Amsterdam – Texas w. Jack Hustinx & the Southern Aces feat. Malford Milligan

Jack Hustinx & the Southern Aces feat. Malford Milligan speelden op 14 november 2015 in de North Sea Jazz Club van Amsterdam. Tekst door Nicolette Johns met foto’s van José Gallois. Klik hier om het album te bekijken.

Jack Hustinx, bekend als founder en frontman van The Shiner Twins, heeft een spiksplinternieuw album uit, ‘Over Yonder’, een album wat in de media nog geen énkele bedenkelijke recensie oogstte. Ieder zichzelf respecterende recensent geeft volmondig toe dat dit Jack‘s beste album toe nu toe is. De plaat waar hij ‘on and off’ een kleine twee jaar aan werkte werd opgenomen in Austin-Texas. Op de plaat is ook goede vriend Malford Milligan te horen en dus was de beslissing omtrent de promotour voor dit nieuwste kindje in de babykamer van huize Hustinx snel genomen……meervoudig Austin Music Awards onderscheiden Malford Milligan bekend van Storyville moet erbij zijn! De vriendschap tussen de mannen kwam alweer zo’n 18 jaar geleden tot stand toen Malford a.k.a. “Smart Ass Albino” door Europa tourde en Jack Hustinx samen met o.a. Richard van Bergen in de band speelden die hem begeleidden. Overigens uit deze samenwerking ontsproot toen The Shiner Twins, maar dit was niet Jack‘s eerste band want de man maakt al sinds zijn veertiende muziek, eerst in ouderlijke garage met het bandje Indication maar het échte schrijven van tekst en muziek dateert van een aantal jaren later bij Arti Rhythm.

Jack Hustinx & the Southern Aces feat. Malford Milligan

Vanavond vindt het één na laatste optreden van deze 10 daagse Nederlandse promotour plaats in de Amsterdamse North Sea Jazz club waar men eventueel na het gebruiken van een 3-gangen diner kan genieten onvervalste gospel, soul, roots en Americana. Jack’s Southern Aces in Nederland (in US wordt met een andere bezetting getourd) zijn: zoon Nicky Hustinx op drumms, Roelof Klijn op de bass en die andere goede vriend uit Austin Harry Bodine (Delta Roux) op gitaar; Roel Spanjers die normaal de toetsen en de accordeon voor zijn rekening neemt is vanavond niet aanwezig.
De band wordt door Johan Derksen geïntroduceerd als “ook weer zo’n hele goede band die niet door Hilversum opgepikt wordt” en ik zie naast mij Jan Donkers met een smalend lachje instemmend knikken. Als de heren hun desbetreffende plaatsen op het podium ingenomen hebben neemt Jack Hustinx even het woord om de toeschouwers, sommigen gezeten aan tafel nog nagenietend van hun dessert of ‘after dinner coffee mét’, anderen gezeten op stoeltjes of staande aan de sta-tafel of bar, uit te leggen waarom hij de introducties vanavond veelal in het Engels zal doen. “Geen Julian Sas fratsen maar noodzakelijk omdat we in een internationale bezetting optreden”.

Jack Hustinx & the Southern Aces feat. Malford Milligan

Het eerste nummer ‘Crawlin’ up to The Surface’ (track 2 Over Yonder) waarvan Jack Hustinx het singer/songwriter achtige intro zingt gevolgd door de dragende soulstem van Malford Milligan ontpopt zich tot een stevige opener van de set door de hoofdrol die gitarist Harry Bodine in het nummer mag spelen. Om mij heen zie ik én verraste blikken maar ook blikken van herkenning, die stem van Milligan is er zo een die je meteen bij de lurven grijpt. Die stem die blijkens het glas cognac in de linkerhand toch nog in het begin van de set wat warmte en vocht kan gebruiken om hem nog intenser te laten klinken.
We horen dat het tweede nummer ‘Good While It Lasted’ door Jack en Harry samen op Harry‘s porch in Austin is geschreven, dit is ook de eerste kennismaking met de slide kwaliteiten van Harry Bodine en boy die zij écht overdonderend! Mooi dat zo in begin van de set we ook al mogen genieten van de heldere stem van bassist Roelof Klijn maar ook drummer Nicky Hustinx zingt een lekkere chorus mee. 

Jack Hustinx & the Southern Aces feat. Malford Milligan

‘Welcome To San Antone’ is een nummer over San Antonio, de stad die ongeveer vijf kwartier rijden ten zuiden Austin ligt, de stad van o.a. Freddy Fender maar ook van Flaco Jiménez, het is een lekkere up-tempo Tex Mex waarmee de heren de in 1999 overleden muzikant Doug Sahm willen herdenken. In mijn ooghoeken zie ik meneer Derksen bij de keukendeur staan en vraag me af of hij net als ik graag hier de accordeonklanken van Roel Spanjers had willen horen……Het nummer wordt gevolgd door een meer ingetogen song, het gospelachtige ‘My Soul – My Inspiration’ van het album ‘Over Yonder’ een nummer op het lijf geschreven van Malford Milligan die de tekst wel nog even snel op de iPad op moet zoeken maar daarvan wordt de aandacht professioneel afgeleid doordat Harry Bodine zijn slide gitaar laat klinken alsof er ook nog een pedal-steel op het podium staat; in één woord pràchtig! Groovy ritmes maken dat mijn voetjes bescheiden van de vloer gaan bij het up-tempo ‘I Won’t Surrender’ een nummer geïnspireerd op de muziek van de uit New Orleans afkomstige Subdudes, de afwisseling in de set maar ook zéker de muzikaliteit staan vanavond in de North Sea Jazz club hoog in het vaandel. De blues in de eerste set is voorbestemd aan ‘Walkin’ Waste of Time’, de titel die hij ooit pikte van een uitdrukking van zijn lady-friend Sue die de man uit haar teleurstellende date met deze woorden omschreef. Het nummer gezongen door Jack is niet écht overtuigend, het mist iets, zijn het de piano- en accordeon van Roel Spanjers die wel op het album te horen zijn? Volgens Jack Hustinx is de scheidingslijn tussen soul en country heel dun en dat verklaart de ‘crossover feel’ bij ‘Why Do I Keep Loving You’ ook weer zo’n nummer waarbij Harry Bodine met zijn slide gitaar mij de rillingen over de rug bezorgt. Met het oeuvre van Rockpile en Graham Parker (“ook grijs maar wild”) in het achterhoofd schreef Jack Hustinx track nummer 9 van ‘Over Yonder’ het opzwepende maar oh zo dansbare ‘That’s Where I Draw The Line’. Vooraf ‘Down The Road’ vertelt Jack Hustinx hoe dankbaar hij is dat hij op hetzelfde podium als Allen Toussaint mag staan, de man die eerder die week overleed aan een hartaanval na een optreden in Madrid, de band hoorde van zijn overlijden ten tijde van een radio opname in de studio van Rijmond’s Live uit Lloyd (te beluisteren in december) waarvan hij behoorlijk ondersteboven was, ook dit nummer is weer samen met Harry Bodine geschreven.

Jack Hustinx & the Southern Aces feat. Malford Milligan

In deze loepzuivere Americana horen we niet alleen de slide van Harry Bodine maar ook de bassriffs van Roelof Klijn en niet te vergeten zijn onmiskenbare stem in het chorus. Bij dit alles zouden we bijna Nicky Hustinx overslaan; hij die volgens vader Jack al op zijn vierde jaar begon met drummen. vertegenwoordigt zijn rol op verschillende manieren, daar waar het nodig is een prominente rol maar daar waar het subtiel moet speelt hij met de mallets een ondersteunende rol. Met een intro dat aan dat van House of the Rising Sun doet denken volgt het inmiddels door iedereen als beste nummer bestempelde nummer ‘Life Will Humble You’ waar eens te meer de stem van Malford Milligan aan die van Redding doet denken, deze song die mij zó raakt door de combinatie van tekst en de intensiteit van de stem van Malford. Nooit zag ik deze man live optreden, ik was de sterveling die deze stem slechts op het schijfje mocht horen maar ik ben hier in het Amsterdamse in het geheel niet teleurgesteld door de kleur van de stem. De man wordt terecht vergeleken met Redding en Cooke. Gelukkig heb ik even een klein kwartiertje om te herstellen en heb ik even de tijd een om aan de bar een drankje te drinken om de brok in mijn keel weg te spoelen. Het was een mooie eerste set!
Jack Hustinx & the Southern Aces feat. Malford MilliganTijdens de pauze zijn er al heel veel exemplaren van ‘Over Yonder’ verkocht en gesigneerd en zo ging het ook bij de eerdere optredens deze week, ook wil men graag ‘Sweet Cherry Soul’ aanschaffen.
De tweede set staat in het teken van de muziek die Malford Milligan maakte met zijn band Storyville maar ook met The Malford Milligan Band waar laatst genoemd album een product van is.

Jack Hustinx & the Southern Aces feat. Malford Milligan

De eerste song van de set is een hommage aan een man die in het zelfde jaar (2006) als Jack Hustinx te horen kreeg dat hij de gevreesde ziekte had, Jack Hustinx overleefde de nierkanker maar Malford en Jack moesten vriend Stephen Bruton, gitarist bij Kris Kristofferson maar ook platenproducent voor o.a. Storyville, uiteindelijk in 2009 begraven. Malford Milligan zingt vol passie ‘River Runs Deep’ van bovengenoemd album, ik kan u zeggen dat Malford’s ‘voice runs deep too’. De recente gebeurtenis in Parijs is aanleiding tot de vertolking van Cooke’s ‘A Change Is Gonna Come’ waarbij de ‘cry’ van Malford bij de fotograaf van uw on-line muziekmagazine The Blues Alone? door merg en been gaat gezien het feit dat zijn geboortegrond in hartje Parijs lag.

Jack Hustinx & the Southern Aces feat. Malford Milligan

De slide van Harry Bodine tijdens ‘Against My Will’ raakt bij mij vooral een gevoelige snaar maar die uithalen van Malford zijn daar natuurlijk ook debet aan, deze zanger raakt blijkbaar niet mij alleen, alle ‘cool cats’ achter mij luisteren vol bewondering naar deze zanger van wereldformaat als hij ook nog Redding’s ‘I’ve Got Dreams To Remember’ (zie video hier) covert. Grappig hoe Milligan na bijna ieder nummer zelf ook applaudisseert om de band te bedanken; ook Jack Hustinx bedankt tussendoor de geluidsman Ferran Huijsmans die tijdens de hele tour voor de beste sound heeft gezorgd, tourmanager Carmen van de Burgt, media-manager Cheryl Garcia.

Jack Hustinx & the Southern Aces feat. Malford Milligan

Tijdens ‘Shake That Thing’ blijkt Harry Bodine niet alleen gitarist en componist maar ook de vocalist van dit nummer, doorslaggevend is toch wel zijn virtuositeit op de gitaar. Bij tijd en wijle kan Malford Milligan niet de verleiding weerstaan om tóch staand de vocalen ten gehore brengen zo ook bij de cover van een nummer van een van mijn persoonlijke favorietten Curtis Mayfield ‘People Get Ready’; och wat is dit goed zeg! Er van uitgaande dat deze succesvolle tour een vervolg zal krijgen wens ik de lezers van TBA? die deze tour van Jack Hustinx en zijn Southern Aces samen met Malford Milligan hebben moeten missen een herkansing toe, u zal niet ontgoocheld zijn. Deze band heeft alles in huis, gospel, soul, blues, Americana maar bovenal druipt het van wederzijdse respect voor elkaar als muzikant maar ook zeker als mens, hartverwarmend op een dag als deze ‘day after’. De set wordt afgesloten met een 100% blues, de vertolking van ‘Mama Talk To Your Daughter’ (zie video hier) maakt dat de toeschouwers hun waardering tonen door luid klappend een encore te bewerkstelligen waarvoor ‘It All Went Down The Drain’ aldus de band hét uitgelezen nummer blijkt te zijn.

Jack Hustinx & the Southern Aces feat. Malford Milligan

Voor één avond reisden de toeschouwers meegenomen op de muziek van Malford MilliganJack Hustinx en zijn Southern Aces naar een plaatsje in Texas, niet Paris-Texas zoals de film maar Amsterdam-Texas. Bedankt het was een mooie reis.
Geïnteresseerd geraakt in de North Sea Jazz club? Check hier of de programmering ook voor u wat te bieden heeft.
De reporter en de fotograaf danken de North Sea Jazz club voor de gastvrijheid en goede zorgen.

 

 

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: