Programma Southern Blues Night 16 Mrt a.s. in Heerlen bekend!

It’s all about the blues 
Zaterdag 16 maart staat Parkstad Limburg Theaters het teken van de 23e editie van de Southern Bluesnight. Het grootste indoor-bluesfestival van het zuiden presenteert een line-up waarin traditie en vernieuwing hand in hand gaan. Met internationale topacts als Wallace Coleman, Tony ‘TC’ Coleman, Archie lee Hooker, Guy King en klinkende namen uit eigen land als Jan de Bruijn en Barn & Belle. The Southern Bluesnight presenteert het beste van de blues in elf acts op drie podia en twee live buskers in de wandelgangen van Theater Heerlen.

Wallace Coleman
Wallace Coleman 2Met de 83-jarige Wallace Coleman verwelkomt SBN 2019 een van de laatste echte connecties met de blueshelden van weleer. De levende legende won in 2002 de Living Blues Award for Best Musician en geldt als een van de beste blues-harpspelers van dit moment. Maar, muzikaal is hij diep, héél diep geworteld in de ‘old style, real deal Blues’. De in 1936 geboren Wallace Coleman leerde zichzelf spelen op een mondharmonica van 50 dollarcent. Zijn inspiratie haalde hij uit de muziek van Little Walter en Sonny boy Williamson. Pas na zijn pensionering, begin jaren 80, begon hij in het openbaar op te treden. Robert Jr. Lockwood, een man die nooit een harmonicaspeler wilde, was zo onder de indruk dat hij Coleman vroeg in zijn band te komen. Dit was het begin van een prachtige muzikale samenwerking. In 1997 bracht Wallace, indertijd 62 jaar, zijn eerste soloalbum Wallace Coleman uit. De primeur smaakte naar meer, want er zouden nog zes albums en talloze optredens over de hele wereld volgen. Met als kers op de Zuid-Nederlandse bluestaart een optreden op de 23ste editie van de Southern Bluesnight. In Heerlen wordt Coleman bijgestaand door Little Boogie Boy (Hein Meijer) (vocals/guitar), Jan den Boer (bass), Bert Fonderie (drumms).

Tony TC Coleman & Henry Carpaneto 5tet
Tony-ColemanEen van de grote namen op het podium van de Southern Bluesnight 2019 is Tony TC Coleman. De zanger en drummer zat vanaf midden jaren 80 achter de drummkit bij niemand minder dan The King of Blues, B.B. King. Op het Heerlense podium ontmoet The Best Blues Drummer van 2015 en 2016 het kwintet rondom The Best European Blues Player van 2005, Henry Carpaneto. Coleman is, zoals hij het zelf zegt “geboren als drummer.” Maar ook zijn stem is er een uit duizenden: opzwepend, dwingend en soulvol. Behalve met B.B. King, die hij tot aan diens dood in mei 2015 begeleidde, tourt hij de wereld over met blueslegendes als Otis Clay, Albert King, Etta James en Buddy Guy. Naast zijn drukke tourschema brengt hij maar liefst drie prachtige soloalbums uit, waarop hij speelt met gastartiesten als Lucky Peterson, Kenny Neal en de blaassectie van Earth, Wind & Fire. Zijn laatste album Take Me As I Am gooide in 2017 hoge ogen op de internationale blues-hitlijsen. In Heerlen speelt Tony Coleman zijn pure Chicago-blues met het kwintet rond de immens populaire Italiaanse pianist Henry Carpaneto. Een gouden combinatie!

Bernard Allison
42023521011_4a99149553_oDe in Chicago geboren gitarist Bernard Allison kreeg de blues met de paplepel ingegoten. Als zoon van blueslegende en gitarist Luther Allison leerde hij op jonge leeftijd de muziek kennen van Muddy Waters, Hound Dog Tayler en Albert King. Zijn laatste album ‘Let It Go’ barst van de footstompin’ funky bluesrockers en felle gitaarsolo’s, die live nog een tandje vetter gaan! Op 13 jarige leeftijd maakte Bernard zijn debuut op een live LP die zijn vader opnam in Peoria. Hij leerde zichzelf gitaar spelen en in 1983 speelt hij al samen met zijn vader op het Chicago Blues Festival, later zou hij ook lid worden van vaders touringband. Zijn eerste eigen werk verscheen in 1990, het debuutalbum ‘The Next Generation’, inmiddels heeft Allison een indrukwekkend oeuvre opgebouwd met tientallen albums en is hij een graag geziene gast op de internationale podia en festivals

Archie Lee Hooker & The Coast To Coast Blues Band
22701615733_74c0a648e2_oDe naam zegt genoeg! Blueszanger Archie Lee Hooker is een volle neef van John Lee Hooker. Hij deelde ook geregeld het podium met de legendarische ‘boogieman’. Verwacht tijdens de SBN een old skool bluesoptreden met mooie verhalen, ondersteund door harmonica of orgel, boeiende muzikale levenslessen en pittige, groovy blues. ln zijn tienerjaren richtte de in Mississippi geboren Archie Lee de gospelgroep The Marvellous Five op. De belangrijkste stap in zijn carrière maakt hij echter door zich in Californië aan te sluiten bij de band van John Lee Hooker. Zijn oom en mentor wijdt hem in de wereld van de blues. In 1995 toert Archie Lee voor het eerst met Carl Wyatt & the Rhythm Kings door Europa. Tijdens deze tour neemt hij zijn eerste cd Suicide Blues op. Daarna volgen nog vier succesvolle albums, inclusief New Church Of The Blues met de laatste live-opname van John Lee Hooker. In 2011 richt Archie Lee samen met de Braziliaanse gitarist Fred Barreto, de Franse bassist Nicolas Fageot en op drums de Luxemburger Yves ‘DeVille’ Ditsch de Archie Lee Hooker &The Coast To Coast Blues Band op. Het optreden tijdens de SBN 2019 zal in het teken staan van hun met vijf sterren bekroonde album Chilling uit 2017, dat is opgedragen aan John Lee Hooker. D

Guy King
597A9906-BorderMakerDe blues van de in Israël geboren Guy King klinkt fris en vernieuwend, maar onderhuids broeit er een sterke link met de bluesgiganten die King als jonge gitarist inspireerden om naar de VS te emigreren. Guy is een uitmuntende gitarist en een excellent vertolker van de nieuwe generatie bluesmuzikanten, die vele invloeden toelaten in hun spel. Verwacht een unieke blend van blues, jazz, soul en R&B. Via Memphis en New Orleans belandt Guy King op 21-jarige leeftijd in Chicago waar hij bandleider en sologitarist wordt van Willie Kent And His Gents. Na Kent’s dood in 2006 gaat Guy solo verder. Hij vestigt zijn naam met optredens in de betere bluesclubs, zoals Buddy Guy’s Legends, House of Blues, The Green Mill en B.L.U.E.S.. Zijn in 2009 verschenen eerste soloalbum Livin markeert de start van een grote internationale carrière met 250 tot 300 shows per jaar. Hij staat op alle grote bluespodia en -festivals van de wereld en krijgt de eervolle taak om de show van de King of Blues, B.B. King, te openen.
Guy King’s bezoek aan Heerlen maakt deel uit van zijn TRUTH-tour. Met dit album stoomt hij in 2016 door tot #1 in de Contemporary Blues Chart en #5 in de Living Blues Chart. Het album levert hem bovendien een nominatie voor de Blues Music Award 2017 op in de categorie Best Emerging Artist Album. Een groot talent!

Joey Gilmore / Fat Harry & The Fuzzy Licks
597A8616-BorderMakerJoey Gilmore heeft niet meer nodig dan een paar noten op zijn gitaar en zijn warme soulvolle stem om het publiek te raken. De 74-jarige oudgediende en autodidact, die heeft opgetreden met grootheden als James Brown, Etta James, Bobby Bland en Little Milton wordt in Heerlen begeleid door Fat Harry & The Fuzzy Licks. Met zijn gloedvolle donkere stem heeft Joey wereldwijd een grote schare fans aan zich weten te verbinden. Acht succesvolle albums heeft hij uitgebracht, met Respect The Blues uit 2016 als meest recente aanwinst. Ook won hij diverse awards, waaronder de prestigieuze International Blues Challenge (IBC) Award 2006, de Blewzzy Award 2008 voor de beste bluessong All Over You en in 2015 mocht hij de eervolle Latin World Talent Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen.

Phil Bee’s Freedom
phil bee 1De multi-awarded Nederlandse bluesband Phil Bee’s Freedom brengt op 20 januari 2019 haar derde album HOME uit. Met plezier komen Phil Bee en zijn band naar Heerlen om hun nieuwste nummers, waar het kan in een smaakvolle ‘extented version’ live te presenteren. ‘Contemporary blues’ is wellicht de beste omschrijving van de PBF-stijl. HOME is doorspekt met Blues-Jazz- en Soulinvloeden en ademt de sound uit de jaren 60 en 70. De titel verwijst naar het eigen karakter van de band maar net zo goed naar de invloeden die de specifieke BPF-stijl creëren. De songwriters Phil Bee, Berland Rours en John F. Klaver steken hun bewondering voor bijvoorbeeld Steely Dan en de Tedeschi/Trucks Band niet onder stoelen of banken. HOME is opgenomen in de befaamde Wisseloord Studio’s in Hilversum en wordt uitgebracht op het Nederlandse Soul Sacrifice label. Op het album is naast toppercussionist Martin Verdonk ook het backing duo Tarah Ouwerkerk en Nicole Verouden te horen. Beide zangeressen zijn tijdens de Southern Bluesnight in Heerlen eveneens van de partij.

Jan de Bruijn
Jan de bruijn Bluesgitarist Jan de Bruijn is een podiumkunstenaar pur sang. Al meer dan 40 jaar vertegenwoordigt hij de Nederlands/Vlaamse blues. Recht uit het hoofd en het hart! In de jaren 80 leidt Jan de Bruijn The Crew. Deze de rhythm & bluesband speelt jarenlang een toonaangevende rol in het internationale clubcircuit. Maar, het bloed kruipt… Begin jaren 90 start hij zijn eigen band, The Gonnabee’z. Met deze Vlaams-Nederlandse combinatie speelt hij meer eigen en ook steviger werk dan men van hem gewend is. Zijn eerste en langverwachte soloalbum The Long Way Home verschijnt in 2013 en wordt breed omarmd als “het beste dat Jan tot nu toe heeft gemaakt.” Drie jaar later volgt de opvolger Bittersweet, dat nog hoger gewaardeerd wordt. Jan de Bruijn heeft zich in al die jaren ontwikkeld tot een uitstekende songwriter, zanger en gitarist. Live staat hij te boek als een opvallende podiumpersoonlijkheid. Niet voor niets deelde hij podia en studio’s met Johnny Copeland, Calvin Owens, Jerry McCain, Jo Lemaire, Peter Dictus, Bløf, Eddie C Campbell, The Uptown Horns, Kaz Lux, Oscar Benton, Kees Meerman, Kees Schipper, Raymond v/h Groenewoud, Stef Bos en vele anderen.

Barn & Belle
Barn-BelleBarn & Belle is een Americana & Roots-duo uit het zuiden van Nederland. Denk aan close-harmony, begeleid op een uniek arsenaal aan Country- en Folk-instrumenten, zoals de oilcan-gitaar, wasbord, banjo, dobro, melodica, ukelele en de ‘Travellers Drummachine’ die Barn & Belle zelf hebben ontwikkeld. Barn & Belle zijn Lea Lomans en Jesse Deledda. De beide multi-instrumentalisten vonden elkaar op het Conservatorium van Maastricht in hun liefde voor Americana, Ragtime en Swing. Na vele concerten en jamsessies besloten ze begin 2018 samen muziek te gaan maken. Nog geen drie maanden later wonnen ze de finale van de Podiumvrees Bandcontest en mochten ze op 13 mei Mama’s Pride Festival in Geleen openen. Recenter, op 10 november 2018 wonnen ze ook de B.R.U.L-contest (Blues & Roots Uit Limburg). Kortom: aan dit nog jonge duo van eigen Limburgse bodem de eer om op 16 maart 2019 de 23ste editie van Southern Bluesnight te openen.

Buskers
The Square Keys; 
Square-Keys“Rauwe old-school boogieblues in variërende vormen.” Hun motto is: “Homegrown Blues”. Ze bouwen zelf instrumenten, de website, ze maken hun eigen artwork en opnames. Gijs Jacobs zingt en speelt voetdrum terwijl hij op zijn zelfgebouwde gitaar met dubbele hals speelt.
Sraar Schoth speelt bas en geeft de sound een solide ruggengraat. Dit muzikale duo toont niets dan ongehoorzaamheid aan de structuur van een setlist. Ze spelen nummers aan elkaar en door elkaar, ze gooien op subtiele wijze het ritme om en maken graag een mash-up van verschillende stijlen. Dit zijn de ingrediënten voor een speelse en verrassende live act. Maikel Verkoelen is hun live-kunstenaar. Hij consumeert de atmosfeer, de setting, de bezoekers en het moment. Hij maakt hier tekeningen van op viltjes die hij uitdeelt aan het publiek. Ze spelen zompige blues in verschillende vormen. Slepende slidegitaar en krakende boogie. Vrolijke liederen en spooky songs. Originals en covers in een nieuw jasje.

Robbert Duijf
Robbert-DuijfDe in 1974 geboren singer, songwriter, gitarist Robbert Duijf, is een passievol muzikant die puur, oprecht en vol overgave zijn muziek presenteert. Als je Robbert live aan het werk ziet, zingt en vertelt hij zijn verhalen over liefde, verdriet, vriendschap, angst en de dood, zaken die jou en mij bezighouden en inspireren. Het gitaarspel is toegewijd en vol overgave, early finger picking blues in open en standaard tuning aangevuld met veel slide werk. Zijn invloeden komen vooral uit gospel, early blues en vestapol, traditionele muziek die rond 1900 door het beloofde land klonk, een mix van muzikale invloeden uit de hele wereld.

Parkstad_Limburg_Theaters_logo_groot

Zaterdag 16 Maart 2019

Parkstad Limburg Theater Heerlen
Burg. van Grunsvenplein 145
6411 AS Heerlen

Kassa & informatie: +31 (0)45-571 66 07

Aanvang: 19:00 uur

Kaarten: € 35,00 (klik hier voor on-line tickets)

Meer info. klik hier

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: