José Ramirez Band: Haagse Hout heeft de blues weer

José Ramirez en zijn band stonden vrijdag 22 Oktober 2021 jl. op het podium van de V.V. Haagse Hout – Den Haag. Tekst Ton Kok met foto’s van Paul de Vries.

De blues is weer op de weg terug en de mensen achter Haagse Hout Heeft De Blues maakten daar goed gebruik van om de José Ramirez Band te strikken voor de heropening na Corona. Het was de derde keer dat de man uit Costa Rica de locatie bezocht en hij is daar uitgegroeid tot een publiekslieveling, hetgeen resulteerde in een uitverkocht huis.
DSC_2270zNu moet ik zeggen dat wat ik meegekregen had van zijn eerdere bezoeken dat we te maken hadden met een prima zanger/gitarist met band, waarvan ik vond dat hij niet echt muzikaal veel toevoegde aan het muzikantenaanbod hier en er de nodige betere Nederlandse bands rondlopen. Dat vind ik eerlijk gezegd nog steeds, hoewel hij de laatste jaren er diversen van heeft ingehaald.
DSC_2110zHij is niet voor niets als tweede geëindigd op de International Blues Challenge in Memphis en heeft een fraaie CD afgeleverd voor het fameuze Delmark label.

Ik was een beetje sceptisch, maar de band wist mij deze keer wel te overtuigen van hun kwaliteiten. De titel Beste Bluesman uit Costa Rica zegt mij eerlijk gezegd niet zoveel, ik zou geen tweede kunnen noemen, maar dat hij in de V.S. inmiddels is uitgegroeid tot een gerespecteerd bluesman des te meer.
DSC_2357zDe band, naast zanger/gitarist José, bestaat uit de Amerikanen Brant Leeper (toetsen/zang), Rick King (drums/zang) en uit Lima, Peru bassist Franco Torterolo Faura.
DSC_2223zBeide Amerikanen hebben allebei al met een flinke rij grote namen samengespeeld, en in hun biografie zijn namen als Koko Taylor, Buddy Guy, Chuck Berry, Bo Diddley, B.B. King en Coco Montoya, John Mayall, W.C. Clark, James Cotton e.v.a. genoteerd.
DSC_2187zLeeper is hier duidelijk al vaker geweest, want in de pauze liet hij heerlijk een oer Hollandse frikandel naar binnen glijden.
DSC_2416zHet laatste album van José (“Here I Come”) werd geproduceerd door Anson Funderburgh en veel origineel werk van de CD kwam deze avond live langs.

Om 20.30 uur verscheen Huub Hoeberigs op het podium om enthousiast de band aan te kondigen en de band speelde zich gelijk lekker warm met een lekkere instrumental, gevolgd door Albert King’s “I’ll Play The Blues For You”.
DSC_2442zDat de nummers aardig uitgesponnen werden bleek uit het feit dat de bijna vijf kwartier durende eerste set uit slechts een achttal nummers bestond.
DSC_2237zHelaas bleek dat niet alleen de Blues terug was in Haagse Hout, maar ook dat er nog geen vaccin gevonden was tegen de Dutch Disease. Afgelopen weken had ik er weinig problemen van ondervonden, maar in Den Haag was deze ziekte volop aanwezig, wat bij de wat rustigere nummers soms bijzonder hinderlijk was.
DSC_2432zJosé vroeg er aandacht voor, maar toen het te gek werd voelde Huub zich genoodzaakt om tijdens de eerste set het publiek even tot orde te roepen. Helaas bleken een aantal bezoekers een Oost-Indische doofheid te hebben ontwikkeld. Maar goed …… de band liet zich niet uit het veld slaan en met de titelsong van hun Delmark CD “Here I Come” werd de eerste set afgesloten.
DSC_2273zIn de pauze werd de traditionele verloting afgehandeld (helaas, weer geen prijs), werd er een hapje en drankje genuttigd. De tweede set begon met een mengeling van de klassiekers “One Way Out/Boom Boom” en werd er weer stevig van start gegaan. Het spelplezier en energie spatte er van af.
3luikHelaas stak bij het het wat meer ingetogen “Temptation” met Caribische invloeden de Dutch Disease weer de kop op, een strenge lock-down voor de lijders aan deze ziekte lijkt me de enige oplossing.
DSC_2380zDat José Albert King tot een van zijn voorbeelden rekent werd duidelijk toen hij met diens “The Hunter” een einde aan de reguliere tweede set maakte.
DSC_2412zDe uiterste tijd om te stoppen was inmiddels verstreken, maar er volgde met “Stop Teasing Me” nog een heerlijke toegift en als het aan de aanwezigen gelegen had, hadden er nog wel een paar bij mogen komen.
DSC_2207zAlles was weer prima geregeld en met een tevreden gevoel kon iedereen weer huiswaarts. De volgende editie staat voor januari 2022 op stapel met de Twelve Bar Blues Band.
DSC_2452zz

1 thought on “José Ramirez Band: Haagse Hout heeft de blues weer”

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: