Een zomerse terugblik: Parkpop 2013

Een terugblik op Parkpop met optredens van o.a. Jo Harman, Barry Hay & Flying V Formation, Noisettes en Bob Geldof op zondag 30 juni 2013 in het Zuiderpark in Den Haag. Review en Jo Harmanfoto’s van Arjan Vermeer

OK het is duidelijk, met de storm die vandaag door Nederland is geraasd, zijn de zomerse dagen van 2013 nu definitief voorbij. Ook de muziekfestivals hebben dit jaar kunnen profiteren van volle velden met zongebruinde muziekliefhebbers.  Tijd om wat te mijmeren en herinneringen op te halen…………. Zo zijn we bijvoorbeeld op 30 juni naar het Haagse Parkpop geweest, eén van Europa’s grootste gratis rockfestivals, speciaal om een opkomende en talentvolle engelse zangeres te interviewen, Jo Harman (lees hier ons interviewverslag). Deze zelfde Jo Harman speelt a.s. vrijdagavond in de Zoetermeerse Boerderij om haar nieuwe CD te promoten. We waren Harman begin dit jaar voor het eerst tegen gekomen als support voor de legendarische Johnny Winter in Paradiso. We vonden haar zo interessant dat we er een apart recensie aan wijdden (Lees ook: Jo Harman warmt Paradiso op voor Winter), maar wel met wat kritische noten. Daarna hebben we haar nog zien spelen op het Swing Wespelaar Festival en op het Zomerterras festival in Vlaardingen. U begrijpt het al, wij volgen haar op de voet!
Jo Harman
Jo Harman: Vintage soul in het Zuiderpark

Op Parkpop speelde zij voor het eerst voor het 200.000-tallige Haagse publiek. Zowaar een prestatie en belevenis van formaat voor deze jonge performer. Inmiddels kennen wij haar als een artiest die haar eigen plan trekt en geen dingen doet waar ze zich niet senang mee voelt. Zo past ze haar repertoire dan ook niet aan het festivalpubliek aan. Waar andere bands nog wel eens meer festival-fahige nummers spelen blijft Harman bij haar eigen repertoire. Geheel op eigen kracht enthousiasmeert ze dan ook moeiteloos de Parkpop-gangers. Ze speelt met name songs van haar -onlangs in Nederland uitgebrachte- nieuwe CD ‘Dirt On My Tongue’. Het publiek reageert goed op de up-tempo songs  ‘Throught The Night’, ‘Underneath The River’ en ‘Better Woman’, met een dansende Harman die daarbij het hele Jupiler-podium gebruikt. Maar ook een soulballad als ‘Sweet Man Moses’ (een tribute aan haar overleden vader) valt in goede aarde in het Zuiderpark. Kortom dit was een indrukwekkend optreden waarbij ze veel Nederlandse zieltjes gewonnen heeft.

Barry Hay Flying V Formation

Barry Hay & The Flying V Formation: ‘They Blow You Away’

Van een heel ander formaat is Barry Hay. Een meer gevestigde naam in het Haagse Zuiderpark is bijna niet denkbaar. Hay die al meer dan 45 jaar de frontman van de Golden Earring is heeft zijn sporen meer dan verdiend. En ook de Earring volgen we al enige tijd zoals vorig jaar in de Heineken Music Hall en -begin dit jaar- in het Haagse World Forum Theater. Inmiddels heeft Barry Hay al diverse projecten naast de Earring gedaan. Eén van de meest recente is zijn aandeel in de band Flying V Formation met wie hij frisse hedendaagse rock maakt. De ‘Flying V Formation’ bestaat uit Gitarist Pablo van der Poel (DeWolff: lees ons verslag van hun optreden in de Kroepoekfabriek), toetsenist Jan Rooymans (o.a. The Earring), drummer Daim de Rijke (o.a. Taze Bitti), electro bassist Huub van Loon (o.a. Sandy Dane). Hay, getooid in onvervalst ADO-Den-Haag t-shirt, staat duidelijk te genieten tijdens dit optreden. Maar de 4 jongelingen doen niet onder in dit enthousiasme. Het geheel komt over alsof de band al jaren samen speelt. Van der Poel speelt daarin een belangrijke rol.  De heren spelen eigen werk maar -gelukkig voor het festivalpubliek- ook nogal wat covers zoals ‘Cuddly toy’ van Roachford en -op het einde van de show- ‘The way you make me feel’ van Michael Jackson. Maar het haagse publiek gaat toch echt plat voor de klassieke Earring nummers Radar Love, When the Lady Smiles en Long Blond Animal.
Barry Hay Flying V Formation

Publiek bij Parkpop
Geldof kan niet echt boeien

Na het interview met Harman schuiven we nog even aan bij de Staedion Stage om het optreden van de Noisettes mee te maken als opmaat voor Bob Geldof. Zangeres _IGP6894-BorderMakerShingai Shoniwa van de Noisettes gebruikt het hele podium om zichzelf te presenteren aan het volgestroomde Zuiderpark. En alhoewel de performster denkt dat ze op Pinkpop is (ja Haegs lijkt eigenlijk best wel wat op Limburgs) is het publiek dik tevreden met dit optreden. Enigszins ongeduldig wachten wij maar op Geldof. Een groter contrast dan met de Noisettes kun je Geldoff en zijn mannen niet ontzeggen. De heren hebben de tand des tijds -qua uiterlijk- niet echt doorstaan. Als dat maar niet maatgevend is voor hun optreden…….. Maar dat lijkt het wel te zijn. Enigszins ongeinspireerd werken de heren hun folk-achtige nummers af. Waar Harman en Hay professionaliteit demonstreren tijdens hun optredens, lijkt het alsof Geldof en zijn mannen een verplichte set afwerken. Voortijdig verlaten wij dan ook het terrein. Maar dan wel met de goede herinneringen van de optredens (en interview) van Jo Harman en Barry Hay & The Flying V Formation in onze rugzak.
Publiek bij Parkpop

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: