Memorabele Hookrock 2019 – Dag 1

Een sfeerverslag van het Hookrock Festival te Diepenbeek – België gehouden op 05 Juli en 06 Juli 2019 jl. Tekst en foto’s Fer Vanreyten.

Het begon allemaal in september 2016 toen Ivan Jacobs van Hookrock en Mark van Luijk van Fumprock contact op namen met Marc Lormans om een miniconcert met lokale bluesmuzikanten te organiseren voor het Diepenbeek All Stars-project (Charity for Ambulancewens) op 8 april 2017 @ Fumprock Diepenbeek. Tegen het einde van december 2016, werd een nieuwe bluesband samengesteld met voormalige leden van Tollos, The
Nightcrawlers, Are & Be, The Belvederes, Shades Of Blues, Different Tacos en The Jitterbugs. Een pluim voor Mark en Ivan voor het geweldige idee.
De eerste line-up van Extra Napkins was in maart 2017: Peter Jacobs (vocals), Marc Lormans (gitaar), Guy Engelen (bas), Carlo Smeyers(drums). De repetities begonnen in maart 2017 en na 2 sessies was deze Belgische bluesgroep klaar om te rollen. Wat gepland was als een ‘one night stand/no strings attached’ bluesoptreden op 8 april 2017 te worden @ Fumprock Diepenbeek werd Extra Napkins genoemd naar 2 invloedrijke blues-albums van James ‘IcePick’ Harman opgenomen tussen mei 1985 n november 1987 Extra Napkins Mo’ Na’kins!
ExtraNapkins4Na een aantal bandwisselingen volgen er in oktober van 2018 enkele repetities voor een nieuwe drummer. Na de eerste auditie besluit men door te gaan als kwartet met Sven Bloemen aan de drums. Of het aan het plaatselijke publiek ligt of aan de kwaliteit van wat de heren ten gehore brachten is niet duidelijk, wat wel erg opviel was dat het toehoorders er duidelijk zin in hebben en dat ook luidkeels en met veel applaus aangeven. Dus als opener voor deze 16e editie is dit een hele goeie keuze.
drieluikIntussen is ook bekend dat de Extra Napkins ook geselecteerd zijn voor de finale van de Belgian Blues Challenge die op 12 oktober aanstaande en onder productie van Hookrock in deze zelfde zaal in Diepenbeek plaats zal vinden. We wensen de Extra Napkins dan ook veel succes.
ExtraNapkins7Vanja Sky, de Kroatische gitariste, die haar mannetje al heel vroeg leerde staan is na een kleine tiental jaren heel erg op weg om een grootheid te worden. Ze is heel erg beïnvloed door Rory Gallagher, stevie Ray Vaughan en onder andere Mark Knöpfler van de Dire Straits. Binnen enkele jaren werd ze al gelijk op gemerkt door Thomas Ruf van RUF Records. Ze is amper uit haar twintiger jaren en ze heeft afgelopen jaar al haar eerste Full CD Bad Penny uitgebracht.
VanjaSky4Het album werd geproduceerd door Mike Zito waarvoor ze hoofdzakelijk zelf de 12 nummers heeft geschreven. Vandaag staat ze met haar eigen show op het podium van HookRock 2019. Voor haar set is er heel wat publiek terug naar binnen gekomen en die willen de warmte in de zaal best wel trotseren op deze warme zomerdag.
VanjaSky12Voor de stage was het ongewoon druk en de bluesrock sound van de band is zeker debet aan de sfeer die tussen het publiek hing. Toen Vanja met haar band aan het eind van hun set de covers ‘Simple Man’, ‘Wild Thing’ en ‘Whole Lotta Love ten gehore brachten ging het dak van die warme zaal er af.
VanjaSky6Zac Harmon Band feat. Texas Slim, frontman Zac Harmon is geboren en getogen in Mississippi. Zijn vader speelde harmonica, zijn moeder piano. Op zijn 16e begon Zac met zijn professionele carrière, toen hij gitaar speelde in de band van Sam Myers, een vriend van zijn vader. Hij was 21 jaar, toen hij naar Los Angeles verhuisde en daar aan de slag ging als studiomuzikant en er ook een zeer songwriter en producer werd. In 2012 bracht Harmon zijn album, Music Is A Medicine, uit. Zac Harmon is één van de sterkste live-performers in de blues. Fans heeft hij overal van Memphis tot Mumbai.
ZacHarmon1Zijn live-optredens worden beïnvloed, door soul-blues, reggae en moderne blues-rock. Hij werkte aan grote films, tv-shows, en bekende nationale commercials en werd zelfs op een gegeven moment ingehuurd door Michael Jackson als schrijver. Harmon schreef liedjes voor Freddie Jackson, de Whispers en de O’Jays.
ZacHarmon4Hij wordt geruggensteund door Texas Slim op gitaar, Chris Gibson aan de bas, Jamil op drums en Corey Carmichael aan de keys. Zijn band is een welgevormd team en elk lid van de band vult de ander perfect aan. Volgens Zac is muziek een medicijn dat de ziel kan genezen.
ZacHarmon6Hij vertelde dat er binnen een maand een nieuwe cd uitkomt en trakteerde al op enkele previews zoals het zeer funky klinkende ‘Shaking’. Stilaan gingen we naar het einde toe en ging alles crescendo met ‘I’m A Healer’, zijn speciale versie van ‘Knockin On Heavens Door’ om te eindigen met een geweldige apotheose met het duchtig meegebrulde ‘The Blues Is Allright’.
ZacHarmon3Het was reeds na middernacht toen de Scandinavische Kokomo Kings het einde van de eerste festivaldag mochten afsluiten. De band bestaat uit Martin Abrahamsson (vocals/gitaar), Magnus Lanshammar (bas/gitaar), Ronni Boysen (gitaar) en Daniel Winerö (drums).
KokomoKings7Hun onlangs uitgebrachte album Fighting Fire With Gasoline sloeg net als het in 2017 uitgebrachte Too Good To Stay Away From in als een bom. Ook in dit laatste album zijn de nummers van de hand van bassist/gitarist Magnus Lanshammer. Een verzameling swingende rhythm & blues met een aantal meer richting rockabilly getinte uitzonderingen. Perfecte muziek om de avond af te sluiten.
KokomoKings2Swingen en shaken dat is het motto van The Kokomo Kings en dat werd er dan ook duchtig gedaan. Jammer dat er al een heleboel gasten de spreekwoordelijke pijp aan Maarten hadden gegeven, maar het warme weer had daar ook zijn aandeel in gehad én een aantal bezoekers waren nog op zoek naar hun onderkomen voor de nacht.
KokomoKings1Maar de echte fans lieten dat niet aan hun hart komen. Een geweldige afsluiter van een memorabele avond!

Lees het verslag en bekijk de foto’s van Dag 2 HIER

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: