28e editie BluesRock Tegelen: “Woodstock Revisited – Hot & Slidy” part-1

tekst: Nicolette Johns; foto’s: José Gallois.

Eindelijk is het dan zover, vandaag 3 September is het de dag van de achtentwintigste editie van het jaarlijkse BluesRock Festival in Tegelen!  Wij zijn gezond gespannen en zeer benieuwd wat er vandaag gaat komen, maar helaas onze dag begint met een verlate aankomst op het festival doordat we in een file zijn beland op weg naar Tegelen.Mede hierdoor hebben wij helaas de openingsact ‘Matchless Blue’ moeten missen, zij mochten dan ook maar een half uurtje optreden van de organisatie!

Gelukkig zijn we wel op tijd om Dede Priest en haar band de set te zien inzetten. Dede Priest is een, tegenwoordig in Nederland wonende, Amerikaanse blues-diva vanuit Dallas-Texas. Inmiddels toert Dede Priest door heel Europa naar festivals in Italië, Zwitserland en Duitsland. Wat weinig mensen van haar weten is dat zij eigenlijk klassiek geschoold is, heel jong heeft zij klassieke viool leren spelen. En eigenlijk kun je deze invloeden soms nog horen…..gelukkig krijgt haar stem steeds meer die rauwe blues-tone waar wij zo van houden. Haar laatste album ‘Kinky at the Root’ krijgt dan ook lovende recensies en is tevens het bewijs dat Dede Priest duidelijk in haar rol als blues-diva is gegroeid sinds haar album uit 2007  ‘Candy Moon’. Gelukkig brengt ze dan ook enkele nummers van haar laatste album ten gehore. Inmiddels heeft Dede ook een geweldige band om haar heen weten formeren. De bandleden die Dede vandaag begeleiden lijken er zin in te hebben, op gitaar is dat Raymond Nijenhuis die een goed staaltje vakmanschap neerzet. Natuurlijk is Jody van Ooijen ook weer van de partij, een man die keer op keer kwaliteit levert (zelfs al moet hij snel invallen bij een andere band). Roelof Klijn op de bass is deze keer ook weer de vaste factor van de rhythm sectie. Maar dan moet er toch een teken van lof naar de toetsenist van deze band op deze zaterdag in Tegelen; Govert van der Kolm!! Wat een passie heeft die man voor z’n toetsen én hij kan deze passie overbrengen op het publiek die zo vroeg op de dag al een overgetelijke set voorgeschoteld krijgt.

Nadat het eerste uur voorbij is gevlogen, is het de beurt aan Marcus Malone en zijn band. Wij hebben nog nooit eerder de eer gehad deze man te zien optreden. We zijn dus heel benieuwd! Marcus Malone is een Amerikaan uit Detroit die tegenwoordig in Londen woont, waar hij diverse contacten heeft gelegd die geleid hebben tot mooie optredens zoals afgelopen Februari het jaarlijkse benefiet festival op Mustique in de West-Indies.
Zijn roots liggen in de heavy metal en dat is nog steeds aan zijn gitaarspel te horen! Gek genoeg heeft hij toch een hele warme stem bij tijd en wijle, maar wij vinden zelf dat het lijkt of hij vandaag niet zo goed bij stem is. Een showman is hij wel, trouwens de bandleden Michael Casswell op gitaar en PJ Philips op bas houden ook van show en eisen ieder hun deel op door een solo weg te geven. Chris Nugent op drums houdt het geheel bij elkaar, maar zijn wij door deze band ‘over de streep’ gehaald?? Eerlijk gezegd geloven wij van niet.

Inmiddels is in Theater het Doolhof het kwik gestegen tot 27 graden en het uur tot half vijf in de middag. Eindelijk is het tijd voor de act die we zo graag willen delen met de andere festivalgangers; ‘the Sultans of Slide’ mogen het publiek (slechts) een uurtje vermaken. Sultans’ initiator Franck Goldwasser moet deze tour helaas verstek laten gaan want óók hij is één van die Amerikanen die getroffen is door de crisis. Deze band, wat eigenlijk een stel vrienden zijn die elkaar al bijna 30 jaar kennen uit de tijd dat ze allemaal in de Pacific North West resideerde, zal ondanks zijn afwezigheid het publiek verrassen. Boyd Small (5 x beste drummer van Oregon) op drums én voortréffelijke zang is samen ‘Big’ Monti Amundson en Henry Cooper die beiden gitaar, slide en zang voor hun rekening nemen deze tour ‘the Sultans of Slide’ deze mannen worden geflankeerd door Franck’s vervanger onze ‘eigen’ Richard van Bergen (Shiner Twins & Rootbag). Dat Richard dit op een zeer gedegen wijze doet hebben wij gisteren al mogen mee maken tijdens het optreden van de Sultans in De Groene Engel in Oss. Ook Bart Kamp op bas is van de partij, hij speelde ook al mee op het album ‘Lightnin’ Strikes’ van ‘the Sultans of Slide’ wat eerder dit jaar uitkwam. Samen brengen zij een aantal nummers van dit album ten gehore, maar ook Richard krijgt de kans om te soleren. Helaas moeten we alweer na één uurtje afscheid nemen van deze band, eigenlijk veel te kort voor zulke veelzijdige muzikanten. Het publiek is dan ook op zoek naar een ‘encore’, zij kan er maar geen genoeg van krijgen. Maar de organisatie is onverbiddelijk, het strakke schema biedt geen enkele kans op ‘encores’. Wij voelen ons vereerd dat we de avond vooraf aan het festival het genoegen hebben gehad bijna 2 1/2 uur van deze giganten hebben mogen genieten.

 Lees hier het vervolg van  ons bezoek aan het Bluesrock Festival in Tegelen!

En kijk hier om het fotoalbum van José Gallois te bekijken:

2 thoughts on “28e editie BluesRock Tegelen: “Woodstock Revisited – Hot & Slidy” part-1”

  1. Vervolg ?

    ERROR 404 – PAGE NOT FOUND!
    The page you trying to reach does not exist, or has been moved. Please use the menus or the search box to find what you are looking for.

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: