Guy Verlinde & the Houserockers live @ the BBC: How How How

Guy Verlinde & the Houserockers speelden op zondag 26 februari j.l. Live @ the BBC – Berkel Enschot. Een verslag van Ton Kok met foto’s van Ton Dontje. Klik hier voor het gehele album.

Afgelopen zondag presenteerde Guy Verlinde & the Houserockers hun nieuwe album in de leukste bluesclub van Nederland, de BBC. Al meerdere keren ben ik te gast geweest bij de familie Berkens en altijd ontaarde het in een gezellig bluesfeest meer veel bekende gezichten. Dit keer was ik er echter als officiële afvaardiging van The Blues Alone?, samen met collega/fotograaf Ton Dontje. Kreeg de familie Berkens toch mooi even twee Ton in de schoot geworpen. Reden hiervoor was dat Guy Verlinde & the Houserockers hun nieuwe cd de Nederlandse doop gaven.
DSC_0122In 2011 nam Lightnin’ Guy, zoals hij toen nog nog door het leven ging, het album ‘Live! Lightnin’ Guy Plays Hound Dog Taylor’ op. Elf Hound Dog Taylor klassiekers werden nieuw leven in geblazen met deze cd. Ik zag het gezelschap voor het eerst live in 2012 op Moulin Blues, waar Guy met de Houserockers Richard van Bergen (gitaar) en drummer Erik ‘King Berik’ Heirman de tent prima op stelten wisten te zetten. Sindsdien maak hij met dit gezelschap regelmatig de podia onveilig, een prima afwisseling tussen alle andere projecten van deze productieve en hardwerkende Vlaming.
DSC_0123Recentelijk ging het gezelschap weer de studio in voor een nieuwe cd, echter … niet opnieuw een aantal covers, maar met elf zelfgeschreven nummers, maar wel allemaal volledig in de geest van Hound Dog Taylor. Guy schreef tien nummers, waarvan één samen met Richard van Bergen. Laatstgenoemde leverde het instrumentale “Snap!”.
Heel gemoedelijk ging het er aan toe in Huize Berkens, totdat de heren het podium opklommen en er direct vol ingingen met de titelsong van het nieuwe album. Het ‘How How How’ zat er al snel in, ook bij het publiek, dat direct volop mee deed.
DSC_0156De eerste set bestond uit totaal elf nummers. Begonnen werd met nieuw materiaal, maar daarna werden ook de nodige Hound Dog Taylor songs ten gehore gebracht als “Sadie”, “Taylor’s Rock”, “Gimme Back My Wig”. De nieuwe nummers pasten uitstekend tussen het oude werk. Een paar hoogtepunten uit de eerste set waren de door Guy geschreven slijper “Show Some Mercy” en het door Richard geschreven instrumentale “Snap!”.
De heren toonden wel resprect voor de huiskamer van de familie Berkens en waren iets terughoudender dan op andere podia, maar wisten toch aardig aan te haken bij het Carnavalsgebeuren in het zuiden des lands. “Niet heel het nummer is van de hand van Hound Dog Taylor”, zei Guy bij een nummer, waar toch een geheel eigen Vlaams/Nederlandse draai werd gegeven.
DSC_0097De tweede set was eigenlijk van hetzelfde laken een pak. De resterende nummers van het nieuwe album kwamen langs, ook hier weer aangevuld met het nodige oude werk. De heren konden het niet laten even te refereren aan de balk in de woonkamer naast het podium, waar de heren Verlinde en Van Bergen beiden als eens pijnlijke aanvaringen mee hadden gehad.
NIK_2777Er werd spontaan op gereageerd door Richard een helm te overhandigen. Ook hier pasten de oude en nieuwe nummers uitstekend bij elkaar. Afsluiter van de reguliere speeltijd was “That Baby Don’t Love Ya” en met dit nummer kreeg de band de meezingers weer op hun hand. Dan was het tijd voor het dankwoord door de gastheer en volgde er nog een zinderende toegift. Titel van het eerste nummer is me ontgaan, maar daarna volgden nog het groovende “Let’s Get Funky” en kregen we nog een reprise van “How How How”.
DSC_0347Rauw, energiek, spontaan zijn de woorden die de avond het beste omschrijven. Guy Verlinde & the Houserockers hebben met ‘How How How’ een uitstekende cd afgeleverd, waarmee ze de spirit van Hound Dog Taylor levend houden. De cd is inmiddels uit en in de loop van de maand verschijnt het album ook op vinyl en wel als een dubbel L.P., waar ook het eerste album van dit trio deel uitmaakt.

Set 1:How How How cropped

How How How
I’ve Been Waiting
Let’s Get It On
Sadie
Taylor’s Rock
Gimme Back My Wig
Show Some Mercy
Snap!
It’s Alright
Roll Your Money Maker
Say What!

Set 2:

Take Five
She’s Gone
Jungle Fever
You Gotta Shake
Freddie’s Blues
55th Street Boogie
Long Distance Loving
Down The Line
You Can’t Sit Down
That Baby Don’t Love Ya
Let’s Get Funky (encore)
How How How (encore)

Het nieuwe album How How How van Guy Verlinde aanschaffen? Dat kan via deze link.

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: