Swing Wespelaar – 18, 19 en 20 Augustus – Viert 30 Jarig Jubileum Met Speciale Editie!

De belofte van de festival-organisatie dat er dit jaar een enorme “lap” op gegeven wordt t.g.v. het 30-jarig bestaan komt gezien de line-up alvast uit!

Voor het 30ste opeenvolgende jaar wordt het weekend van 18 tot en met 20 augustus in het centrum van Wespelaar het gratis bluesfestival ‘Swing Wespelaar’ georganiseerd.

Traditiegetrouw  is het voorlaatste weekend van Augustus in Wespelaar ‘the place to be’ voor iedereen die de blues een warm hart toedraagt. Jaar na jaar weet de organisatie een line-up neer te zetten waar veel volk van binnen- en buitenland van komt genieten. De muziek die voor het publiek al bekend is maar ook zeker weet de organisatie ieder jaar weer nieuwe acts te boeken die als een mooie ontdekkingsreis voor het publiek werkt.

Het programma voor deze editie biedt een breed scala aan blues, roots en rhythm ‘n blues waardoor iedereen tijdens deze driedaagse iets van zijn “goesting” zal vinden . Het vaste concept blijft ook deze jubileum editie behouden, er worden 15 bands aangeboden, verspreid over 3 dagen en de toegang voor het publiek blijft gratis. Opmerkelijk voor deze 30ste editie is de Gospelmis in de St. Lucia kerk aan het plein in Wespelaar op zondag 20 Augustus dat, na een aantal jaren geleden om organisatorische redenen te zijn stopgezet, haar herintrede weer doet.

Swing Wespelaar mag zich sinds kort ook ‘Supporting Festival’ voor de European Blues Challenge noemen. “Dit is een mooie beloning voor ons festival en voor de Belgische blueswereld”, aldus mede-organisator Filip Le Roy. “De European Blues Challenge is eigenlijk een songfestival voor bluesbands uit heel Europa, waarbij de winnaars op hun beurt aan de International Blues Challenge in Memphis mogen deelnemen. Als beloning mag de winnaar van deze Challenge onder meer op ons festival optreden.” Zo zien we niet één, niet twee maar liefst drie deelnemers van de European Blues Challenge in Denemarken te reis naar Wespelaar maken dit jaar.

De line-up van vrijdag 18/08/2017:

19:00 – 20:15 uur – D-Tale (B)
D-TaleD-TALE is de 4-koppige roots-blues band rond zanger/gitarist Mario Pesic. Samen met Patrick Cuyvers (toetsen), Steve Wouters (drumms) en Eric Wels (bass) brengen zij vooral stevig eigen werk. Deze geroutineerde rotten in het vak speelden reeds in verschillende bands zoals Camden, Bass Papa, Jim Cofey, Last Call, Magic Frankie en Double Brown. D-TALE vindt haar inspiratie bij alle rock- en blueshelden van de jaren ’50 tot heden. Songsgewijs knipogend naar John Hiatt, maar wat betreft intensiteit en groove slaan de heren hun eigen pad in. D-TALE doet mensen ontroeren, bewegen en vooral onderdompelen in hun passie, de eerlijke emotie van muziek.

20:45 – 22:15 uur – Jimmy Burns (USA)
Jimmy BurnsJimmy Burns combineert met R & B met zijn Delta-wortels en ziel voor een eigen geluid. Met een melodische gitaarstijl, soulful vocals en expressieve teksten, is Burns een charismatische podiumkunstenaar. Burns heeft bijgedragen aan zijn albums van Eddie Burns, de bekendste broer van Detroit Bluesman, en blijft publiek over de hele wereld tevreden. Zijn bluesy performance van de Ben E. King klassieke “Stand By Me” is een favoriet publiek.

22:45 – 00:15 uur – Popa Chubby (USA)American blues singer and guitarist Popa Chubby (his name is Ted Horowitz) performs live at Olympia. Paris, France - 15/03/2015/SADAKA_sada005/Credit:SADAKA EDMOND/SIPA/1503301806

De imposante New Yorkse bluesrocker Popa Chubby draait al ruim vijfentwintig jaar mee in het livecircuit en zoals het een echte bluesman betaamt, zal hij daar nog wel minstens dertig jaar aan vastplakken. Ruige ‘grotestadsblues is zijn forté, maar Popa Chubby is getalenteerd en avontuurlijk genoeg om soms ook eens wat andere paden te bewandelen, getuige de soulinvloeden op zijn laatste studioplaat I’m Feelin’ Lucky (2014). Hoe goed ‘The Chubbfatha’ live is, hoor je op het podium van Swing Wespelaar!

De line-up van zaterdag 19/08/2017:

14:30 – 15:30 uur – Detonics (NL)
DetonicsDetonics, hun muziek is ‘Not for Pussies’. Als Detonics speelt ontstaat er beweging. Zelfs de ferventste bankhanger kan de energieke 50-er jaren West Coast blues niet weerstaan. De naam Detonics verwijst naar het compacte 1911-style pistool dat eertijds door veel vrouwen ter bescherming in duistere gokhallen, onopvallend tussen de jarretels werd gestoken. Een staaltje van vroege creativiteit die lef en gezond verstand in de juiste dosis combineert. Een betere omschrijving van deze band is er niet te geven. Creatieve, explosieve muziek zonder te veel in te boeten op de originele 50-er jaren West Coast sound.

16:00 – 17:00 uur – The Bluesbones (B)
Blues BonesThe BluesBones werden al op de Belgische Blues Challenge 2012 door het publiek verkozen als ‘Public’s Favourite’. Deze fantastische nieuwe bluesband heeft inmiddels in een razend tempo de Belgische en Nederlandse bluesscene veroverd. Wonnen in 2016 de Belgische Blues Challenge en de kersverse winnaars van de tweede prijs van de Blues Challenge in Denemarken.  De band is inmiddels ook in het buitenland geen onbekende meer. Diverse tournees naar Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk hebben plaatsgevonden, en ook in 2017 wordt er volop getourd bijvoorbeeld in November. Maar eerst maken de Bluesbones hun opwachting in Wespelaar!

17:30 – 18:30 uur – Kaz Hawkins Band (N-IRL)
Kaz HawkinsDe winnaars van de Blues Challenge, de Kaz Hawkins Band uit Noord-Ierland, werden al voor hun overwinning in Denemarken voor Wespelaar te geboekt, wat nog maar eens de neus voor talent en kwaliteit van de organisatoren van Wespelaar bewijst. Kaz wordt vergeleken met Etta James en Janis Joplin om maar een paar te noemen. Haar debuutalbum Get Ready, wat in Augustus 2014 uitgebracht werd, dat vol originele nummers en soulvollel tracks staat, werd door zowel het publiek als door de critici uitgeroepen tot winnaar van het Blues Matters Magazine ‘Writers Poll Best Studio Album van 2015’ in September. In dezelfde maand, accepteerde Kaz ook nog eens de prestigieuze Barry Middleton Award voor ‘Emerging Artist’ bij de British Blues Awards (de eerste ooit ontvanger van Noord-Ierland) én kreeg ze ook de ‘Pure M’ Award voor 2015 All-Ireland Best Female Act in Dublin.

19:00 – 20:15 uur – Chris Cain (USA)
chris cainChris Cain’s jazz-getinte, blues gitaarwerk en zijn diepe, warme stem zijn zeer authenthiek. Zijn expressieve stijl is het gevolg van een leven lang van spelen en veel oefenen om zo het absolute muziekmeesterschap van artiest te mogen verkondigen. Zijn passie en intensiteit zijn een mix van zijn moeder’s Griekse afkomst en zijn vader’s zielige zwarte erfgoed.

20:45 – 22:15  uur – Earl Thomas (USA)
Earl ThomasEarl Thomas werd twee keer genomineerd voor een Grammy Award en heeft maar liefst vier keer de San Diego Music Award gewonnen. Maar zijn échte doorbraak kwam op het Montreux Jazz Festival van 1992. Zijn grote voorbeelden zegt hij zijn Otis Redding en Wilson Picket. Deze bluesman wordt door Best of Blues Awards beschouwt als één van de belangrijkste blues artiesten van dit decennium. Binnenkort kunt u zelf op Swing Wespelaar proeven of al deze Awards terecht zijn uitgereikt.

22:45 – 00:15 uur – Bernard Allison (USA)
Bernard AllisonBernard Allison is de jongste zoon van Chicago blues muzikant Luther Allison. Uiteraard weet hij hoe de blues gespeeld moet worden, het is hem met de paplepel ingegoten. Bernard heeft zich laten beïnvloeden door vele legendes uit de blues en rock (o.a. Freddie King, Albert Collins, Stevie Ray Vaughn en Jimi Hendrix), mààr heeft ook een eigen geluid ontwikkeld, dat goed past in deze tijd. Hij heeft de afgelopen jaren een stevige live-reputatie opgebouwd, wat met name te danken is aan de compositorische groei die hij heeft doorgemaakt en de variëteit die is aangebracht in zijn repertoire. Bluessongs met uitstapjes richting funk, soul en jazz die worden gedragen door Allison’s aangename stemgeluid, waarbij het fantastische gitaarwerk gelukkig nog altijd alle ruimte krijgt. Zal deze gitaarvirtuoos net als op Highlands 2011 ook hier de zekeringen eruit spelen?

De line-up van zondag 20/08/2017:

12:00 – 13:00 uur – Gospel Mis in de St. Lucia kerk, gospel koor Karibuni.
KaribuniHet Haachtse gospelkoor Karibuni en de dirigent de Haachtse pastoor Nikita Skatchkoff zullen vooraf de start van de laatste dag van de dertigste editie van het Swing Wespelaar Festival onze harten verwarmen met een Gospel Mis in de St. Lucia kerk aan het plein in Wespelaar.

13:30 – 14:30 uur – Tensfield (B)
TensfieldTensfield is een karaktervolle bluesband met roots in Leuven. In november 2016 bracht de band hun debuutplaat ‘Freeze The Clock’ uit onder het Fandango label. De muziek van Tensfield is verfrissend en zit boordevol energie. Steengoede blues met een rock en jazzy funky ondertoon! Een recept dat al menig publiek wist te appreciëren! In 2016 stond de band in de finale van de Belgian Blues Challenge 2016. Door het publiek en organisatie warm onthaald en volgens velen de revelatie van de wedstrijd! Met hun sterke debuutplaat op zak trekt de band langs verschillende podia. Een band die je absoluut moet gezien hebben!

15:00 – 16:15 uur – Shawn Holt & The Teardrops (USA)
Shawn HoltShawn Holt is zoon van de inmiddels overleden Magic Slim. Na het overlijden van zijn vader begin 2013 moet hij ook op tour. Holt begon voor het eerst te touren op 17 jarige leeftijd in de band van zijn vader en oom Nick Holt, The Teardrops. Het hoge energiegehalte van The Teardrops is onder de bezielende leiding van Shawn Holt nóg levendiger en energieker. Zijn gitaarspel maar ook zijn stemgeluid verraad dat Shawn uit geen gewoon nest komt. Shawn Holt brengt de blues van vandaag naar Swing Wespelaar.

16:45 – 18:00 uur – JJ Thames (USA)
JJ ThamesJJ Thames kreeg thuis een klasieke en jazz opleiding mee en begon al op haar negende jaar met optreden. Rond haar achttiende werd zij de blues zingende beauty die wij nu kennen. JJ Thames stond al als backing-vocaliste op het podium bij o.a. de Bobby Blue Band en Denise LaSalle. JJ Thames is een échte blues-diva, haar koosnaampje luidt zelfs ‘Mississippi Blues Diva’ als zij voor een publiek om mag treden. JJ Thames brengt nummers van haar idolen zoals Etta James, Big Mama Thornton maar ook Ray Charles. Zij brengt een brede mix van soul en blues.

18:30 – 19:45 uur – Billy Branch (USA)
Billy Branch (2)Billy Branch, multi winnaar van velen Awards en in nomitaties grossierende Chicagoan is een zeer gerespecteerd bluesharpist in de internationale blues scene maar ook is de man behept met een heerlijke blues/soul stem. De man is maar liefst te beluisteren op meer dan honderd albums! Maar ook is Billy Branch een sociaal gedreven muzikant, hij zet zich in Chicago o.a. in voor ‘Blues in Schools’ een project waarbij de scholieren van Chicago muzikaal bewust gemaakt worden van de heritage van de blues. Inmiddels staat de man alweer zo’n kleine 40 jaar op de planken en blaast en zingt nog steeds zo goed als toen hij jong was. Wellicht wordt op Swing Wespelaar leermeester Junior Wells geëerd met een paar fijne tunes!

20:15 – 21:30 uur  – Jim Suhler & Monkey Beat (USA)
Jim SuhlerJim Suhler komt uit Dallas, Texas deze zanger/gitarist is geen onbekende voor de echte bluesliefhebber. Suhler siert al een kleine kwart eeuw de internationale blues podia. Suhler is vooral bekend als gitarist van George Thorogood maar maakt ook met zijn eigen band Jim Suhler & The Monkey Beat naam met zijn mix van blues, rock’n roll en roots.

22:00 – 23:30 uur – Heritage Blues Orchestra (USA)
HBOHet Heritage Blues Orchestra brengt cottenpick-songs, traditionals, gospels maar ook covers van bekende bluesklassiekers die in een geheel eigen ‘HBO’ jasje zijn gestoken waardoor haar sound tijdloos is.  Hier spreekt de ziel van de artiesten die via de ‘working fields’ langs de Mississippi rivier zuidwaarts trokken en uiteindelijk in New Orleans strandden. Traditionele blues met snerpende mondharmonica, opzwepende straatjazz, krachtige en van emotie doordrenkte gospelliederen. Hoe kan een band tegelijkertijd zó nieuw en verfrissend klinken en tóch het geluid vertegenwoordigen van het zuiden van Amerika in de eerste drie decennia van de 20e eeuw? We gaan het (weer) meemaken op de jubileum-editie van Swing Wespelaar!

Mocht je het festival 3 dagen willen meemaken dan is er de mogelijkheid om te kamperen. Je kan met je tent of mobilhome terecht op Swing Wespelaar’s eigen camping. Deze ligt op een kleine 10 minuten wandelen van het festival terrein.
Het adres van de campingsite is Heike 12, 3150 Wespelaar.
De kosten om op de camping te kunnen verblijven zijn € 7,00.

Deze ‘Swing’ camping opent ook nog eens vroeger dit jaar om alvast met mede campinggasten in de stemming te komen en een goed bodempje te leggen voor al dat goddelijke gele vocht dat Primus heet! De camping zal al vanaf vrijdag 18/08 om 12:00 uur opengesteld worden. Houd er rekening mee dat kamperen buiten deze camping is niet toegestaan.

Hopelijk ben jij er ook weer erbij in het derde week-end van augustus!

 

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: