Vreugde en ontroering bij Ruthie Foster @ De Oosterpoort – Groningen

Ruthie Foster speelde op dinsdag 03 Oktober 2017 j.l. in De Oosterpoort – Groningen. Tekst en foto’s van Gerrie van Barneveld.

De zangeres Ruthie Foster was in Nederland voor een klein tourtje en speelde deze keerook in Groningen.
Ruthie Foster komt uit Texas en is begonnen als gospelzangeres. Ze heeft altijd haar eigen muzikale weg gezocht en voor haar is dat met name de blues, folk, soul en gospel.
foster1409Haar debuut komt uit 1987 en sindsdien brengt ze regelmatig een nieuw werk uit. Joy Comes Back is de laatste plaat en gaat vooral over liefde en verlies.
Eindelijk speelt ze ook in Groningen. De kleine zaal van De Oosterpoort is goed gevuld en opvallend is hoeveel fans ze heeft ondanks dat ze niet heel veel speelt in Nederland.
foster1462De eerste helft van het optreden bestaat uit veel nummers van andere artiesten. De start is nog wel met het zelfgeschreven ‘Brand New Day’. Daarna volgen veel covers met ‘Up Above My Head’van Sister Rosetta Tharpe; het countryachtige ‘Richland Woman Blues’ uit de pen van Mississippi John Hurt; het a capella van ‘Grinnin’ In Your Face'(Son House) en ‘Fruits Of My Labor'(Lucinda Williams).
foster1529Bovendien niet te vergeten een schitterende versie van ‘The Ghetto’ van The Staple Singers en een haast onherkenbare uitvoering van ‘Ring of Fire’van Johnny Cash.
Met deze covers benadrukt Ruthie haar muzikale schatplichtigheid aan de blues, folk, gospel en soul. De stem is loepzuiver en de vocale uithalen zijn indrukwekkend. Ze wordt daarbij perfect begeleid door Larry Fulcher op bas en Samantha Banks op drums.
foster1662Naar het einde van het optreden komt er meer eigen werk én meer vaart in de nummers. Zo is er het uptempo ‘Stone Love’ en het funky ‘Joy Comes Back’ met bescheiden solo’s van Larry Fulcher en Samantha Banks.
foster1426Het hoogtepunt komt echter in de toegift met ‘Free Fallin’’ als eerbetoon aan de een dag voor het optreden overeleden Tom Petty. Met een schuin oog moet zij de tekst spieken, maar de klik tussen artiest en publiek is ontroerend.
foster1511De emotie is alom in de zaal waarneembaar. De interactie met het publiek blijkt ook in de afsluiter ‘Singing The Blues’. Dit verzoek uit het publiek werd prompt ingewilligd.
Een mooi einde van een uitstekend optreden. Een optreden met vreugde, ontroering, dankbaarheid en menselijkheid. Om vrij een titel van een plaat van Ruthie aan te halen…..Phenomenal!
foster1481
Met dank aan De Oosterpoort voor het bijwonen van het optreden en de gastvrijheid.

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: