Tom Russell: Boeiende verteller in Groningen

Tom Russell speelde op Woensdag 23 Mei 2018 j.l. in De Oosterpoort – Groningen. Tekst en foto’s van Gerrie van Barneveld.

Tom Russell is een veelzijdig man. Naast muziek maken schildert en schrijft hij ook. Zijn eerste werk dateert uit de jaren zeventig en zijn discografie bestaat inmiddels uit meer dan dertig titels. Zijn muziek heeft veel invloeden uit Mexico, country en de folk. Vanavond staat hij alleen met een gitaar in een redelijk gevulde Oosterpoort. Dit mede ter promotie van zijn laatste plaat Folk Hotel.
russell7727Tom Russell begint met zijn alter ego “Spanish Johnny” als verwijzing naar zijn invloeden. Daarbij zijn onder andere Townes van Zandt, Bob Dylan, Leonard Cohen en Jimmie Dale Gilmore. Russell is een prima verteller. Dat blijkt uit het vervolg, dat ook iets heeft van een muzikale reis. Met Guadalupe start hij in Mexico om vervolgens met Leaving El Paso en The Last Time I Saw Hank (Williams) in de Verenigde Staten te belanden.
russell7706De anekdotes tussen de nummers zijn onderhoudend. Een korte ontmoeting met John F. Kennedy gaat over in Rise Again, Handsome Johnny. De Verenigde Staten kunnen wel een aantal mannen zoals Kennedy gebruiken. Ook Nederland wordt niet vergeten met The Dutchman. De liedjes gaan vaak over gewone mensen die hun best doen. De begeleiding op gitaar is sober, maar passend bij de liedjes.
russell7710Na de pauze blijft de opzet hetzelfde. Een anekdote over Ramblin’ Jack Elliott en het stiekem stemmen van zijn gitaar. Ook speelt Russell een stukje Muhammad Ali als verzoek uit het publiek. De muzikale reis gaat verder met East of Woodstock, West of Vietnam over zijn tijd in Afrika. Met een versie van Who’s Gonna Build Your Wall bij David Letterman heeft Russell de nodige hatemails gekregen. De tekst zegt genoeg: Wie bouwt de muur als Uncle Sam de illegalen wegstuurt?
russell7747Een ander hoogtepunt met min of meer hetzelfde thema is California Snow. Een agent moet de grens met Mexico in de gaten houden en maakt privé en in het werk de nodige ellende mee. Russell doet nog een toegift en noemt daarbij een andere muzikale invloed Ian Tyson.

Tom Russell is een onderhoudende verteller met een mooie stem en met een kritische blik op de wereld om hem heen. Zijn gitaarspel is sober en een afwisseling van slaggitaar en fingerpicking. Kortom het was een mooie avond voor de liefhebber van singer-songwriters met inhoud.

Dank aan de Oosterpoort voor de gastvrijheid.

 

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: