Line-Up HIBF 2018 bekend, nù al ‘n fantastisch feest!

Het Monterey van Europa. HIBF is het podium worden waar oude en vooral jonge blues goden hun talenten aan de wereld kunnen etaleren. Waar sterren en ambassadeurs worden geboren. Voor een muziekuiting die te lang en ten onrechte in de schaduw heeft gestaan van andere muziekstromingen. Een muziekvorm die haar doorbraak gaat maken en de internationale erkenning krijgt die zij verdient. Eindelijk, vele decennia later! Dat is wat Mojo schrijft om dit fantastische high-end festival aan te prijzen. The Blues Alone? was er ook al twee keer bij om hiervan verslag te maken en kan dit festival bij onze lezers aanbevelen. Ruim opgezet, tribune voor de bezoekers die het gebodene liever zittend aanschouwen, goed geluid en de belichting is ook van hoog niveau.

Photocredits: Promoshots, Arjan Vermeer, Johan Sonneveld, Gerrie van Barneveld en José Gallois

Vrijdag 8 juni

King Solomon Hicks
king solomon hicksGitarist Solomon Hicks heeft al een hele massa bijnamen. Zijn fans noemen hem vaak ‘King’ Solomon, maar hij werd ook al Lil’ B.B. en East Montgomery gedoopt. Dat alles omdat hij naadloos jazz en blues met elkaar mengt, en al op zo’n jonge leeftijd. Solomon is nu begin twintig, maar begon al op zijn 13e te spelen in New Yorks befaamde Cotton Club, als de leadgitarist en leider van een 13-koppige band. Hij speelt nog steeds vaak in uiteenlopende New Yorkse clubs maar blijkt ook muzikale zeebenen te hebben: zo opende hij al voor Joe Bonamassa tijdens de Blues Cruise.

Ringo Starr and his All Starr Band feat. Steve Lukather
ringo-starrAl sinds 1989 toert ex-Beatles-drummer Ringo Starr met verschillende versies van zijn eigen band vol bekende en gerenommeerde muzikanten. De bezetting van de band varieert en is afhankelijk van de verschillende projecten en de beschikbaarheid van de bandleden. In het verleden speelden grote namen mee, zoals Joe Walsh van The Eagles, Nils Lofgren en wijlen Clarence Clemons van The E Street Band, Peter Frampton, Billy Preston, Sheila E. en Paul Carrack, om er maar enkele te noemen. De huidige bezetting is zeker niet minder spectaculair en bestaat uit Steve Lukather (Toto) en Colin Hay (Men at Work) op gitaar, Gregg Rolie (Santana, Journey) op keyboards, Graham Gouldman (10CC) op bas, Warren Ham op saxofoon, keyboards en percussie, en Gregg Bissonnette op drums. Dat wordt genieten!

Joanna Connor
Joanna-ConnorDe plaats waar zangeres, componiste en gitaarwonder Joanna Connor opgroeide, Worcester, Massachusetts, staat niet bepaald bekend als een blues-hotspot. Toch was het daar dat ze de muziek ontdekte. Haar moeder was daarbij van grote invloed: zij luisterde naar blues, folk en rock, waardoor Joanna de muziek van Buddy Guy en Taj Mahal met de paplepel kreeg ingegoten. Connor verhuisde vervolgens naar Chicago. Daar keek ze af bij de groten; ze deelde het podium met artiesten als James Cotton, Buddy Guy en Junior Wells.

Jeff Beck
Jeff BeckEen gitaarlegende komt naar Grolloo! Jeff Beck wordt beschouwd als een van de beste gitaristen ter wereld; hij stond op de vijfde plaats in Rolling Stone’s lijst van de ‘100 Greatest Guitarists of All Time’. In de jaren ’60 werd hij gevraagd als opvolger van Eric Clapton als leadgitarist van de legendarische band The Yardbirds, een positie die hij weer doorgaf aan Jimmy Page. Vervolgens richtte hij zijn eigen Jeff Beck Group op, met daarin ook Ron Wood en Rod Stewart. In zijn lange carrière ontving Beck tot nu toe acht Grammy’s, werd hij maar liefst twee keer toegevoegd aan de Rock ’n Roll Hall of Fame.

Walter Trout
Walter TroutWalter Trout speelde in 2016 nog op het festival als onderdeel van The Supersonic Blues Machine met ook Billy Gibbons en Robben Ford. Nu komt hij terug op eigen titel! Trout is het kloppende hart van de moderne bluesrock-scene; hij wordt gerespecteerd door de oude garde, vereerd door de jonge liefhebbers en geadoreerd door de fans die elke avond na de show zijn hand komen schudden. Na vijf decennia in het vak is Trout inmiddels een soort talisman-figuur en onderdeel van de lijm die de blues community bij elkaar houdt.

Zaterdag 9 juni

Laurence Jones
Laurence JonesLaurence Jones wordt vaak geroemd als ‘de toekomst van de blues’. Hoewel slechts 26 jaar oud sleepte hij al meerdere prestigieuze prijzen binnen, zoals Best European Guitarist bij de European Music Awards en maar liefst drie inwijdingen in de Hall of Fame van de British Blues Awards, als Young Artist of the Year in 2014, 2015 én 2016.Vorig jaar was Jones al een groot succes op het Holland International Blues Festival; hij mocht zelfs meespelen met Buddy Guy tijdens diens show en bezocht de tweede festivaldag in Grolloo als enthousiaste bezoeker.Zijn vader, bluesartiest Marvin King, was de zoon van een regionaal bekende bluesmuzikant.

The Marcus King Band
king9212Schrijver, gitarist, zanger en bandleider Marcus King leverde met zijn The Marcus King Band al twee albums af: Soul Insight uit 2015 en The Marcus King Band uit 2016. Inmiddels verscheen ook een EP, Due North. King groeide letterlijk op met de blues. Al snel viel Marcus King niet alleen bij het publiek op maar ook bij collega-muzikanten, die maar wat graag de rol van mentor voor hem vervulden. Zo speelde Derek Trucks gitaar op Self-Hatred op het tweede album, en produceerde Warren Haynes zelfs alle tracks daarvan.

Joanne Shaw Taylor
Joanne Shaw TaylorDe Britse bluesrock gitariste en -zangeres Joanne Shaw Taylor is al haar halve leven een bekende naam binnen de blues: ze werd ontdekt op haar 16e. Ze werd geïnspireerd door muzikanten als Stevie Ray Vaughan en Jimi Hendrix.Shaw Taylor mengt rockriffs met bluesinvloeden en bracht haar eerste album White Sugar uit in 2009. In de jaren daarna zag ze meerdere van haar albums in de top 10 van de US Billboard Top Blues Albums Chart belanden en won meer dan eens de prijs voor Beste Vrouwelijke Zangeres bij de British Blues Awards.

Tommy Castro & The Painkillers
Tommy CastroGedurende zijn imposante carrière heeft gitarist, zanger en componist Tommy Castro duizenden concerten gegeven voor honderdduizenden enthousiaste fans. Hij zette maar liefst zes Blues Music Awards op zijn naam en brengt altijd zijn vaste band The Painkillers mee.Samen spelen ze muziek die gegarandeerd de dansvloer vult en het dak eraf blaast. Castro pakte de gitaar op toen hij nog maar tien jaar oud was. Hij begon in de jaren ’70 met het spelen in coverbands en leidt sinds het begin van de jaren ’90 zijn eigen groepen. Zijn nieuwste album Stompin’ Ground kwam afgelopen september uit en bevat zowel nieuwe originele nummers als vernieuwende versies van nummers die hem inspireerden toen hij opgroeide in San Jose -CA.

Joe Bonamassa
Joe BonamassaJoe Bonamassa’s carrière begon toen hij in 1989 als voorprogramma op het podium stond bij B.B. King, slechts twaalf jaar oud. Tegenwoordig staat hij wereldwijd bekend als een van de beste gitaristen van zijn generatie en een ontwikkeld singer-songwriter, die in de laatste dertien jaar maar liefst 15 soloalbums uitbracht. Bonamassa’s tourschema omvat jaarlijks zo’n 150 concerten over de hele wereld. Hij zette zestien #1 Billboard Blues Albums op zijn naam, meer dan welke andere artiest dan ook. Daarbij komen nog vijf opeenvolgende titels als Beste Bluesgitarist en een Grammy-nominatie voor Seesaw, het album dat hij samen maakte met Beth Hart.

Dagkaarten:
Een dag toegang tot het festival op vrijdag 8 of zaterdag 9 juni.
Kaarten voor zaterdag zijn al uitverkocht,er zijn alleen nog kaarten voor vrijdag 8 Juni.
Prijs van een dagkaart, excl. servicekosten: € 60,00
Klik hier om een ticket voor vrijdag on-line aan te schaffen.

Festivalkassa:
Tijdens het festival kun je, indien nog beschikbaar, kaarten kopen aan de kassa van het festival. De kassa is geopend van 10.00 uur tot 22.00 uur.

Holland International Blues Festival

The Blues Village
Hoofdstraat 11
Grolloo

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: