Buddy Guy Goes By Feel met nieuwe ‘Rhythm & Blues’ CD

1

CD review van Buddy Guy’s  Rhythm & Blues door Arjan Vermeer, met foto’s van Arjan Vermeer en buddyguy.net

Gitaarsolo’s kunnen mij al tijden niet meer echt bekoren. De meeste riffs, loopjes en ingewikkelde akkoordsequenties heb ik inmiddels vele malen voorbij horen komen_G209846top-border. Maar, een uitzondering maak ik als George “Buddy” Guy de snaren beroert! Want Guy is het voorbeeld voor de meeste huidige gitaristen, wellicht zonder dat ze het zelf weten. Immers, Buddy Guy was de inspiratiebron voor de meeste bekende gitaristen uit de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw, zoals Eric Clapton, Jeff Beck, Jimi Hendrix, Gary Moore en Stevie Ray Vaughn.  Daarnaast beschikt Guy over een fantastische soulvolle stem waar menig zanger jaloers op kan zijn. Dus kan ik niet anders dan luisteren naar zijn nieuwe dubbelalbum Rhythm & Blues, geproduceerd door Guy zelf, maar vooral door Tom Hambridge die ook de honneurs waarnam van de voorgaande twee albums Living Proof en Skin Deep. Hambridge is ook verantwoordelijk voor de 18 nieuwe songs al dan niet samen geschreven met Guy of andere schrijvers, zoals Gary Nicholson en Richard Fleming.

Vandaag, 30 juli wordt Buddy Guy 77 jaar. Hij heeft er dan een bluescarriere van zo’n 50 jaar op zitten, met meer dan 50 albums. En -alhoewel Tom _G209795bw-borderHambridge een grote bijdrage levert in zowel het muziekmateriaal als productie en organisatie- blijft het een schitterende prestatie die Guy met dit dubbelabum neerzet. Nee, er zitten geen nieuwigheden en verrassingen in, sommige composities zijn zelfs te herleiden naar oude bluesklassiekers. Maar dat hindert geen seconde. De energie die uit dit album straalt als ook de variatie maakt het een zekere kandidaat voor een aantal Awards.

Alleen al de start van dit album, op disc 1 – ‘Rhythm’, met het funky ‘Best in town’ en de powerhousesong’ Justifyin’ maakt gelijk duidelijk waarom Buddy Guy vele oudere en jongere gitaristen heeft beinvloed.  Met ‘I Go By Feel’ raakt Guy bij mij gelijk de juiste snaar: ‘Feel’ is wat het verschil maakt tussen een technisch begaafde muzikant en een groot artiest. ‘Feel’ maakt dat je de emotie van een song goed kan vertolken.  ‘Messin With The Kid’ is een toepasselijke cover voor Kid Rock’s bijdrage aan het Rhythm deel van Buddy Guy’s nieuwe album. Maar de Rythm-disc herbergt meer groovy songs met ‘feel’. Met name de Muscle Shoals horns zorgen voor een heerlijke brok soul in bijvoorbeeld “What You Gonna Do About Me”, een opzwepende_G209788-border ballad met Beth Hart. En in dat duet doet de stem van Buddy Guy zeker niet onder voor die van Harts powerhouse vibrato.

De tweede disc ” The Blues” start met het reisadvies “Meet Me In Chicago,” waarbij Guy als een soort van tourguide zijn geliefde stad aanprijst. Een heel mooie song is de slow blues “Evil Twin” met  de Aerosmith band-leden Steven Tyler, Steve Perry and Brad Whitford. Met “All That Makes Me Happy is the Blues” maakt Buddy Guy duidelijk dat Blues juist de bedoeling heeft om een positief gevoel te oproepen om je (even) te bevrijden van je zorgen .   Maar het hoogtepunt van deze tweede disc is toch wel de samenwerking met Gary Clark, Jr. in “Blues Don’t Care.” Een beetje een symbolisch moment waarop Guy misschien wel de fakkel overdraagt aan de volgende generatie? Maar als deze dubbel-CD iets bewijst is het wel dat Buddy Guy nog steeds aan de top van de bluesgitaristen-scene staat !!
Rhythm & Blues Track Listing:

RHYTHM – Disc 1
01 Best In Town
02 Justifyin’
03 I Go By Feel
04 Messin’ With The Kid (ft. Kid Rock)
05 What’s Up With That Woman
06 One Day Away (featuring Keith Urban)
07 Well I Done Got Over It
08 What You Gonna Do About Me (ft. Beth Hart)
09 The Devil’s DaughterBuddyGuynweCD
10 Whiskey Ghost
11 Rhythm – Inner Groove

BLUES – Disc 2
01 Meet Me In Chicago
02 Too Damn Bad
03 Evil Twin (ft. Steven Tyler, Joe Perry & Brad Whitford)
04 I Could Die Happy
05 Never Gonna Change
06 All That Makes Me Happy Is The Blues
07 My Mama Loved Me
08 Blues Don’t Care (ft. Gary Clark Jr.)
09 I Came Up Hard
10 Poison Ivy

Luister ook naar de MSN-stream

One Response

Geef hier uw commentaar