No Fluff, Just The Real Stuff w. Tom Holland @ Haarlemse Blues Club

Tom Holland en zijn Franse begeleiders speelden zaterdag 13 April jl. in de Haarlemse Blues Club @ Circus Hakim – Haarlem. Tekst door Nicolette Johns met foto’s van José Gallois. Klik HIER om het gehele foto album te kunnen bekijken.

Tom Holland groeide op in de ‘Southside’ van Chicago waar hij vanaf zeer jonge leeftijd werd beïnvloed door de rijke jazz- en bluesgeschiedenis van de ‘Windy City’. Vader’s liefde voor muziek en diens platencollectie bleken de aanstichter voor Tom’s liefde voor de blues. Al op 13 jarige leeftijd pakte Tom de gitaar ter hand, leerde spelen door naar Muddy Waters te luisteren. Holland noemt zelf Muddy Waters, Earl Hooker, John Primer en Magic Slim als zijn grootste invloeden. Holland was al op 19-jarige leeftijd als professioneel gitarist op planken van Chicago te vinden; zijn eerste optreden bij LV Banks nota bene in een schoonheidssalon op de Chicago-Southside. Tijdens de vier jaar dat Holland met LV Banks speelde werd hij aan John Primer voorgesteld. Primer nam de jonge Holland onder zijn hoede en bracht Tom de fijne kneepjes van de bluesgitaar bij. Uiteindelijk tourde de jonge Holland twee jaar als lid van Primer’s Real Deal Blues Band. Eind 1999 werd Tom gevraagd om lid te worden van de band van Chicago bluesgitarist Eddy ‘The Chief’ Clearwater. Als bandleider tourde Holland drie jaar lang met Eddy Clearwater. Gedurende deze drie jaar groeide Tom’s naam uit tot één van Chicago’s beste sidemen. In 2001 begon Holland zich meer te richten op zijn eigen band The Shuffle Kings en eind 2002 besloot hij te stoppen met het touren met Eddy ‘The Chief’ Clearwater en werd hij zijn eigen man! Toch werd Holland in 2003 benaderd door blues-harpist James Cotton die op zoek was naar een virtuose gitarist, Holland zag dit wel zitten en tourde meer dan tien jaar met Cotton. In 2013 werd Holland opgenomen in de International Blues Hall of Fame in het segment over de Chicago-blues.

De heren die vanavond in Haarlem de jonge (1979) bluesman begeleiden heten Denis Agenet op drumms en Abdell B Bop Bouyousfi op de up-right bass maar ook zal gastheer Thomas Toussaint later in de show een stukje meeblazen op zijn blues-harp zo horen we in de aankondiging naar de eerste set van deze frisse zaterdag in April. Circus Hakim is niet volledig gevuld en dat is jammer want Tom Holland is toch wel een ‘must see’ gitarist.
Tom HollandWellicht zijn vele van de vaste bezoekers van de Haarlemse Blues Club elders in Haarlem te vinden want ‘legende bij leven’ de 85 jarige John Mayall heeft een show in Patronaat op deze zelfde avond.

Niet getreurd, vanavond zullen er ook vele bezoekers geraakt worden door het gitaarspel van de jonge man die nog steeds de Chicago-blues onder de aandacht wil brengen. Tom Holland is een linkshandige gitarist die wij van TBA? al eens mochten zien optreden tijdens Swing Wespelaar van 2018 waar hij deel van The Matthew Skoller Band uitmaakte. Daar onder de volle zon liet hij het donderen en bliksemen, een bijzonder talent deze Holland.

De sympathieke Holland heeft er, na een aantal optredens in La Douce France, zin om in het bluesgoedgezinde Nederland zijn performance te geven zo horen we. Al meteen bij het eerste nummer ‘She’s So Pretty’ gooit Holland de bottleneck in de strijd en dat doet deze linkshandige Chicagoan zeker niet onverdienstelijk.
Tom HollandGoed, de vingers moeten nog wat losgespeeld worden maar we kunnen al direct in dit eerste nummer niet meer om zijn talent heen. ‘Waiting On The Other Shoe To Drop’ van No Fluff Just The Stuff uit 2013 is een lekkere up-tempo waarbij ook Tom’s stem krachtig overkomt.
Tom HollandDe Franse ritme-sectie bestaande uit Agenet en B Bop bewijst dat zij een sterk team zijn en slechts een bijna onzichtbaar seintje nodig hebben om naar de apotheose van het nummer toe te werken. Dit belooft een “happy saturday” avond te worden om met de woorden van deze Tom Holland te spreken.
Tom HolandHet wordt moeilijk om te blijven zitten als ‘Long Road To Tomorrow’ het tempo nog meer omhoog stuwt, Holland toont zich een virtuose gitarist maar ook zijn waardering en zijn speelplezier met zijn Franse begeleiders krijgen mijn respect. Het échte Chicago-stuwend ritme komt als ‘Don’t Know Why I Love You’ van The Lost Sessions uit 2016 wordt ingezet.
Tom HolandDe dame naast me in het gangpad mist een danspartner maar dit belet haar niet om toch een dansje te maken, overigens tot genoegen van de muzikanten op het podium. Een mooie smooth intermezzo op de Delaney is onderdeel van deze song maar ook Denis Agenet slaat een fijn potje cimbaalstandaard, het publiek is sprakeloos tijdens deze majestueuze vertolking.
Tom Holland‘Hurry Up & Wait’ ook weer van het 2013 album is natuurlijk dé uitgelezen gelegenheid om Thomas Toussaint op het podium uit te nodigen en de slow-blues nog meer power in the blazen. De stem van Holland, die toch wel heel erg aan de Afro-Amerikanen uit de ‘early twenties’ doet denken, zijn virtuose gitaarspel, een ritme-sectie die aanvult waar het moet en dan Toussaint die passievol zijn smoelenschuiver bespeelt……Het is één van de kippenvel-momenten van de avond, dat is zeker!
Tom HolandDe eerste set wordt swingend afgesloten met ‘No Fluff, Just The Stuff’ waarin Denis Agenet soleert en ook Abdell B Bop Bouyousfi een slam- en pluck-moment op zijn up-right bass mag verzilveren met een ovationeel applaus en een hardvochtig “yeahhhh” van frontman Holland.
Tom HolandNa een kleine twintig minuten pauze is het alweer tijd voor de tweede set van de avond en daarin zien en horen we Holland ook werk van de oude legendes ten gehore brengen. Nummers van Magic Slim en Jimmy Reed komen bijvoorbeeld voorbij maar ook weer nummers van de eerder genoemde albums. Ook deze set staat weer bol van de meesterlijke gitaarsolo’s en de bekwame begeleiding van de ritme-sectie. Terecht dat Holland die deze mannen liefkozend de “cheese heads” noemt en zijn begeleiders ook in deze set carte blanche geeft de nummers naar eigen inzicht in te vullen.
Tom HolandAls ook in de tweede set Thomas Toussaint nog even acte de présence is komen geven loopt de klok alweer dik tegen middernacht en moet er afgesloten worden. In een zeer respectable show heeft Tom Holland en zijn Franse Shuffle Kings het hart verwarmd van de trouwe vrienden van de Haarlemse Blues Club.
Tom HolandVolgend optreden staat gepland voor Vrijdag 3 Mei a.s. wanneer Studebaker John & The Hawks de Chicago blues zal vertolken op de gitaar en ook zal de blues-harp daarbij niet ontbreken. Bestel uw kaarten niet te laat! Klik HIER om te reserveren.

The Blues Alone? dankt de organisatie van de Haarlemse Blues Club voor haar gastvrijheid en ziet uit naar een volgende ontmoeting.

 

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: