOp zaterdag wordt er gestart met een act vanuit Nederland. 2019 is voor de Dave Warmerdam Band het jaar van de grote doorbraak. Hun concertagenda is gevuld met mooie festivals in Nederland en de band zit in de finale van de Dutch Blues Challenge. De gemiddelde leeftijd van het vijftal is nog maar 20 jaar, maar ze beheersen hun instrumenten als echte pro’s. Muzikale leider van de band en master op keyboards is Dave Warmerdam. Maar ook de medemuzikanten zijn toekomstige toppers die op het conservatorium zitten. Sonny Ray tovert knappe gitaarsolo’s uit zijn Gibson en bassist Lars Hoogland en drummer Rick van de Voort zorgen voor de groovende fundering van de band. Sinds maart 2018 werd de bezetting versterkt door de harten veroverende zangeres Janne Timmer. Het repertoire van de band bestaat uit eigen nummers en eigenzinnige interpretaties van bluesklassiekers. Swing Wespelaar is verheugd dat zij de meest beloftevolle band van Nederland in België mag introduceren en zij bevelen u aan om half twee stipt aanwezig te zijn om hun verovering van België lijfelijk te ondervinden.

14:30 – 15:30 Vitor Bacalhau
Viktor-Bacalhau-1024x847Blues uit Portugal? Jazeker! De programmeur van Swing Wespelaar zag Vitor Bacalhau vorig jaar tijdens de European Blues Challenge in Noorwegen en was zo onder de indruk van deze artiest dat men hem zeker naar Wespelaar wilden halen. Tonnen charisma, knap gitaarspel en aangename stem bezit deze 28 jarige muzikant. Vitor brengt met zijn powertrio lekker vlotte, goed in het gehoor liggende bluesrock. Hij maakt in Wespelaar zijn Belgische debuut en zal bewijzen dat hij een enorme aanwinst voor de Europese bluesscene is. En ja, dat hij op Frank Zappa lijkt, dat heeft hij al 1000 keer moeten horen…

16:00 – 17:00 Johnny Burgin and Quique Gomez
10488934463_8cd46efafb_oRockin’ Johnny Burgin is één van de meest begenadigde gitaristen die er vandaag op de wereldbol rond loopt. Als tiener kwam hij vanuit South Carolina naar Chicago om aan de universiteit te studeren. Hij was DJ op een collegeradiostation en kwam zo in contact met de blues. Zijn eerste muzikale jobs kreeg hij als begeleider van Tail Dragger, Sam Lay en Pinetop Perkins. Hij vergaarde encyclopedische kennis van gitaartechnieken door elke gitarist uit Chicago te bestuderen en te luisterden naar platen van o.a. Earl Hooker en Luther Tucker. Na deze leerschool was hij in 1995 klaar om solo te gaan als The Rockin’ Johnny Band. Zijn eerste 3 albums verschenen bij het toonaangevende Delmark Records en werden wereldwijd geapprecieerd. In februari van dit jaar verscheen Dos Hombres, zijn achtste album en een samenwerking met de Madrileense harmonicatopper Quique Gomez. Dit album zal als een rode draad door zijn setlist in Wespelaar lopen, dus verwacht virtuoze duels tussen gitaar en harmonica.

17:30 – 18:30 Watermelon Slim
597A0491-BorderMakerEén van de meest intrigerende actieve bluesartiesten is ongetwijfeld Watermelon Slim. De 70 jarige artiest heeft al heel wat watertjes doorzwommen. Hij is een Vietnamveteraan en was naast muzikant ook truckchauffeur, houtzager en begrafenisondernemer. Als tussendoortje verwierf Slim academische graden in de journalistiek en geschiedenis. In 2002 overleefde hij een hartaanval en dit zette hem aan om meer van de goede dingen te genieten en zich volledig te focussen op de muziek. Door de combinatie van zijn hese stem, vette slidegitaar en scheurende harmonicageluid groeide hij uit tot één van de meest succesvolle hedendaagse toppers en won hij talloze awards. Ook live is hij telkens een ware belevenis.

19:00 – 20:15 Bobby Radcliff Band
Bobby RadcliffAls je Amerikaanse bluesgitaristen vraagt wie ze vandaag bewonderen, dan zullen velen Bobby Radcliff vermelden. Deze 67 jarige gitarist ontdekte de blues toen hij in 1969 Magic Sam zag optreden. Hij reisde naar Chicago om zijn idool Magic Sam te ontmoeten. Hij werd bevriend met hem en Sam’s ruwe West Side sound blijft ook vandaag nog de grootste invloed op de gitaarsound van Bobby. Eind jaren ’80, begin jaren 90 nam Bobby 5 albums op bij het bekende label Black Top Records. Deze albums zijn vandaag ware collector-items en zorgden toen voor internationale roem. Dit succes bracht hem in 1990 een eerste en laatste keer in België. Bobby is echter nooit blijven stil zitten en heeft zijn vaste gigs in New York en tourt jaarlijks in de Scandinavische landen. Ook qua album output is hij de laatste jaren zeer actief en voor zijn passage op Swing zal hij een splinternieuw album mee hebben. Misschien is Bobby Radcliff bij ons verdwenen uit de spotlights, maar de organisatoren van Swing Wesplaar beschouwt hetals hun missie om deze topgitarist terug alle credits te bezorgen.

20:45 – 22:15 Jamiah Rogers
Jamiah-Rogers-1024x707Jamiah Rogers is nog maar 23 jaar, maar heeft zich in ijltempo opgewerkt tot hedendaagse topper in de Chicago bluesscene. Op zijn zestiende startte hij samen met twee neven als powertrio onder de naam Jamiah On Fire & The Red Machine. Na 5 jaar met zijn familieleden op te treden vormde hij samen met zijn vader Tony (bas) en drummer Dionte Skinner The Jamiah Rogers Band. Jamiah is een druk bevraagde artiest in de betere bluesclubs van de Windy City. In november 2018 kwam hij voor het eerst naar Europa als onderdeel van de New Blues Generation. In Wespelaar mag hij dit keer de klus onder eigen naam klaren. Verwacht u aan een knallende show van de jonge gitaargod die vaak als een kruising tussen Buddy Guy en Jimi Hendrix wordt beschouwd. Zijn laatste album heet niet voor niets Blues Superman.

22:45 – 00:15 Shemekia Copeland
25692332662_5cdb3ed259_bAllereerst wil de organisatie van Swing Wespelaar delen dat zij enorm trots zijn dat Shemekia Copeland exclusief voor Swing Wespelaar naar Europa komt. Zij werd vroeger aangekondigd als de dochter van blueslegende Johnny Copeland, maar ondertussen is deze zangeres uitgegroeid tot de absolute top. Als negentienjarige sloeg in 1998 haar debuut Turn The Heat Up! in als een bom. Ondertussen zijn we ruim 20 jaar verder en is Shemekia aan een prachtige carrière bezig. De met uitmuntende blues- en soulstem gezegende vocaliste treedt op de grootste festivals ter wereld op en haar trofeeënkast is al lang veel te klein voor de awards die ze won in de voorbije jaren. Met haar recente album America’s Child, haar achtste alweer, heeft ze gekozen voor een bredere sound die ook country, R&B en americana bevat. Dit jaar heeft ze voor dit album en als artieste 5 nominaties voor de Blues Music Awards in de wacht gesleept. Na het overlijden van Koko Taylor is er maar één dame die recht heeft op de titel van ‘Queen Of The Blues’ en dat is zonder twijfel Shemekia Copeland.

Zondag 18 Augustus 2019

13:30 – 14:30 Stef Paglia Trio
IMG_6263-BorderMakerElke Belgische bluesliefhebber kent Stef Paglia als de gitarist van The Bluesbones. Na 6 jaar met deze succesvolle band on the road te zijn, vond hij begin 2017 tijd om ook zijn eigen ding te kunnen doen. Een rol als frontman en zanger was nieuw voor hem, maar die heeft hij zich vlot eigen gemaakt. Het bluesrock-trio bestaat verder uit Canadees Joe Purkess (ex-drummer van Sean Webster en Mason Rack band) en bassist Geert Schurmans. Eind maart presenteerde Stef zijn debuutalbum Never Forget voor een volle Muziekodroom te Hasselt. De beste manier om de kater van zaterdagavond door te spoelen is het optreden van Stef Paglia Trio meemaken: verwacht een stevig potje groovy bluesrock!

15:00 – 16:15 Dany Franchi
597A0659-BorderMakerItalië heeft met Dany Franchi eindelijk terug een bluestopper die aan een internationale loopbaan timmert. De 29 jarige in Genua geboren gitarist begon na afronding van zijn muzikale studies in 2008 professioneel muziek te maken. In 2011 won hij in Italië de Blues For Youth Award en kort daarna verscheen zijn debuut Free Feeling. Een eerste keer internationale aandacht kreeg hij in januari 2016 toen hij als vertegenwoordiger van Italië de halve finale haalde op de International Blues Challenge te Memphis. Dany besefte dat als hij als muzikant progressie wilde maken, dat hij vaak in Amerika moest optreden. Hij werkte hard om naam te maken in de VS en alles kwam in een stroomversnelling toen hij Anson Funderbergh ontmoette en Anson zijn derde album Problem Child produceerde. Het dit vorig jaar verschenen album zorgde voor zijn Europese doorbraak. In maart 2019 deed Dany zijn eerste uitgebreide Europese clubtoer en deze zomer zet hij zijn opmars verder in het festivalcircuit. Daarbij mag een halte op Swing Wespelaar zeker niet ontbreken.

16:45 – 18:00 Whitney Shay
whitney shayDe organisatie van Swing Wesplaar neemt het u niet kwalijk als u Whitney Shay nog niet kende. Deze zangeres komt uit San Diego en won de laatste 2 jaar telkens de San Diego Music Award voor Best Blues Artist. Dit jaar is ze genomineerd als ‘Best Soul-Blues Female Artist’ bij de Blues Music Awards, zeg maar de Oscarwedstrijd binnen de blueswereld. De roodharige dame brengt heerlijke fifties r&b met een belangrijke rol voor de blazerssectie. De populaire saxofonist Sax Gordon speelde mee op haar laatste album A Woman Rules The World en vergezelt haar als special guest tijdens haar eerste Europese tour. Dit wordt shaken van de eerste tot de laatste noot!

18:30 – 19:45 Breezy Rodio
breezy rodioOok Breezy Rodio maakt zijn Belgische debuut in Wespelaar. Deze in Rome geboren Italiaan heeft al bijna 20 jaar Chicago als uitvalsbasis. Toen hij in de Windy City arriveerde, ontmoette hij Guy King en Guy introduceerde hem in het bluescircuit. Hij werd opgemerkt door Linsey Alexander en deze nam hem in loondienst als bandleider. Hun samenwerking zou acht jaar duren. In 2011 maakte Breezy zijn eerste soloalbum. Zijn derde album Sometimes The Blues Got Me verscheen vorig jaar bij Delmark Records en bracht hem internationale bekendheid. Ondanks zijn woonplaats Chicago laat Breezy zich meer inspireren door de sound van B.B. King, T-Bone Walker en Albert Collins. Met zijn prachtig telecastergeluid zal hij zeker de gevoelige snaar weten te raken.

20:15 – 21: 30 Kirk Fletcher
33869887953_317ac5f8fc_oDe uit Compton, Californië afkomstige gitarist Kirk Fletcher behoort tot de beste hedendaagse bluesgitaristen. Zijn opmars als soloartiest moest even wijken toen Kim Wilson hem inlijfde als leadgitarist bij The Fabulous Thunderbirds. Hij tourde drie jaar met deze legendarische band. Verder is Kirk een veel gevraagde muzikant, o.a. bij Charlie Musselwhite, Eros Ramazzotti en Joe Bonamassa. Met zijn laatste album Hold On ontving Kirk dit jaar een nominatie als Best Contemporay Blues Album bij de Blues Music Awards. Op dit album profileert hij zich meer als zanger, ook al blijft het gitaarspel de belangrijkste rol hebben. Zijn adembenemend gitaarwerk is zeer gevarieerd en gaat van vingervlug snarenwerk tot scheurende en verschroeiende riffs.

21:45 – 23:15 Mud Morganfield
IMG_3993-BorderMakerDe 32ste editie wordt afgesloten met de klassieke Chicagoblues waarvan iedereen houdt. De meest bekende legende van deze Chicagoblues is ongetwijfeld Muddy Waters. De 65 jarige Mud Morganfield is de oudste zoon van Muddy en heeft als missie de muzikale erfenis van zijn vader verder te zetten. Als zevenjarig jongetje kreeg hij van zijn vader een drumstel en later schakelde hij over naar basgitaar. Het was pas op zijn vierenvijftigste dat Mud zijn job als trucker omruilde voor een bestaan als professioneel muzikant. Deze overstap heeft hem geen windeieren gelegd en bracht hem faam over de ganse wereld. Zijn vierde album They Call Me Mud verscheen vorig jaar en laat zijn soulvolle kant zien. Authentieker dan met deze charismatische frontman kan de blues niet geserveerd worden.

Plaats van handeling van al dit moois:

Grote Baan, 3150 Wespelaar (BE)

Toegang tot Swing Wespelaar is gratis!!

Mocht je het festival 3 dagen willen meemaken dan is er de mogelijkheid om te kamperen. Je kan met je tent of mobilhome terecht op Swing Wespelaar’s eigen camping. Deze ligt op een kleine 10 minuten wandelen van het festival terrein.
Het adres van de campingsite is Heike 12, 3150 Wespelaar.
Het camping terrein opent op vrijdag 16 augustus om 14:00 uur. De kosten om op de camping te kunnen verblijven zijn € 8,00.

Houd er rekening mee dat kamperen buiten deze camping is niet toegestaan.

Hopelijk ben jij er ook weer erbij in het derde week-end van augustus!

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: