Bevrijdingsfestival Zwolle 2017 met een topbezetting.

5 Mei j.l. vierde Nederland bevrijdingsdag; in vele steden vonden er festivals plaats ook in Zwolle. Tekst en foto’s van Gerrie van Barneveld.

Zoals ieder jaar gebruikelijk zijn er in alle provincies bevrijdingsfestivals. Zwolle heeft de laatste jaren altijd een sterke line up met het beste van de Nederlandse popmuziek. Zo ook deze 27e keer met onder andere: Waylon, Jett Rebel en Kensington. Ondanks het frisse weer kwamen deze keer ruim 125.000 bezoekers op het festival af. Het festival kent diverse podia, waarbij het Hoofdpodium en het Abbottpodium de belangrijkste zijn.

festival6269

De eerste grote naam op het Hoofdpodium is Waylon. Waylon mét grote zonnebril heeft er zin in en start met reggae (Seeds). Vervolgens komen ook oudere nummers als Happy Song en Wicked Ways als ook diverse stijlen voorbij. Naast het rockende This Rodeo bevat de set het rustiger Finally Home en zelfs een stukje Let’s Twist Again van Chubby Checker. De meeste reactie krijgt Waylon op zijn toespraakje waarom wij vooral veel sex moeten hebben. De set duurt slechts 45 minuten en is dus te snel voorbij.

waylon5440

Na Waylon mag Jett Rebel het Hoofdpodium betreden. Wàt een speelplezier en actie bij dit concert van een uur. Jett begint met Do You Love Me At All en in het verloop volgen onder andere Sundown en Sunshine. Een rustmomentje volgt met Do You Feel Alright met Jett op mandoline. Ook bij Jett Rebel een toespraakje over vrijheid met daaraan gekoppeld Freedom en This Train (bekend van Sister Rosetta Tharpe). Het einde van de set is rockend met Get Your Rock ’n Roll On en het nieuwe Slow Dancer met gierende gitaar en vocale uithalen.

jettrebel5673

Op het Abbott podium staat inmiddels Joanne Shaw Taylor. Met veel lange gitaarsolo’s en een rauwe stem weet zij het publiek goed te boeien. Dit komt ook door haar voortreffelijke band. Soms is het een beetje funky met blues, maar het gaat vooral richting rock. Time Has Come is een blues hoogtepunt. Joanne is een Diamond in the Dirt om te koesteren.

taylor6059

Met gezwinde pas gaat het weer richting Hoofdpodium alwaar Danny Vera zijn opwachting maakt. Vooral bekend geworden door Voetbal Inside speelt Danny met zijn band een prima set. Zijn band met blazers bestaat onder andere uit Rob de Groot op gitaar en Eric Swinkels op piano. Danny Vera start met I’ve Been Around en Devil’s Son. Bij L.O.V.E. doet het publiek aardig mee. Vervolgens gaat het vooral uptempo met Utopia Won’t Wait. Standaard afsluiter is Folsom Prison Blues van Johnny Cash.

vera6385

De laatste act van het Bevrijdingsfestival in Zwolle is de uitsmijter: Kensington. Het veld staat tjokvol en vanuit de wijde omgeving zijn de fans gekomen. Kensington presenteert een volledige show met confetti, vuur en mooie projecties op de achtergrond. Geopend wordt met Regret inclusief rook en vuur. Daarna gaat het in volle vaart met Do I Ever, Riddles, Bridges, Streets en All For Nothing. Het nummer War mag natuurlijk niet ontbreken op een Bevrijdingsfeest. Bijzonder is nog een moment, waarbij het publiek wordt gevraagd om te draaien voor een speciale foto. Het concert eindigt met St. Helena van de laatste plaat Control. Gek genoeg komt er geen toegift meer.

kensington6820

 

waylon5300vera6298kensington7074jettrebel5651

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: