Yori Swart wint finale Grote Prijs Singer-Songwriter in uitverkocht Paradiso

Paradiso, 10-12-2011, Finale Grote Prijs Van Nederland Singer-songwriters, Tekst en foto’s door Bert Vethaak

 

De Grote Prijs Van Nederland werd afgelopen zaterdag beslist in Amsterdam. In zowel Paradiso als de Melkweg werd in de 4 categorieën (Rock/alternative , Dance/producers, Hiphop & Singer-songwriter) gestreden om de hoofdprijs. Met 2 Noord Hollandse finalisten ging onze voorkeur uit naar de finale van de Singer-songwriters. Met dank aan 3voor12 Amsterdam mochten wij aanwezig zijn om Yori Swart te zien zegevieren.

Dit jaar werd de Grote Prijs voor de 26ste keer georganiseerd. Met weer een record aan inschrijvingen ging men van start en had de jury een zware taak om als eerste 35 kwartfinalisten te kiezen. Via 15 acts in de halve finale mochten Halfway Station, Port of Call, Sue The Night, Jeroen Kant & Ratten In De Schuur, Angela Moyra en Yori Swart afgelopen zaterdag gaan strijden om de Grote Prijs in de categorie Singer-songwriter. Plaats van handeling een uitverkocht Paradiso in Amsterdam.

Exact om 12.45 uur mocht Halfway Station het spits afbijten. Deze Rotterdamse formatie bracht een set van roots- en folknummers, luid aangemoedigd door veel meegebrachte fans. 2e van 3 acts voor de pauze is Rijnsburger Pieter van Vliet, optredend onder de naam Port of Call. Zichzelf begeleidend op gitaar en ukelele trakteert hij het publiek op folksongs, waarbij het laatste nummer kompleet onversterkt ten gehore gebracht werd. Als laatste voor de pauze was de Noord Hollandse Sue The Night (Suus de Groot) aan de beurt. Geïnspireerd door songwriters uit de jaren ’70 zet Sue een warme melancholische set neer met een lekker rauw randje.

Na de break is het aan Jeroen Kant & Ratten in de Schuur om het tweede gedeelte van de middag te openen. In de hele setting van de middag is Kant eigenlijk een vreemde eend in de bijt. Niet alleen is zijn typisch Amerikaanse rootsmuziek voorzien van Nederlandse teksten maar zijn die teksten ook nog eens doordenkt van humor en zelfspot. Daarnaast lijkt het meer een theatervoorstelling kompleet met verkleedpartijen.

Angela Moyra is de voorlaatste. Zichzelf begeleidend op gitaar en ukelele, alsmede door een gitarist en percussiespeler, zijn het de klein gezongen jazzy akoestische popsongs die haar naar deze finale gebracht hebben.

Het sluitstuk van deze competitie is de uit Bergen (NH) afkomstige Yori Swart. Vol overtuiging brengt zij haar folky popsongs ten gehore en kreeg daarmee ze zaal snel achter zich. Maar niet alleen de zaal, want nadat de pauze na haar set en het gastoptreden van de winnares van 2010, Laura Bus, waren afgelopen kwam de jury met het volgende oordeel: ‘Yori Swart is een begenadigd muzikant; ze speelt vol overgave en passie. Ze heeft alles onder controle en weet magische momenten te creëren’. Waarna ze de beker en een cheque van € 5.000,00 als winnares in ontvangst mocht nemen. Een toegift mocht natuurlijk niet ontbreken en, omdat de installaties niet snel genoeg klaar gezet konden worden besloot ze dat kompleet akoestisch en onversterkt te doen. Het publiek was muisstil.

www.groteprijsvan.nl

www.paradiso.nl

voor het volledige fotoalbum kijk ook op:
Finale De Grote Prijs van NederlandFinale De Grote Prijs van Nederland

Geef hier uw commentaar