4e Zaterdag van Augustus…..de 26e editie van Culemborg Blues!

Nog een dikke maand en 26e editie van Culemborg Blues is weer een feit!
Het bluesfestival dat ooit begonnen is als lokale kroegentocht, is inmiddels uitgegroeid tot een van de grotere openlucht bluesfestivals van Nederland. Culemborg Blues staat bij zowel bezoekers als artiesten bekend om haar gemoedelijke karakter maar ook de sfeer in de binnenstad van Culemborg wordt geroemd.
Op zaterdag 24 augustus kunnen de bezoekers genieten van diverse bands op zowel binnenpodia als op de drie buitenpodia die de Stichting Culemborg Blues op zal stellen. Grote namen als Kirk Fletcher (US), Sean Webster (UK) staan natuurlijk op het grote podium geprogrammeerd. Maar ook biedt dit podium een thuis voor nationale bands zoals The Juke Joints, Flavium en The Dynamite Blues Band. Het Varkenmarktpodium biedt ook een keur aan internationale en nationale artiesten. Zo zien we daar Kat Riggins & Blues Revival (US/NL), maar ook de winnaars van de Belgium Blues Challenge Black Cat Biscuit en de Dave Warmerdam Band staan op dit podium geprogrammeerd.

Photocredits: Promoshots en José Gallois

Flavium (NL)
48056041252_37bfdec029_oHoofdpodium, zaterdag 24 augustus, 14.00 – 15.00 uur
Anne-Geert Bonder richtte 50 jaar geleden, in 1969, Flavium op. Samen met bassist Eric Bagchus (sinds 1973) is hij de kern van de huidige line-up, die verder bestaat uit Bert Vrieling, Willem Swikker en Tim de Wijk. Door de decennia heen veroverde de band, met zijn degelijke live-reputatie een prominente plaats in de pop- en blueswereld. Ze worden dan ook in de Pop Encyclopedie “Nederlands meest consistente bluesband” genoemd en zijn in 2015 opgenomen in de Dutch Blues Hall Of Fame van de Dutch Blues Foundation; een prijs die aan de band werd uitgereikt door bluesliefhebber Johan Derksen. De band deelde het podium onder meer met B.B. King, Albert King en Freddie King, John Lee Hooker, Dr. Ross en the Climax Bluesband, maar ook met Nederlandse coryfeeën als Eelco Gelling, Jan Akkerman en Pierre van der Linden. In 1975 debuteerde Flavium met het album Bad Luck, waarna in de jaren daarna nog 14 albums en een twintigtal singles volgden. De singles Nightlife en Nobody Knows You When You’re Down And out” behaalden een Top-40 notering. 2019 staat in het teken van het 50-jarig bestaan van de band, wat gevierd wordt met een het 16e album: 50 Years Of Blues Power en een aantal optredens. Voor het eerst sinds 2012 is de band weer in Culemborg te bewonderen!

The Gary Moore Tribute Band (NL)
Gary-Moore-Tribute-Band-1024-669x350Hoofdpodium, zaterdag 24 augustus, 15.30 – 16.30 uur
De uit Noord-Ierland afkomstige meester-gitarist Gary Moore behoeft eigenlijk geen introductie. Op 16 jarige leeftijd wordt hij gevraagd voor Skid Row en Peter Green van Fleetwood Mac is zijn mentor in die tijd. Begin jaren ’70 leert hij Phil Lynott kennen en hij speelt verschillende periodes bij Thin Lizzy. Eind jaren ’80 keert hij terug naar de blues en scoort met ‘Still Got The Blues’ een wereldhit. Moore wordt door vele gitaristen als voorbeeld en inspiratiebron gezien. Gary Moore overleed 6 februari 2011 in Spanje op 58-jarige leeftijd. In 2016 werd Marcel Coenen gevraagd een band te formeren voor de 2017 editie van het Remember Phil and Gary-project, wat uiteindelijk resulteerde in The Gary Moore Tribute Band. De optredens waren zo succesvol dat er vervolg edities kwamen en de band gevraagd werd door Bospop in Weert en Paaspop in Schijndel. Coenen speelde onder andere in de prog-rock bands Sun Caged en Lemur Voice en deed projecten met Arjen Lucassen (Ayreon). In The Gary Moore Tribute band weet hij de meestergitarist op een fantastische manier te eren. Tijdens dit optreden op Culemborg Blues zal de band uitgebreid worden met blazers en achtergrondzangeressen om de nummers nog meer glans te geven.

The Juke Joints (NL)
IMG_8735-BorderMakerHoofdpodium, zaterdag 24 augustus, 17.00 – 18.00 uur
De Zeeuwse bluesrockers en winnaars van Dutch Blues Foundation Award for ‘Best Dutch Blues Band’ 2012 en 2016, zetten nu inmiddels ruim 35 jaar de internationale podia in vuur en vlam. Door de jaren heen heeft de band een eigen stijl ontwikkeld en staat de band bekend om zijn full-Power optredens met een mix van rockabilly, rock & roll, blues, zydeco en zelfs een snufje jazz. Incidenteel wordt er even gas terug genomen met bijvoorbeeld een nummer van Leadbelly of Little Walter, maar het doel blijft: Die zaal moet plat! Het jubileumjaar 2018 werd luister bijgezet met een nieuwe live CD/DVD 35 Years of Rock Rollin Blues en maakte Omroep Zeeland de documentaire This Is It, 35 jaar blues van Zeeuwse bodem. The Juke Joints stonden op festivals en club podia in Ierland, Engeland, Frankrijk, Zweden, Duitsland, Noorwegen, Letland, Zwitserland, Polen, Curaçao, Oostenrijk , Roemenië, USA en uiteraard op een zeer groot aantal festivals in Nederland en België o.a. North Sea Jazz, Moulin Blues, Ribs & Blues, BRBF Peer, Bluesrock Tegelen, Bospop Weert en op Culemborg Blues in 2001 en 2007.

Sean Webster Band (UK/NL)
44666514862_2d146b9762_oHoofdpodium, zaterdag 24 augustus, 18.30 – 19.30 uur
Het begon allemaal toen Sean Webster als 14-jarige jongen in aanraking kwam met gitaarmuziek door toedoen van een vriendje op school. Sean werd onmiddellijk gegrepen door het instrument en begon zoveel als hij kon te luisteren naar bluesgiganten zoals ‘the Kings’ (Albert, B.B. en Freddie), Collins, Cray evenals Moore, Knopfler, Lang en natuurlijk DE reden voor Sean om gitaar op te pakken: Eric Clapton. Muziek werd vanaf dat moment Sean’s belangrijkste focus in het leven wat uiteindelijk resulteerde in de Sean Webster Band. Met de band speelde hij op vele festivals en diverse podia in zowel Europa als de Verenigde Staten en deed live sessies op BBC radio 2. Sean bracht al 5 albums en een EP uit en op zijn zesde en net verschenen laatste album getiteld Leave Your Heart At The Door is Sean terug als enige gitarist, iets dat sinds zijn eerste album niet meer is voorgekomen. Hoewel het misschien cliché klinkt heeft Sean’s nieuwe album letterlijk iets voor iedereen. Het bevat blues, ballads en meer mainstream nummers en Sean hoopt dat dit z’n fans zal aanspreken.

The Cards (US/UK/NL)
cards-1024-669x350Hoofdpodium, zaterdag 24 augustus, 20.00 – 21.00 uur
Paul Quinn (UK) begint zijn muzikale carrière als gitarist in de band Son Of A Bitch en na de fusie met Coast ontstaat in 1977 Saxon, waarin hij tot de dag van vandaag speelt. Saxon hoort, net als Motörhead, Iron Maiden en Def Leppard, bij de New Wave of British Metal, een van de populairste Metal stromingen in de jaren 80. Harrisson Young (USA) is een zanger en multi-instrumentalist. In 2010 debuteerde hij op het Detroit International Jazz Festival en bracht in 2012 zijn eerste Jazz album Live In Shea 101 uit. Sinds 2016 speelt hij als solo artiest over de hele wereld in clubs en concertzalen. Hij werkte samen met hip-hop legende Talib Kweli, Udo Dirkschneider (U.D.O. en Accept) en metal queen Doro Pesch. Met Doro stond hij onder andere op Graspop en Wacken. Koen Herfst (NL) is een veelzijdige drummer die behoort tot de wereldtop, door zijn drumwerk met DJ Armin van Buuren speelde hij in meer dan 40 landen en zalen met 180.000 bezoekers. Anderen kennen hem van zijn werk met Epica, I CHAOS of After Forever. Lezers van Slagwerkkrant kiezen hem al 5 jaar op rij als beste Hardrock/Metal Drummer Benelux. Daarnaast is hij de man achter het drumfestival Herfstfest. Drie erg verschillende achtergronden, maar ook veel overeenkomsten. Dit komt samen in de nieuwe bluesrock formatie The Cards.

The Dynamite Blues Band (NL)
18273665465_f3dc203b9d_oHoofdpodium, zaterdag 24 augustus, 21.30 – 22.30 uur
De Dynamite Blues Band – winnaar van de Dutch Blues Challenge 2018 – staat voor een explosieve cocktail van blues, rhythm & blues, swing en rock’n’roll; rauw, verfrissend en opwindend tegelijk! Opgericht in februari 2013 en voortgekomen uit de succesvolle bluesformatie Big Blind nam de band in 2014 Shakedown & Boogie op met lovende recensies in de relevante muziekbladen tot gevolg. De band werd gevraagd voor DWDD en maakte haar energieke livestatus, met het kenmerkende vette, rauwe bluesgeluid, helemaal waar op diverse festivals zoals Ribs & Blues, Kwadendamme Blues en het Belgische Blues Peer. In 2018 wint de band de Dutch Blues Challenge waardoor het Nederland mag vertegenwoordigen tijdens de International Blues Challenge in Memphis (US). Tijdens de vertegenwoordiging bij de European Blues Challenge op de Portugese Azoren wordt de 3e plaats behaald. Om de band écht goed te kunnen “beleven” kun je het beste een spetterend live-optreden bijwonen; dan ervaar je de energie en het speelplezier het best! Vergeet dan alleen niet je dansschoenen en veiligheidsbril mee te nemen, want explosiegevaar ligt op de loer!!

Kirk Fletcher (US)
33869887433_6769900ab9_oHoofdpodium, zaterdag 24 augustus, 23.00 – 00.30 uur
Kirk Fletcher heeft de reputatie van een solide, altijd goede performer. Zijn soul-volle gitaarspel en stem weten altijd een aantal kippenvel momenten te veroorzaken. Zijn frisse kijk en unieke benadering resulteert in authentieke variant van de blues. Flether wordt gezien als een van de beste bluesgitaristen van de wereld, gerespecteerd en gewaardeerd door fans en collega’s. Joe Bonamassa: “Kirk is hands-down one of the best blues guitarists in the world.” Internationale erkenning is er getuige de verschillende nominaties voor een Blues Music Award (o.a. Best album 2019, Best Guitarist) en de 2015 British Blues Award. Eind 2018 kwam zijn goed ontvangen 4e studioalbum Hold On uit waarvan ongetwijfeld een aantal nummers in Culemborg te horen zullen zijn.

Kids In The Blues – BandBootcamp (NL)
logo-Kids-in-the-Blues-e1462345641928-369x350Varkensmarkt, zaterdag 24 augustus, 14.30 – 15.30 uur
Kennisoverdracht van ervaren muzikanten aan jonge muzikanten en de kans een keer op te treden voor publiek, is belangrijk om de Blues en muziek in het algemeen te stimuleren. In 2005 is hiervoor het project Kids In The Blues in het leven geroepen. Telkens opnieuw blijkt dat de regio rijk aan talent is. Het publiek bewijst op haar beurt ieder jaar weer dat het deze culturele rijkdom zeer waardeert, daarom is het eerste tijdslot op de Five Stars Stage voor Kids In The Blues gereserveerd. Jong Talent van Kunst Educatie Culemborg (KEC) krijgt hiermee de gelegenheid om wat tijdens muzieklessen en workshops is geleerd in de praktijk te brengen. Dit jaar is de BandBootcamp ook opengesteld voor de oudere jongere. Kids In The Blues – BandBootcamp wordt begeleid door Hans van der Heide en Judith Jobse.

Black Cat Biscuit (BE)
Black Cat biscuitVarkensmarktpodium, zaterdag 24 augustus, 16.30 – 17.30 uur
Vijf gedreven muzikanten uit Belgisch Limburg besloten in 2015 dat het de juiste tijd was de krachten te bundelen. Eerder speelden ze in verschillende bands als Six-pack, Rhythm Bombs, The Love Veins en Phil Bee & The Buzztones. Het resultaat mag er zijn want de band bereikte de finale van de Belgian Blues Challenge in 2017 en won die in 2018. Daardoor mochten ze België vertegenwoordigen op de European Blues Challenge 2019, dit jaar op de Azoren gehouden. De eigen nummers laten een reeks aan invloeden horen; van West Coast Swing, Shuffle, Jazz, Boogie en Raw Slide naar Texas Blues om er maar een paar te noemen. De homemade Cigarbox-guitar van frontman Bart geeft aan een aantal nummers een eigen kleur. Geen platgetreden paden of grijs gedraaide covers, maar een verrassende cocktail van verse liedjes, gemarineerd in een speciale gumbo hot sauce. Eerlijke liedjes, die recht uit het hart komen, zijn de rode draad binnen Black Cat Biscuit die zijn terug te vinden op het debuutalbum, That’s How The Cookie Crumbles, welke begin 2019 uitkwam.

Stef Paglia Trio (BE)
IMG_6263-BorderMakerVarkensmarktpodium, zaterdag 24 augustus, 18.00 – 19.00 uur
Stef Paglia nam voor het eerst op 12-jarige leeftijd een gitaar ter hand en liet deze nooit meer los. Zijn vader liet hem kennis maken met de blues met als gevolg dat de bluesmicroben ook bij hem toesloegen. Hij is vooral bekend van The BluesBones (winnaar van Belgian Blues Challenge 2016, 2e bij European Blues Challenge) waar hij mee in binnen- en buitenland optreedt. Zo stond hij o.a. op Blues Peer, Swing Wespelaar, en Culemborg Blues. Paglia heeft al een paar keer het podium mogen delen met internationale toppers o.a. Laurence Jones, The Nimmo Brothers, Eric Steckel en Danny Bryant. In 2016 vroeg Sean Webster hem om een functie in zijn band in te vullen, naast dit alles is Stef druk bezig om aan zijn eigen weg te timmeren. Samen met zijn muzikanten Joel Purkess (Can) op drums en Geert Schurmans op bas brengt hij een brede mix van eigen werk en covers. Stef Paglia laat zich graag beïnvloeden door verschillende muzikale richtingen en probeert hiermee zijn eigen blues stijl te creëren. Verwacht maar een stevig potje groovy bluesrock!

Hollands Blauw (NL)
44531718984_9d58c195c3_oVarkensmarktpodium, 19.30 – 20.30 uur
De Nederlandstalige teksten van de ultieme liveband Hollands Blauw zijn rauw, lachwekkend triest en hilarisch herkenbaar. Met een authentieke mix van blues, jazz en rock & roll laten deze zes ervaren muzikanten iedere zaal stampen en dampen. Blues- en jazzliefhebbers herkennen invloeden van grootheden als Muddy Waters, Little Walter, B.B. King en Ray Charles. Liefhebbers van kleinkunst herkennen in de teksten invloeden van Raymond van ’t Groenewoud, Bram Vermeulen en Harrie Jekkers. Net als bij de traditionele Deltablues staat de zang en de tekst centraal en het plezier spat er vanaf. Met veel humor worden teksten als ‘Je Zus Is Lelijk’ of ‘Poes Is Dood’ over het publiek uitgestrooid. Het leverde de band de kwalificatie op ‘de kleinkunstenaars van de blues’. Hollands Blauw heeft als missie het publiek in Nederland te winnen voor het idee dat échte blues ook in de moerstaal gezongen kan worden en met succes! De band is inmiddels een graag geziene gast bij festivals, bluesclubs en jazz cafés, ook was de band finalist in de Dutch Blues Challenge 2018. De CD Poes Is Dood werd in 2016 opgenomen, uitgebracht door Peter Struijk op het label Blueshine Records en is inmiddels toe aan de tweede release. De bandleden zijn helder over de ambities: “We willen op alle grote podia en festivals in Nederland en België spelen. Lekker muziek maken en samen met het publiek ongelooflijk veel lol hebben”

Dave Warmerdam Band (NL)

39477670101_974ebef836_oVarkensmarktpodium, zaterdag 24 augustus, 21.00 – 22.00 uur
De Dave Warmerdam Band bestaat uit 5 jonge muzikanten die hun liefde voor blues en jazz delen. Het lukt deze band moeiteloos verschillende stijlen en sferen te combineren tot een sound die ook een jonger publiek aanspreekt. Respect voor hoe het was maar ook ruimte voor vernieuwing en eigen interpretatie. Dave Warmerdam won in 2016 op 16 jarige leeftijd samen met blueszanger Robbert Fossen, de Dutch Blues Challenge. Op de daaropvolgende International Blues Challenge in Memphis (US) kwamen ze tot de halve finale. Janne Timmer is een veelzijdige dame met de nodige podiumervaring, haar stem wordt wel vergeleken met Janis Joplin. Gitarist Sonny Ray kwam in 2013 tot de halve finale in de SENA Guitar Talent Awards. In 2017 speelde hij o.a. samen met Jan Akkerman. Eind december 2017 bracht de band de eerste CD uit: A Tribute To The Masters Of The Blues en voor 2019 staat de release van een live album op de planning.

Kat Riggins & Blues Revival (US/NL)
597A8119-BorderMakerVarkensmarktpodium, zaterdag 24 augustus, 22.30 – 23.30 uur
Kat Riggins is geboren in Miami (US) waar ze opgroeide in een muzikaal gezin. De platencollectie van haar ouders bevatte gospel, soul, country, rock en alles wat er tussen zit. Tijdens autoritjes werd het ene moment meegezongen met Tracy Chapman, het andere met Chuck Berry. Toen al was er een voorkeur voor de meer rauwe rokerige stemmen van Bessie Smith, Nina Simone, Koko Talor, Etta James, en Janis Joplin. Ze begon op te treden op familiefeestjes en tijdens kerkdiensten, wat uitgroeide naar kleine clubs waar ze begeleid door een pianist Jazz en Blues Standards zong. Na Florida kwam New Orleans en volgden er optredens in Vietnam, Korea en in 2015 in de North Sea Jazz Club in Amsterdam en een optreden in Boxmeer op Blues Alive . In 2017 was ze wederom in Nederland voor een aantal optredens, waaronder Grolloo, de thuishaven van Johan Derksen. Die zag haar en ter plekke werd besloten om haar toe te voegen aan de Theatertour Johan Derksen Keeps The Blues Alive! Inmiddels is haar nieuwe CD In The Boys Club uit. Indien haar drukke theaterschema dit toelaat, is zij te vinden op tal van podia in Europa met haar Blues Revival, een Nederlandse begeleidingsband. De Varkensmarkt zal nooit meer hetzelfde zijn na het optreden van Kat Riggins & Blues Revival op Culemborg Blues!

 

 

Culemborg-Blues-2019-poster

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: