The Howlin Brothers, grateful as hell

The Howlin’ Brothers speelden op 30 oktober 2014 in VANSLAG in Borger, Review: Ria Pronk, met foto’s van Gerrie van Barneveld.howlin8441

Als je het Drentse Borger binnenrijdt  stuit je vrijwel direct op een  beeldschoon kerkje met middeleeuwse toren. Dit voormalig godshuis is waar podium VANSLAG haar plek heeft gevonden.  Wat een mooie en bijzondere locatie! Ook Roots on the Road (ROTR) weet VANSLAG te vinden. Jaap Davids programmeert  er hoog niveau americana, folk en rootsmuziek . Vanavond heeft hij  The Howlin’ Brothers op het podium staan. Het wordt hoog tijd dat de verslaggever van “The Blues Alone” in VANSLAG haar gezicht laat zien.

howlin8309The Howlin’ Brothers is een 3-mans formatie all the way from Tennessee.  Uit Nashville nog wel en dan  niet uit de stad maar uit de heuvels die om Nashville heen blijken te liggen. Kijk, je leert ook nog eens wat van zo’n concert. Ben Plasse speelt de staande bas, Ian Craft neemt de viool en de banjo voor zijn rekening en Jared Green is de man van de gitaar en de mondharmonica.  Daarnaast zingen zij alle drie kloppende en goed getimede meerstemmige partijen. Het is vanavond old-time country, bluegrass, country blues en heartache & soul wat de kerkklok slaat. Heerlijke pure Amerikaanse muziek, die elke herfstdepressie als sneeuw voor de zon doet verdwijnen.  Ian, letterlijk en figuurlijk de man van formaat,  op Instagram bekend onder de naam Howlinpapabear, hanteert de banjo en de viool alsof het een fluitje van een cent is. Soms vult hij zijn banjospel aan met de hi-hat en de bassdrum  van het uitgeklede drumstel op de bühne. Elk howlin8476nummer staat als een huis, of het nu gaat om het uptempo werk of om de meer melancholische kant van het repertoire. Daarbij speelt de bassist  een cruciale rol. Relaxt plukkend en slaand, baant hij zich een weg door de twee sets, met een brede grijns op het gezicht.

Jared Green blijkt naast muzikant ook nog eens een begenadigd danser te zijn. Smullen wanneer hij tap- en riverdance capriolen uithaalt en daarbij ook nog eens gitaar speelt. Wie zei dat alleen vrouwen kunnen multitasken? Twee cd’s hebben The Howlin’ Brothers uitgebracht. Howl is het eerste album en onlangs zag Trouble het daglicht. Van beide albums komen de meeste nummers wel voorbij. Meestal zijn het eigen liedjes, soms een enkele cover. Op speciaal verzoek passeren twee songs van  Hank Williams. Er wordt  geëindigd met een gospel. We zijn immers in de kerk.
Kortom een geweldig trio. Amerikaanse muziek zoals het bedoeld is; een smeltkroes van stijlen en sferen in dat heerlijke vette Amerikaanse Engels. Helaas waren er vanavond slechts zo’n vijfendertig  VANSLAG-kerkgangers getuige van de show. Een herkansing voor het afwezige publiek zit er dit jaar niet meer in, het is vanavond het laatste optreden van de zeventien in Europa.  Maar als ze volgend jaar terugkomen ga er dan heen en neem je hele familie, alle buren, vrienden en kennissen mee. Ze zullen je dankbaar zijn.

Trouwens niet alleen het publiek vond het leuk ook The Howlin’ Brothers hadden het overduidelijk naar de zin. Zoals uit een van hun tweets blijkt zijn zij: “grateful as hell”.

 

unnamed

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: