Let’s Slide! – Erja Lyytinen Band @ De Muziekzolder


Erja Lyytinen & Band speelden op 3 maart 2016 op De Muziekzolder van Maasdijk. Tekst door Nicolette Johns met foto’s van José Gallois. Klik hier om het fotoalbum te bekijken.

Inmiddels is het alweer 12 jaar geleden dat we Erja Lyytinen voor het eerst zagen optreden ‘Breda Bluesnight’ in het Chassé theater, een paar jaar later reisden we af naar het ‘Drijf-In Blues’ te Giethoorn en wij mochten Erja ook op het podium van Blues Peer in 2008 bewonderen. De 39-jarige singer-songwriter, beleefde haar doorbraak bij het Duitse RUF records, trok door Europa met de Blues Caravan Tour waarmee haar voormalige platenmaatschappij jaarlijks talenten uit eigen stal onder de aandacht van het publiek pleegt te brengen. In 2009 was het de beurt aan Erja Lyytinen die samen met Ian Parker en Aynsley Lister een album opnamen. Het meest recente optreden dat we van de gitaarvirtuose bijwoonden was op het festival van Swing Wespelaar in 2012. Vanavond dus in de onze eigen achtertuin, De Muziekzolder te Maasdijk.
Werd de gitariste/zangeres destijds bijgestaan door een Fins/Britse (Mietinnen/Inniss) ritme sectie vanavond op De Muziekzolder bestaat de ritme sectie uit drummer Kai Jokiaho en bassist Juha Verona. De gitarist die Erja Lyytinen al jaren begeleidt is manlief Davide Floreno.
Erja Lyytinen studeerde aan het conservatorium van Helsinki waar zij een Master of Music degree behaalde. In haar thuisland staat ‘grote’ kleine Erja bekend als de ´Goddess of Blues´ van de elektrische (slide) gitaar.
Erja Lyytinen & BandErja Lyytinen die in 2002 haar eerste album ‘Attention!’ uitbracht heeft alweer een tiental albums op haar naam weten te schrijven waarvan de laatste als ´Live in London´ door het leven gaat, hoewel de albums verschillen door de jaren heen, staan allen bol van haar sublieme gitaarwerk, soulvolle zang, soms met ingetogen ballads en soms met oude vertrouwde Rhythm & Blues. Zelf zegt ze beïnvloed te zijn door Koko Taylor, Aretha Franklin en Bonnie Raitt, haar gitaarwerk werd door collega recensenten al in één adem genoemd met die van Ana Popovic en Susan Tedeschi. Door het winnen van de Finse Blues Award voor Best Blues Artieste van 2015 begon het jaar 2016 rooskleurig, samen met een succesvol live album ´Live in London´ en de promotie tour wordt 2016 vast een heel mooi muzikaal jaar voor de Erja Lyytinen Band. De goedlachse Finse heeft een op De Muziekzolder de beschikking over goed gevuld gitaarrek met o.a. een Fender Strato en 2 G & L Asat´s. De reporters zijn ruim op tijd want bij het optreden van de band Steeler was de animo zó groot dat de laatkomers de toegang ontzegd moest worden. Mede omdat we al vroeg aanwezig zijn valt ons een warm welkom ten deel; het is voor Erja Lyytinen blijkbaar een verrassing dat wij naar hier naar haar optreden komen kijken.
Inmiddels stroomt ook nu weer De Muziekzolder behoorlijk vol en na de gebruikelijk muziekquiz is het de beurt aan Erja en haar band om de nog nakeuvelende bezoekers met haar vakvrouwschap op de snaren versteld te doen staan.
Erja Lyytinen & BandDe band trapt af met Willie Dixon’s ‘Spoonful’, hoewel de meesten het werkje kennen van Howlin’ Wolf óf van de Britse band Cream werd de song al eerder door een vrouw, Etta James, in 1961 op de plaat gezet. Erja heeft hierbij gekozen voor de blauwe G & L Asat mét slide. De kapo wordt erbij genomen voor het tweede nummer van de set ‘Mississippi Callin’ ‘ waarin een prachtig intermezzo wat een beetje aan een ballad doet denken, werkelijk heel goed! Het is een afwisseling van gitaar mét of zonder slide, mét of zonder pedaal; nergens overstuurd nergens overdone maar hartverwarmend, gedegen gitaarwerk. Soms lijkt Erja Lyytinen zélfs uitstapjes te maken naar de jazz getuige haar solo in ‘Every Thing’s Fine’ of haar ‘Erja’s Contribution To Jazz’. Erja Lyytinen & BandDe slow blues ‘You Make Me So Sad’ op de Fender Strato, dat werd geschreven in Los Angeles ver van huis, is van een hoog kippenvel gehalte. De bezoekers van De Muziekzolder staan er met open mond naar te kijken. Een ode aan de “King of Slide” Elmore James vertolkt Erja met haar versie van ‘Hand in Hand’ waarbij ook zij een meesterlijk stuk slide ten gehore brengt. Mooi dat in deze vertolking ook een mooie solo voor Davide Floreno is weggelegd, want ondanks dat hij niet de leading man is kan Davide Floreno niet gemist worden om vrouwlief de vrijheid te geven te excelleren. Hij lijkt nog steeds na al die jaren samen ‘on the road’ te zijn behoorlijk te kunnen genieten van haar kwaliteiten als gitariste. Erja Lyytinen & BandNa de pauze opent de band met een song die Erja en haar man Davide samen schreven ‘Change of Season’ waarin een hoofdrol voor de bassist Juha Verona, die overigens het publiek om stilte te maant, een enkeling vindt dit moeilijk maar over het geheel zijn de bezoekers op de hand van de bassist die hier écht een hele vette bass solo neerlegt in dit mooi lang uitgesponnen nummer! Erja Lyytinen & BandPersoonlijk vind ik ‘Stolen Heart’ een erg lekker nummer met mooi pedaalwerk. Elmore James is er in de tweede set ook weer bij als Erja ‘The Sky Is Crying’ opdraagt aan haar inmidels tweejarige tweeling a.k.a. “The Blues Brothers”; ook in dit nummer weer excellent slidewerk op de blauwe G & L Asat. Een staaltje showvrouw-schap wordt in gang gezet met de gang naar de bar om daar de slide door een borrelglaasje vervangen voor de meezinger en mee klapper ‘Tequila’. Erja Lyytinen & BandDe dame blijft even in het publiek performen om vervolgens zich weer bij haar band te voegen en hen aan te sporen, tijdens de solo van drummer Kai Jokiaho kan het publiek haar enthousiasme niet langer onder stoelen of banken kan steken. Erja Lyytinen & BandDe tweede set loopt ten einde met Tony Joe White’s ‘Steamy Windows’ maar het is nog niet helemaal gedaan als Erja en haar band onder luid gejuich en geklap nog een toegift geven ‘Dust My Broom’ ook weer van die “King of Slide” Elmore James. Na afloop vinden vele van haar cd’s en dvd’s een nieuwe eigenaar en ook de winnaar van de muziekquiz krijgt het gewonnen exemplaar van ‘Live in London’ gesigneerd door Erja uitgereikt. Erja Lyytinen & BandHad de Finse in het verleden de neiging haar gitaar geluid te overschreeuwen, dit is behoorlijk verbeterd. Haar stemgeluid is een stuk warmer geworden en klinkt zelfs beheerst in de hoge én lage registers! Erja Lyytinen & Band
Erja Lyytinen, heeft wéér bewezen dat Finland behoorlijk meetelt in de wereld van de blues, haar band en de ‘grote’ kleine gitaarvirtuose verdienen meer gezien te worden op de diverse podia die Nederland en België rijk zijn!
Het was weer een mooie muziekavond in De Muziekzolder in gezelschap van lieve vrienden, bekenden en gelijkgestemden!

Clipje credits De Muziekzolder: The Sky is Crying/Tequila

1 thought on “Let’s Slide! – Erja Lyytinen Band @ De Muziekzolder”

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: