Complete line-up van Blues Peer 2017 is bekend!

Met de toevoeging van de Britse band Jethro Tull op zondag 16 juli, en de nog twee resterende bands Walter Broes & the Mercenaries (BE) en The King (A) Live (BE), is het affiche van Blues Peer 2017 compleet!

In het plaatsje Peer in België kan men deze zomer een lang week-end genieten van goede (blues)muziek in een vriendschappelijke sfeer. Het is alweer de 33e editie van’Blues Peer’. Ook deze zomer verwelkomt Blues Peer trots een reeks blueslegendes, gevestigde waarden en jong talent en dit geheel wordt gepresenteerd door Nederlander voormalig frontman van de Tröckner Kecks, Rick De Leeuw. Welke mooie introducities zal deze nu in België woonachtige dichter voor ons in petto hebben?  Het festijn begint vrijdag 14 Juli a.s. (aanvang 18:00 uur) en wordt op zondag 16 Juli rond middernacht afgesloten.

Fotocredits: Officical Promo shots, Paul Scholman, Ton Dontje en José Gallois.

Vrijdag 14 Juli:

19:00 – 19:45 uur Winterland

Winterland brengen een tribute aan de muziek van The Band. Op 25 november 1976 betrad de legendarische groep The Band voor de laatste maal het podium in hun originele bezetting. De iconische zaal Winterland was het decor voor een spectaculaire show met de toepasselijke naam ‘The Last Waltz’. Vele bevriende muzikanten zoals Bob Dylan, Neil Young, Joni Michell en Van Morrison kwamen een nummer meezingen en niemand minder dan Martin Scorsese filmde heel het gebeuren en maakte er een film van die algemeen wordt beschouwd als een van de beste concertregistraties ooit.
Het is nu meer dan veertig jaar geleden dat deze magische avond plaatsvond, maar de erfenis van The Band zindert nog steeds door in het hedendaagse muzikale landschap. Winterland ’76 is geen covergroep; het is een tribute, hetgeen betekent dat de muziek en het typerende speelplezier terug tot leven worden gebracht met een geheel eigen karakter. Het zestal blijft trouw aan de oorspronkelijke bezetting en brengt een persoonlijke interpretatie van het muzikale erfgoed dat The Band ons heeft nagelaten.

Winterland

20:15 – 21:15 uur Rumours, 40 years

Op 4 februari 2017 is het exact 40 jaar geleden dat de legendarische break-up-plaat ‘Rumours’ het daglicht zag. Dit Fleetwood Mac-album staat vol parels als ‘Go your own way’, ‘Don’t Stop’ en ‘Dreams’, songs die een voor een in ons collectief geheugen gegrift staan.
Rumours, 40 years (BE) neemt je mee terug in de tijd, als een vlieg op de muur in The Record Plant, de legendarische studio waar dit Classic Album eind jaren ‘70 werd opgenomen.

Rumours

21:45 – 22:45 uur James & Black

Het Amerikaans duo James & Black (USA) betitelt hun muzikale creatie met “Guerilla Soul”. Guerilla Soul staat voor een mix van New Orleans Soul, R & B en hedendaags hiphop. De stem van Bruce James doet onmiddellijk denken aan de rauwe stem van Tom Waits. Op Blues Peer geven ze het startschot van deze Europese tournee. Let’s party!

James & Black

23:15 – 00:45 uur The King (A) Live

De 9-koppige liveband The King (A) Live (BE) katapulteert het publiek terug naar het Las Vegas van de jaren ’70, met een groots eerbetoon aan The King. Over een maand zal het veertig jaar geleden zijn dat Elvis Presley overleed en dus is er ook hier een aanleiding tot een eerbetoon. The King mag dat, op het eind van zijn carrière, een beetje een zielige figuur geweest zijn, hij heeft wel de rock & roll gekneed en vorm gegeven. Dat dachten ook een aantal Belgische muzikanten en zij zorgden er begin maart voor, dat in Peer en omgeving een aantal kartonnen Elvissen opdoken, waarmee selfiewedstrijden georganiseerd werden. Rusty Roots-voorman Jan Bas kruipt op akelig precieze wijze onder de huid van The King en maakt zo zijn derde verschijning op ons podium.

It’s now or never…!

The King A Live 2

Zaterdag 15 Juli: 

12:00 – 12:45 uur Barrelhouse

De nieuwe CD (2016) van Barrelhouse (NL) ‘Almost There’ is waarschijnlijk hun meest persoonlijke album. Niet alleen in de teksten maar ook in de songs en de manier van spelen. De variatie is groot, net als bij een live concert. De teksten die Tineke schreef, zijn meer dan ooit de weerslag van wat ze meemaakt en heeft meegemaakt: Lonely Together, I Wish I Could Pray, Hard Feelings. Live spelen is een tweede natuur geworden voor Barrelhouse. Zo sterk zelfs dat voor de opnames van hun CD alle stukken live in de studio gespeeld werden. Geen koptelefoons, geen akoestische schotten, elkaar aankijken en spelen. Het enige verschil met een optreden is dat er geen podium is met fans ervoor.
Barrelhouse, opgericht in 1974, speelde reeds op Blues Peer in 1995; nu ze staan er in 2017 weer!
Barrelhouse

13:15 – 14:15 uur Walter Broes & The Mercenaries

Walter Broes (BE), de godfather van de Belgische rootsmuziek, is terug. De organisatie van Blues Peer wil zelfs niet eens meer proberen uit te vissen hoe vaak Walter Broes al op hun podium stond. Minstens vijf keer met The Seatsniffers plus nog een keer of wat als lid van gelegenheidsbands en als presentator. Kortom: Walter is stilaan deel geworden van het Peermeubilair en net daarom – en omdat hij gewoon altijd goed is – zijn ze zo blij met zijn nieuwe band en de nieuwe plaat ‘Movin’ Up’, die, zo begrijpen we uit de unaniem lovende perscommentaren, haar titel meer dan waar maakt. Noem hem de enige Belgische gitarist-songwriter die in Texas, Californië, Arizona en New Mexico in de armen werd gesloten als de real thing. Noem hem de man die zijn volk zijn haar leerde kammen. Noem hem David Lynch met een Fender Telecaster. Zolang je hem maar niet retro noemt.
32202211102_c629654574_o

14:45 – 15:45 uur Jon Cleary

Jon Cleary is een muzikant uit het Engelse Kent maar hij besloot 35 jaar geleden om zich in New Orleans te gaan vestigen. Onder invloed van o.a. Dr. John, Professor Longhair, Allen Toussaint, werd hij een meester in de New Orleans Funk. In 2008 bespeelde hij het Peerse publiek met een onvergetelijk concert. Ondertussen verliet hij Bonnie Raitt’s begeleidingsband om zich ten volle voor zijn eigen muziek te geven. Dit jaar zal hij op de tweede festivaldag met zijn 4-koppige band de etnische folkmuziek van New Orleans, met name funk, op het Peerse podium brengen. Het zal een heus NOLA-feestje worden!
Jon Cleary

16:15 – 17:30 uur Mike Zito

Mike Zito werd in de afgelopen tien jaar vereerd met talrijke Blues Music Awards. Dit jaar werd hij genomineerd voor de “Contemporary Blues Male Artist Award” en de ”Rock Blues Album Award”. Zijn twaalfde album ‘Make Blues No War’ (2016) is een meer dan voldoende reden om hem terug naar Blues Peer te halen. Mike Zito is o.a. medestichter van de superband Royal Southern Brotherhood en een vaak gevraagd producer. Op de laatste festivaldag zal hij zijn liefde voor het leven en de zoektocht naar geluk vertolken via zijn unieke gitaar- en zangwerk.

Mike Zito

18:00 – 19:15 uur The Blind Boys Of Alabama

The Blind Boys of Alabama treden reeds vele decennia lang wereldwijd op met hun inspirerende rootsmuziek van gospel en blues. De achtkoppige band, waaronder vier blinde zangers, passeerden reeds op Blues Peer, 25 jaar geleden. Vanaf de jaren vijftig boekten ze successen dankzij hun uniek gospelgeluid en hun verbondenheid met Martin Luther King en zijn strijd voor de gelijkberechtiging van de zwarten. The Blind Boys zijn vereeuwigd in de Gospel Music Hall of Fame, tourden over alle continenten en waren zelfs regelmatige gasten op het Witte Huis.
Blind Boys

19:45 – 21:15 uur The Red Devils

The Red Devils besloten 25 jaar na het uitbrengen van hun meeslepende live-album ‘King King’ om terug met hun originele band naar Europa af te zakken. Ook wij willen deze reünie niet zomaar aan ons podium voorbij laten gaan. De band, geboren uit The Blasters, met Bill Bateman, Paul Size, Jonny Ray Bartel en Mike Flanigin werd uitgebreid met de Nederlandse Big Pete die het inspirerende harpspel van de in 1998 overleden Lester Butler voor zijn rekening zal nemen. “The Red Devils Return To Europe” zorgen op Blues Peer voor een exclusief Belgisch optreden!

35151642761_cb09697271_o

22:00 – 23:30 uur ZZ Top

Ook deze grote naam is gestrikt door de organisatie van Blues Peer. Deze Texaanse band, als trio reeds 47 jaar in originele bezetting, zal ook voor de tweede festivaldag naar Blues Peer voor een exclusief concert in België afzakken. Deze mannen spelen niet de Texas boogie of de Southern rock, ze ZIJN dat gewoon. Elk genre dat hun pad kruiste, van punk en new wave tot dance, wisten ze in hun muziek te integreren en het is dan ook niet verwonderlijk, dat ze in totaal meer dan 130 miljoen platen verkochten. Maak plaats voor een fenomeen, een ZZ TOP van het kaliber XXL De Luxe!

Billy Gibbons

Zondag 16 Juli:

12:00 – 12:45 uur Michael Roach & Johnny Mars

Johnny Mars en Michael Roach zijn beiden van Afrikaans-Amerikaanse origine en zullen op zondagmiddag 16 juli openen.
Tijdens het eerste legendarisch bluesfestival in 1985, in Peer, speelde de Johnny Mars Band net voor Johnny Copeland en Robert Cray.
Samen met Michael Roach brengt hij een mix van acoustische country blues en elektrische bluesstijlen.

Johnny Mars
13:15 – 14:15 uur SaRon Crenshaw

Saron Crenshaw leerde in New Jersey gitaar spelen op tienjarige leeftijd. Hij deelde verscheidene podia met talentvolle artiesten zoals Lee Fields, Roy Roberts, Denise Lasalle, Bobby Rush, Jessie James, Tyrone Davis en Chuck Roberson. Sarons grote liefde, de Blues, werd hem ingefluisterd door o.a. BB King, Albert King, Albert Collins, Stevie Ray Vaughan, Buddy Guy. SaRon bespeelt een Gibson ‘Lucille’, getekend door zijn grote idool BB King.
Saron is een krachtige entertainer, met een typerend stemgeluid die garant zal staan voor een aantal meezingers en een sfeervolle show!

Saron Crenshaw
14:45 – 15:45 uur  The Bros. Landreth

Zevenentwintig jaar. Vier bandleden. Twee broers. Eén album. The Bros. Landreth (CAN) is een Canadese alternatieve country- en folkgroep gevormd door de broers Joey en David Landreth in 2013. Twee jaar later brengen ze hun debuutalbum ‘Let It Lie’ uit, waarmee ze meteen datzelfde jaar de Juno Award voor Roots & Traditional Album Of The Year – Group ontvangen. De typische stem van Joey doet ons sterk denken aan Lowell George. Zalig!

The Bros. Landreth
16:15 – 17:30 uur The Magpie Salute

Achter de naam The Magpie Salute zit heel wat verborgen. Deze nieuwe topband huist een aantal niet de minste namen, brengt gitarist Rich Robinson, medeoprichter van The Black Crowes met twee andere sleutelfiguren van The Crowes, gitarist Marc Ford en bassist Sven Pipien, samen. Voeg aan dit drietal nog de alom bekende drummer Joe Magistro, de getalenteerde gitarist Nico Bereciartua, leadzanger John Hogg, voormalig zingend bandlid van The Crowes Charity White en als backings Adrien Reju en Katrine Ottosen toe en een superband is geboren.

35419404975_bb1f8e0a29_o

18:00 – 19:15 uur Canned Heat

Toen Canned Heat (USA) op de legendarische festivals Monterey International Pop Music Festival (1967) en Woodstock (1969) speelden, waren nummers zoals ‘On The Road Again’ en ‘Going Up The Country’ reeds superhits. Tot op heden krijgen deze nog steeds veel airplay. De kern van Canned Heat wordt gevormd door de twee oorspronkelijke leden: Fito de la Parra en Larry Taylor. Blues Peer is zeer vereerd dat we deze Kings of the Boogie, na 7 jaar nog eens van dichtbij kunnen meemaken!
Canned Heat

19:45 – 21:15 uur Jethro Tull

Jethro Tull (UK) is één van de grootste iconen binnen de Britse muziekgeschiedenis. De band wordt nog steeds geleid door de oprichter, zanger-fluitist, Ian Anderson, samen met bandleden David Goodier, John O’Hara, Florian Opahle en Scott Hammond. De organisatoren van Blues Peer 2017 kunnen zich voorstellen dat sommigen een paar wenkbrauwen fronsten, toen men bekendmaakten dat deze band geboekt was en ergens kunnen ze dat begrijpen. En toch weer niet….. Immers, Jethro Tull begon ooit, ruim vijftig jaar geleden als rechttoe-rechtaan bluesband en hun ‘This Was’ uit 1968 was dan ook een onversneden bluesplaat. Op Blues Peer brengen ze o.a. hun grootste hits ‘Benefit’, ‘Aqualung” en ‘Thick As A Brick’.
Jethro Tull

22:00 – 23:30 uur Jools Holland & His Rhythm & Blues Orchestra

Bijna tien jaar geleden bouwde Jools Holland & His Rhythm & Blues Orchestra een heus feest in Peer. Deze begaafde componist, pianist, bandleider en bekende Engelse TV-personality wordt dit jaar voor een exclusief zomerconcert overgevlogen uit de UK. Samen met Gilson Lavis, Ruby Turner, Louise Marshall & Beth Rowley zal hij met 21 muzikanten het podium vullen.

Jools Holland
Ongetwijfeld beleven vele liefhebbers en de aanwezige media een ‘uplifting’ Bluesweekend!

Het adres voor de festivalweide van Blues Peer:

Deusterstraat 78
3990 Peer
België

Tickets al besteld? Het affiche is bijna compleet. Klik hier voor uw tickets aan te schaffen.

Voor meer info. klikt u hier.

bluespeer2-custom

1 thought on “Complete line-up van Blues Peer 2017 is bekend!”

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: