Volledige line-up Holland International Blues Festival Grolloo 2019 bekend!

Holland International Blues Festival heeft de line-up voor de 2019 editie festival compleet. Grolloo is weer ‘hét bluesvillage to be’ één week nà Ribs & Blues en Pinkpop. De kaartverkoop is inmiddels (21 November) van gestart gegaan. Een dagkaart kost € 75, 00 (excl. servicekosten) en een weekendkaart is in de verkoop voor € 135, 00 (excl. servicekosten).

Photocredits: Gerrie van Barneveld en José Gallois

Vrijdag 14 Juni

ZZ Top, Jonny Lang, Danielle Nicole, Curtis Salgado, Van Morrison

26403563644_b66657df8b_oZangeres en bassiste Danielle Nicole groeide op met de blues en werd bekend als een van de oprichters van Trampled Under Foot, de band die ze vormde met haar broers Kris en Nick. Hoewel ze alleen maar de bas oppakte zodat Trampled Under Foot een familieband kon blijven, omarmde ze haar instrument, met als resultaat dat ze de eerste vrouwelijke winnaar werd van de Blues Foundation’s Blues Music Award voor Beste Instrumentalist, Bas in 2014. Nicole bracht in 2015 haar eerste solalbum Wolf Den uit en volgde die op met Cry No More uit 2018; de laatste bereikte zelfs de eerste plaats van de Billboard Top Blues Albumlijst. Met haar band, waarin we ook gitarist/multi-instrumentalist Brandon Miller en drummer Rodd Bland zien, brengt ze de blues naar Nederland..

36968242582_c2997ce3dc_oMet een carrière van meer dan dertig jaar is Curtis Salgado inmiddels een bekende naam binnen de blues. Nadat hij The Nighthawks leidde in zijn thuisstad Eugene, Arizona was hij onderdeel van The Robert Cray Band en zanger van Roomful of Blues, voordat hij zijn eigen band vormde en in 1991 zijn debuutalbum uitbracht. Hij zat een tijdje in Santana en speelde met Steve Miller. Ook was hij de inspratie achter John Belushi’s creatie The Blues Brothers. Hoewel hij veel succes beleefde, op bluesconcerten en -festivals over de hele wereld speelde en stapels prijzen won, kende Salgado zeker ook tegenslag. Hij overwon zowel lever- als longkanker en onderging in 2017 nog een viervoudige bypass-operatie. Maar hij staat, en hij speelt zoals nooit tevoren! Zijn laatste album was Rough Cut dat hij maakte met gitarist Alan Hager, sinds 2015 een vast lid van zijn band.

14164030183_82443d0a60_oAangezien Jonny Lang zijn eerste plaat uitbracht in zijn tienerjaren, kan hij nu als dertiger al terugkijken op een carrière van meer dan twee decennia. Nadat hij op zijn twaalfde begon met gitaarspelen, groeide hij al snel uit tot een bluesgitaar spelend wonderkind; een titel die hij deelde met bijvoorbeeld Kenny Wayne Sheperd en Derek Trucks. Op zijn 15e klonk zijn stem al als een ‘doorgewinterde soulbruller’, staat te lezen in zijn eigen bio. Hoewel Lang begon met een bluesy geluid dat werd beïnvloed door elektrische pioniers als Albert Collins, B.B. King en Buddy Guy, is zijn muziek langzaam geëvolueerd in een moderne R&B-stijl die doet denken aan Stevie Wonder en hedendaagse gospel. Zijn herkenbare blueslicks zijn te vinden op al zijn albums, van zijn eerste Lie To Me tot zijn nieuwste Signs, dat in 2017 verscheen.

42659113995_1240a141dc_oDe in Noord-Ierland geboren legende Van Morrison heeft altijd zijn eigen plan getrokken als het om muzikale stijlen ging: hij speelde muziek die varieert van jazz tot Keltische geluiden en van blue-eyed soul tot folk. Maar toch behoort de rauwe blues waarmee hij opgroeide (zijn tieneridolen waren artiesten als Howlin’ Wolf en Sonny Boy Williamson) nog altijd tot de kern van zijn muziek. De singer-songwriter begon in de band Them, waarvoor hij onder meer de hitGloria schreef. Als soloartiest trakteerde hij de wereld op klassiekers zoalsBrown Eyed Girl en Have I Told You Lately. Met een professionele carrière die al in de vijftiger jaren begon, kan hij nu buigen op een enorm, tijdloos oeuvre, met daarin albums als Astral Weeks, Moondance, Avalon Sunset, Tupelo Honey, Veedon Fleece en nog veel meer. Morrison is inmiddels in de zeventig, maar heeft beloofd om ‘muziek te schrijven tot mijn laatste adem’. Daar houden we hem aan!

ZZ TopWie kent ze niet: ZZ Top is natuurlijk de band uit Houston, Texas die bestaat uit zanger/gitarist Billy Gibbons, bassist/zanger Dusty Hill en drummer Frank Beard – grappig genoeg het enige bandlid dat grotendeels baardloos door het leven gaat. Hoewel ze al werden opgericht in 1969 (wat betekent dat ze in 2019 hun 50-jarig bestaan vieren!), brak ZZ Top in Nederland pas door in 1983 met het album Eliminator, hits als Gimme All Your Lovin’, Sharp Dressed Man en Legs én hun geweldige videoclips. De band werd in 2004 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame en verkocht wereldwijd ruim 50 miljoen platen. Leadzanger Gibbons is door critici wel ‘een van Amerika’s beste bluesgitaristen werkzaam in de rock’ genoemd en was als lid van Super Sonic Blues Machine aanwezig op de allereerste editie van het Holland International Blues Festival in Grolloo. In 2016 bracht ZZ Top hun meest recente (live)album uit: Tonite At Midnight: Live Greatest Hits From Around The World.

Zaterdag 15 Juni

Lynyrd Skynyrd, Delgrès, Eric Gales, St. Paul And The Broken Bones, Gary Clark Jr.


Delgres-oprichter Pascal Danaë had zichzelf al gevestigd als een virtuoze gitarist, gespeeld in Londen en gewerkt met artiesten als Morcheeba, Youssou N’Dour en Peter Gabriel toen hij besloot dat zijn hart toch een ander soort muziek nodig had. Hij ontdekte de blues en zijn nieuwe instrument, de dobro, terwijl hij in Amsterdam woonde. Acht jaar later bracht de band die hij formeerde om die nieuwe muziek te kunnen spelen, Delgres, haar eerste album Mo Jodi uit. Dat verscheen afgelopen augustus en brengt een opvallende, unieke versie van de blues. De band werd genoemd naar Louis Delgres, een zwarte officier in de tijd van Napoleon uit Guadeloupe, waar Danaë’s roots liggen. Voor hun muziek halen ze overal invloeden vandaan: een creools gevoel gemengd met Caribische geluiden, dance beats, glamrockgitaar en zelfs soms wat rockabilly. Een ervaring, op z’n zachtst gezegd.

37749414976_c974bbf7b6_oEric Gales is niet zomaar een goede gitarist: hij wordt bejubeld als een held op zes snaren door mensen die het kunnen weten, zoals Joe Bonamassa en Carlos Santana. Nadat hij op zijn vierde het instrument oppakte, leerde Gales van zijn oudere broers door Jimi Hendrix beïnvloede licks en nummers spelen. Hij zou een groot fan van de legendarische gitarist blijven en speelt nog steeds regelmatig eerbetonen. Maar daarnaast ontwikkelde hij ook zijn eigen, bluesy, stijl. Hij vormde de Eric Gales Band in 1991, met daarin zijn broer Eugene op bas. Ironisch genoeg zijn beide broers rechtshandig, maar spelen allebei hun instrument met links, en ondersteboven. Gales bracht zijn laatste album Middle Of The Road uit in 2017. Het is alweer zijn 15e en bevat bijdragen van gastartiesten zoals Gary Clark Jr. en Lauryn Hill.
stpaul9522Waar deze band speelt, is in elk geval het podium goed gevuld! St. Paul And The Broken Bones heeft maar liefst acht bandleden en werd opgericht in Birmingham, Alabama in 2012. De ‘rock and roll soul band’ bracht haar eerste album Half The City uit in 2014 en volgde dat twee jaar later op met Sea Of Noise, dat ze opnamen in maar liefst twee legendarische studio’s in Memphis: Stax en Sun. Geleid door hun twee oprichters, zanger/songschrijver Paul Janeway en bassist Jesse Phillips, heeft de band hard gewerkt om te bewijzen dat ze niet zomaar de zoveelste retrosoulband is. Ze werden gevraagd als voorprogramma van The Rolling Stones, traden op in veel Amerikaanse talkshows op tv en hebben inmiddels over een groot deel van de wereld getourd. Hun derde album Young Sick Camellia, oorspronkelijk bedoeld als drie aparte EPs, kwam uit in september 2018.
Gary Clark Jr.Het werkt nooit slecht als bekende mensen zich uitspreken over je bijzondere talent. In het geval van Gary Clark Jr. kwamen de complimenten van niemand minder dan Barack Obama, The Rolling Stones en Eric Clapton, en dat is nog maar een samenvatting. In de laatste jaren heeft hij samengewerkt met die laatste twee artiesten en nog veel anderen, waaronder Alicia Keys, Foo Fighters, B.B. King en Buddy Guy. Clark staat bekend als een virtuoos gitarist, die zijn instrument oppakte toen hij twaalf was. Afkomstig uit Austin in Texas begon hij te spelen in een lokale club, Antone’s, en zag zijn carrière vervolgens op vaart komen. Zijn eerste album bij een groot label was Blak And Blu uit 2012 (waarmee hij de eerste artiest werd die bij de Grammy’s werd genomineerd in de rock- én R&B-categorie), opgevolgd door The Story Of Sonny Boy Slim uit 2015. Clarks muziek was te horen in vele films; het meest opvallend waren misschien de twee akoestische bluestracks op de soundtrack van 12 Years A Slave. Een nieuw studioalbum, zijn vijfde, staat gepland voor begin 2019.


Ze zetten in de jaren zeventig zo’n beetje eigenhandig de Southern rock op de kaart. Zelfs na vele decennia gaat Lynyrd Skynyrd nog steeds als de bliksem – en komt naar Grolloo! De band werd wereldwijd bekend met klassiekers zoals Sweet Home Alabama en Free Bird. Maar hun geschiedenis was op z’n zachtst gezegd bewogen, niet in de laatste plaats door een vliegtuigongeluk in 1977 waarbij drie bandleden de dood vonden. Pas na tien jaar pakte de band zichzelf weer op en ging verder. Nadat ook andere bandleden door de jaren heen wegvielen, is gitarist Gary Rossiter nog de enige van de originele bezetting. Hij krijgt bijstand van onder meer Johnny van Zant, die in 1987 de vocalen overnam van zijn omgekomen broer Ronnie. Met ruim zestig albums op hun naam en verkopen van meer dan 30 miljoen wereldwijd is deze rock ‘n’ roll legende bezig aan hun Last Of The Street Survivors Farewell Tour.

Klik HIER voor het tijdschema

Via deze link komt u direct bij het officiële verkooppunt Ticketmaster maar bellen kan ook 0900 – 300 1250.

HBF_big_logo_2019

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: