Zeeland maakt zich op voor het 27e Kwadendamme Blues Festival

Op Vrijdag 10 en Zaterdag 11 mei wordt het Zeeuwse dorp Kwadendamme voor de 27e keer omgetoverd tot Bluestown Kwadendamme. Het festival is al de jaren trouwbezocht en jaar op jaar uitverkocht. Toch willen wij als TBA? ook dit jaar weer graag de line-up aan de lezer voorstellen.

Ook dit jaar is de zaterdagavond van het festival al uitverkocht. Op deze link HIER kun je nog voor de vrijdag kaarten bestellen.logo

Photo Credits: Promo-shots, José Gallois

Vrijdag 10 Mei (tent open 16:30 uur):

Big Joe Louis & His Blues Kings (UK) – 16:50 uur tot 18:00 uur 
IMG_9357-BorderMakerBig Joe Louis werd geboren in Jamaica maar verhuisde in de jaren 70 naar de UK en richtte daar 22 jaar geleden de Blues Kings op. Zijn krachtige en authentieke down-home blues is van topniveau. De missie is duidelijk: de authentieke blues brengen, zoals we die hebben geërfd van grote meesters als Walter Davis, Lightnin’ Hopkins, Big Joe Williams of Arthur Crudup.
Dat erfgoed uitbreiden door zelf nummers te pennen met een gelijkaardige look & feel. Het trio huist geen bassist, toetsenist, harmonicaschuiver of koperblazer telt. Het trio huist wél twéé gitaren en de drumms, die een beklijvend, wat zinderend geluid produceren. Nu gaat deze, waarschijnlijk één van de beste bluesbands uit de UK, het Kwadendamme Bluesfestival openen en er gelijk een mooi feestje van maken.

Awek Blues (FR) – 18:30 uur tot 19:45 uur
awek
Awek Blues zijn al 24 jaar ‘on the road’ is niet zomaar een bluesbandje uit la douce France, maar een topband! Al twee maal zijn ze uitgeroepen tot beste bluesband van Frankrijk en één van hun zes cd-releases kreeg de titel beste blues-cd van het jaar (Just Pick Up The Pieces). Op het befaamde Blues Passions Festival in Cognac werden ze bovendien nog eens overladen met lof en egards en dan ook nog in het bijzonder door Mr. B.B. King himself!

Aynsley Lister (UK) – 20:15 uur tot 21:30 uur
aynsley listerWe gaan terug naar 2001, toen stond op het pster van de 9e editie van het Kwadendamme Bluesfestival de naam van Aynsley Lister. Deze toen nog jonge gitarist speelde met passie en de kenners wisten het, deze man is een blijvertje. Inmiddels 11 albums later (86.000 ! verkoop) en diverse awards rijker zoals o.a. 2015 Guitarist of the Year – British Blues Awards, 2014 Songwriter of the Year – British Blues Awards , 2014 Best Blues Song of the Year (for Home) – British Blues Awards , Best of 2013 – Classic Rock Magazine , Best Live Album 2011 (for Tower Sessions) – Blues Matters Writers Poll is deze Ansley een “grote” man geworden in de blues scene. Tijd dus om hem terug uit te nodigen voor een mooie show in Kwadendamme.

The Strikes (NL) – 22:00 uur tot 23:15 uur
IMG_3412-BorderMakerEen al jarenlang gedroomde reunie van The Strikes gaat er dan echt van komen en wel op het podium van Bluesfestival Kwadendamme! Onder aanvoering van een van Europa’s beste mondharmonicaspelers Big Pete stoomden de mannen begin 2000 door naar de top in Nederland en ver daarbuiten. De mannen uit Leerdam hadden de boodschap helemaal begrepen. De toen nog zeer jonge band speelde de blues zoals hij gespeeld moet worden! Hun blueshelden werden niet slapjes geïmiteerd maar op zeer strakke manier gebracht. Blues-harpist/zanger Big Pete behoeft eigenlijk geen introductie, tourt regelmatig met de Red Devils, speelt met regelmaat met grote namen uit de States , zijn CD’s worden overladen met awards en stond vorig jaar nog als support bij ZZ Top in talloze megazalen in Europa. Gitarist Sjors Nederlof kan zich meten met het allerbeste wat Europa aan gitaristen te bieden heeft en bassist Roelof Klein en drummer Jody van Ooyen zijn te zien in talloze bands en veelgevraagd als begeleider van buitenlandse artiesten.

Manu Lanvin (FR) – 23:45 uur tot 01:00 uur
Manu LanvinDe Franse bluesrocker Manu Lanvin deelde recent het podium nog met niemand minder dan Buddy Guy en het gezaghebbende blad BroadwayWorld over het concert met Buddy…..starting the night off at 20:30 was Manu Lanvin and the Devil Blues. An exceptional showman, guitarist, and singer, Manu resembles the scratchy raw voice of blues giants of the past, Manu “the Devil” Lanvin is taking a prominent position on top of the French blues-rock stage! Manu Lanvin en zijn trio stonden inmiddels op alle grote festivals in Frankrijk als oa het Cahors Blues Festival en Cognac Blues. Op het Montreux Jazz Festival ontmoette hij de legendarische producer Quincy Jones die hem naar de Jazz Foundation of America in New York uitnodigde. In 2014 componeerde hij zijn vijfde album Son (s) of the Blues en daarmee vertegenwoordigde hij Frankrijk bij de International Blues Challenge in Memphis. Sindsdien behoort Lanvin bij de grote namen van de Franse muziekscene en Kwadendamme heeft de Nederlandse primeur om dit fenomeen op het podium te hebben.

Grunting Pigs (HU) – Juke Joint Stage: sets @ 18:00 uur – 18:30 uur & 19:45 uur – 20:15 uur
34636682401_5a103b74c0_oDeze akoestische blues met opzwepende mondharmonica vond zijn oorsprong in Hongarije. Mátyás Pribojszki en Ferenc Szász, zo luiden de namen van de twee drijvende krachten achter dit bluesgezelschap. Szász, een virtuoosop de akoestische gitaar en  Pribojszki, de man die de mondharmonica bespeelt. Voeg deze twee kunstenaars samen en het Grunting Pigs-gezelschap laat je horen waarom deze combinatie zo succesvol is. Rauwe countryblues afgewisseld met pittige rootsblues maken dat dit deze twee reeds menig podium betoverd hebben. Dit blues-duo bewijst zodoende dat echte blues geen nationaliteit kent.

Zaterdag 11 Mei (tent open 13:00 uur))

Detonics (NL) – 13:15  uur tot 14:20 uur
597a4567-bordermakerAls Detonics speelt ontstaat er beweging. Zelfs de ferventste bankhanger kan de energieke 50-er jaren West Coast blues niet weerstaan. Detonics werden een jaar na oprichting al als winnaar van The Dutch Blues Challenge (2017) uitgeroepen en hebben inmiddels al hun tweede album uitgebracht. Een staaltje van vroege creativiteit die lef en gezond verstand in de juiste dosis combineert. Een betere omschrijving van deze band is er niet te geven. Creatieve, explosieve muziek zonder te veel in te boeten op de originele 50-er jaren West Coast sound. De mannen stonden inmiddels op prachtige festivals in binnen en buitenland en hoogste tijd dus voor een dampend optreden op het Kwadendamme Bluesfestival.

Marcel Scherpenzeel Band (NL) – 14:50 uur tot 16:00 uur
14293470957_1f18afd9fb_oBluesrock gitarist Marcel Scherpenzeel behoeft nauwelijks nog introductie! Kreeg de blues al op jonge leeftijd mee als zoon van het Amsterdamse bluescafe Maloe Melo , uitbater Jur Scherpenzeel en jamde er met de talloze bands die er kwamen spelen. Starte als 14 jarige zijn Marcel Scherpenzeel Band waarmee hij 4 albums maakte. Begin 2008 begon Marcel met een nieuwe band – Wolfpin – waarmee hij op vele podiums heeft gestaan. Eind 2008 werd Marcel gevraagd om zanger/gitarist te worden bij Band Of Friends met deze band speelt hij op zowat alle grote festivals in Europa en ver daarbuiten. In 2019 staat de Marcel Scherpenzeel Band te popelen om op de diverse podiums en festivals te gaan spelen. Naast Marcel bestaat de band uit Franklin Madjid bass ( Tee Set) en Damian De Weerd op drumms.

West Weston’s Bluesonics (UK) – 16:30 uur tot 17:45 uur
IMG_3964-BorderMaker
Steve ‘West’ Weston, heeft een behoorlijk sterke aanspraak op de beste mondharmonica-man van Londen te zijn. Zijn toon is buitengewoon, en daarmee behoort West Weston eigenlijk tot de allerbeste harpspelers in de Europese blueswereld. Met het spelen van zijn favoriete relaxte Chicago-stijl Amerikaanse blues is hij een uitzondering voor de meestal toch luidere Britse blues.
Steve Weston vangt elk publiek met een uniek charisma, zij het als een performer binnen de band of als leider op het podium. De laatste paar jaar heeft West Weston uitgebreid rondgereisd met zijn eigen band the Bluesonics en als begeleider van o.a. Mud Morganfield (de zoon van de legendarische Muddy Waters), The Big Town Playboys, Dexter Shaw, Trickbag en ook de hitlijsten bekroond met Wilko Johnson en Roger Daltrey van The Who.

Dani Wilde (UK) – 18:15 uur tot 19:30 uur
IMG_7903-BorderMaker
Dani Wilde stond in 2011 met ‘Girls With Guitars’ van de Ruf Bluescaravan samen met Cassie Taylor en Samantha Fish op het Kwadendamme podium. Na het ‘Girls With Guitars’ project heeft Dani Wilde opgetreden op duizenden locaties en festivals in Europa, Amerika, Canada en Afrika; van het hoofdpodium in de Royal Albert Hall in Londen, tot Times Square in New York City.
Dani Wilde heeft drie nummer één noteringen in de Official I-tunes Blues Music Charts weten veilig te stellen. In september 2017 was Wilde de enige Britse artiest in de Blues Top 50 van het Roots Music Report. Ze piekte op nummer 28, net onder de Tedeschi Trucks Band. Op 11 oktober 2017, na BBC Radio 2-airplay en de steun van vele onafhankelijke radiostations, bereikte Wilde de nummer 5-plek in de Britse I-Tunes Blues Charts, waardoor ze naast haar tijdgenoten Van Morrison, Beth Hart, Joe Bonamassa en Jonny Lang werd geplaatst. Ook mocht de dame in september 2015 de ‘Best Female Vocalist’ bij de British Blues Awards in ontvangste nemen. Wilde trad op op The Legendary Rhythm and Blues Cruise, naast Bobby Blue Bland, Bobby Womack en Taj Mahal. Live-samenwerkingen omvatten het delen van het podium met Pee Wee Ellis op Womad Festival, Christopher Holland, Samantha Fish (Girls With Guitars) en Sue Foley, evenals opnemen met topproducers Mike Zito en de legendarische Mike Vernon (Clapton/Fleetwood Mac).

The Juke Joints (NL) – 20:00 uur tot 21:15 uur
IMG_8735-BorderMaker
De Zeeuwse bluesrockers en winnaars van de 2012 en 2016 Dutch Blues Foundation Award for Best Dutch Blues Band zetten nu al inmiddels 35(!) jaar de internationale podia in vuur en vlam en dat word in dit jubileumjaar luister bijgezet met een nieuwe live CD/DVD! The Juke Joints stonden op festivals en club-podia in Ierland, UK, Frankrijk, Zweden, Duitsland, Letland, Zwitserland, Noorwegen, Polen, Curaçao, Oostenrijk, Roemenie, USA en uiteraard op een zeer groot aantal festivals in Nederland en België zoals bijv. North Sea Jazz, Moulin Blues-Ospel, Blues Night Oosterpoort-Groningen, Ribs & Blues-Raalte, BRBF-Peer België, Bluesrock-Tegelen, Bospop-Weert en deelden het affiche met o.a. Kim Wilson, Buddy Guy, Alvin Lee, Van Morrisson, The Paladins, Roomful of Blues, Walter Trout, BB King, Rod Piazza & the Mighty Flyers, The Nighthawks, George Thorogood, Bernard Allisson, Ten Years After, Jan Akkerman, Eddy Clearwater, Johnny Winter, Joe Bonamassa…………

Dave Herrero (US) – 21:45 uur tot 23:00 uur
Dave Herrero
Gitarist/zanger zanger Dave Herrero is opgegroeid in Tampa, Florida en was op jonge leeftijd al geobsedeerd door de Amerikaanse blues en rock and roll uit de jaren 50 en 60. Daar maakte hij kennis met de lokale en nationale muziekscene en speelde o.a. met de legendarische Johnny Winter en Lucky Peterson. Herrero verhuisde in 1996 naar Austin, TX en terwijl hij de Blues Society of Austin oprichtte met vrienden, Mark ‘Kaz’ Kazanoff, Nancy Coplin en Nicole Shiro speelde hij veelvuldig met Gary Clark Jr., Arc Angels, Charlie Sexton, Lazy Lester, Matt Powell en Seth Walker
Na Austin TX verhuisde Herrero naar Chicago en werkte Dave samen met zijn zijn oude vriend en talentvolle songwriter, Felix Reyes. Sinds zijn verhuizing van Austin naar Chicago heeft Dave talloze keren door Europa gereisd, tourde hij veelvuldig met Nikki Hill en speelde hij mee op haar debuutalbum, Here’s Nikki Hill. Met een mix van blues, gospel, rock en texmex zal Herrero ongetwijfeld de tent in Kwadendamme snel op zijn kop zetten.

Mudvibe (BE) – 23:30 uur tot 01:00 uur
42846509134_80485634d8_o
Met een amalgama van The Electric Kings en Last Call is de Antwerpse blues scéne overduidelijk back in business. De temperatuur wordt tot een kookpunt opgevoerd door Big Dave Reniers (vocals/harp), Luc Janssens (gitaar), Henk Van Der Sypt (vocals/wasboard/harp), René Stock (bass) en drummer Steve Wouters. Mudvibe stond in 2018 als verrassingsact op het Blues Peer festival. De mannen kennen mekaar behoorlijk goed: vier van de vijf leden wonen immers al jaren “op den Dam” – zone 2060. Vroeger een wijk met een ruige reputatie en nu door stadsontwikkeling een heuse ‘classy’ buurt. Verwacht geen remake, we schrijven immers 2018 en herkauwen is tijdverlies. Ieder bandlid heeft ondertussen een hoop muzikale watertjes doorzwommen en net die smeltkroes van invloeden moet garant staan voor een pakkende, avontuurlijke set. Verwacht dus vooral veel speelplezier, soms donkere vibes en – jawel – een behoorlijk smerig ‘muddy’ randje.

Ralph de Jongh (NL)- Juke Joint Stage: sets @ 17:45 uur – 18:15 uur en 19:30 uur – 20:00 uur
Ralph de Jongh
Op veler verzoek terug op de Juke Joint Stage van het Kwadendamme Bluesfestival: Ralph de Jongh. De blues stroomt koninklijk door de aderen van de in 1975 in Roosendaal geboren Ralph de Jongh. In 2004 werd Ralph opgemerkt door niemand minder dan Harry Muskee, die werd geraakt door Ralphs muziek. Muskee nam hem mee op tournee als voorprogramma van zijn Cuby + Blizzards, waarmee hij een grote groep trouwe fans vergaarde. Ralph groeit door en wint de Dutch Blues Award 2011 voor Beste Vocalist. In 2014 wint hij weer The Dutch Blues Challenge en speelt in de USA tot de halve finale. Maart 2015 presenteerde hij zijn nieuwe album Sun Coming Up bij De Wereld Draait Door, VI en de North Sea Jazz club. Volgens Harry Muskee, Johan Derksen en vele anderen is hij het grootste bluestalent van Nederland. Een live sensatie met een niet aflatende stroom energie en prachtige eigen songs.

Louis Johnson & The Desert Wolf (NL/FO) – Juke Joint Stage: sets @ 14:20 uur – 14:50 uur en 16:00 uur – 16:30 uur
louis-johnson-max-w720
Dit duo huist o.a. gitarist, componist en singer-songwriter de in Terneuzen geboren Louis Johnson (Laurens Joënsen). Joënsen zingt niet alleen in het Nederlands maar ook in het Faeröers (zijn vadertaal). Hij leerde in Mali de Desert Blues en ondekte er dat Mali eigenlijk de geboortegrond van de Blues is.Met the Desert Wolf op calebas en percussie waan je jezelf voor even in de eindeloze Sahara. Een uniek optreden op het Juke Joint stage van Kwadendamme.

Kwadendamme poster

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: