Dauwpop 2015: Uitverkocht en een geslaagde editie.

Het Dauwpop Festival vond plaats op 14 mei 2015 in Hellendoorn. Tekst en foto’s door Gerrie van Barneveld.

De eenentwintigste editie van Dauwpop kan als geslaagd de boeken in. Met een uitverkocht festival en goed weer kan de organisatie tevreden zijn. Jammer voor de fans was het uitvallen van een van de coffey1049hoofdacts Kensington(stemproblemen van zanger Eloi Youssef) en Magnus. Als vervangers kon de organisatie Douwe Bob en Nothing Beats the Drum presenteren. De opzet van Dauwpop is hetzelfde gebleven als de afgelopen jaren. In de bosrijke omgeving van Hellendoorn is door middel van verschillende podia aan iedere liefhebber gedacht. De Dance Kuil en de Glory Hole is gericht op de Dance en er zijn drie deus1221podia waar de meeste bandjes staan.

Het kleinste podium is genaamd King King. Het is een open kerkje waar opkomende bands spelen. Swinder is een van de eerste bands op dit podium. De liedjes in het Gronings brengen een lach op ieders gezicht. Bij Pauw is het kerkje goed gevuld met liefhebbers en rook. Psychedelische rock geïnspireerd op de jaren zestig en zeventig. Een muziektrip met lange nummers. De Afterpartees en de Paceshifters laten zien en horen dat het met de nieuwe lichting rock wel goed zit. De Afterpartees met powerpop en een enthousiaste zanger.De Paceshifters met zware noiserock. Nothing Beats the Drum heeft de ondankbare taak af te sluiten in de King King voor een weinig publiek.

Het podium de Barn is met name gericht op de Rootsmuziek. Een verbouwde houten schuur met podium en balkon.King Khan opent hier met rock en psychedelische soul. King Khan doet goed zijn best, maar het slaat nog niet aan bij het publiek. CW Stoneking grijpt terug naar de jaren twintig en dertig van de douwebob0780vorige eeuw. Een mix van onder ander blues, jazz en country en gespeeld door een Australiër. Twee achtergrondzangeressen vullen het vocaal en visueel nog mooi aan. Bij Foxygen is het chaotisch. De uitzinnige zanger Sam France raast over het podium en gaat ook het publiek in. Toneelspel? Bijzonder is het wel. John Coffey beukt de hele Barn plat met een energieke en stevige rockset. Het publiek is uitzinnig en er hangen zelfs mensen aan de balken. Het gaat er rustiger aan toe bij de Masters of Reality, maar de band gaat ook al jarenlang mee. De groove in hun rock is er nog steeds. De lokale Bokkers maken er vervolgens een feesttent van met veel confetti, bier en speelplezier. Net als vorige jaar wordt anouk3231hun boerenrock met veel enthousiasme ontvangen en zijn ze waardige opvolgers van Normaal.

Op het grote Jupiler MainStage staan de bekende popnamen. Vroeg in de middag is de tent goed gevuld voor Dotan. Zijn folky pop met percussie doet het goed. Helemaal als hij zijn set afsluit met de grote hit Home. Douwe Bob is een waardige vervanger van Kensington. Met een mix van oude en nieuwe nummers en zijn charmes weet hij het publiek te boeien. Het Belgische Deus stelt niet teleur. Met veel oud werk, waaronder Suds and Soda, verrassen ze toch door hun kwaliteit. De zon is allang neergestreken op Dauwpop, maar Typhoon zorgt voor een zonnetje op het podium. Met blazers en percussie is het soms Caribisch. De sfeer is uitstekend en de tent spring en zwaait dolenthousiast mee. Anouk is de afsluiter op het hoofdpodium en dat is bijzonder, omdat zij normaal niet veel festivals doet. De tent barst dan ook uit zijn voegen. Anouk neemt tussen de nummers veel tijd om te overleggen met de band en om op adem te komen. De stem is zoals altijd prima. Met veel rustige nummers duurt het even voordat het optreden op gang komt. Met de klassiekers Michel en Nobody’s Wife komt het helemaal goed. Het publiek wil graag een toegift, maar die komt er niet. Anouk gaat haar eigen gang en sluit daarmee het festival op de MainStage af.

dotan0556

Deze editie van Dauwpop kan als geslaagd de boeken in. Een brede line-up met nieuwe namen en publiekstrekkers is waarschijnlijk de formule voor een uitverkocht festival. Jammer natuurlijk voor de fans dat Kensington moest afzeggen, maar het festival heeft er niet onder geleden. De organisatie en het publiek kunnen terugkijken op een prima editie.

publiek1442

2 thoughts on “Dauwpop 2015: Uitverkocht en een geslaagde editie.”

    1. Hallo Peter S.
      Bij TheBluesAlone? Verzorgen we reviews van optredens van diverse muziekstijlen waar de Blues wel grootste aandeel in heeft. Maar we doen net zo makkelijk verslag van soul, rock, pop, progrock, country, singer-songwriter. Dat is ook precies de reden waarom er een vraagteken achter TheBluesAlone? staat. We houden van varieteit. 🙂

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: