Ina Forsman: aangename aanwinst in de European blues scene

Ina Forsman (Fin) feat. Lightnin’ Guy Verlinde (B) & Band speelden donderdag 5 maart 2015 op De Muziekzolder Maasdijk. Tekst door: Giel van der Hoeven met foto’s van: Herman Alsemgeest en José Gallois,

“A new star, a new voice in European blues – from Helsinki Finland…” zo werd Ina Forsman vol trots aangekondigd door haar Vlaamse patroon Lightnin’ Guy Verlinde. En ondanks dat het Finse deerntje (19) in Scandinavië al volop naam heeft gemaakt als veelbelovende roots- en blueszangeres, mag Guy met recht fier zijn dat hij haar in België en Nederland op sleeptouw neemt. Want Forsman is een talent uit de categorie van het uitzonderlijke soort. Met niet alleen een zuivere en heldere stem maar ook de podiumuitstraling die nodig is om je als jong talent te kunnen blijven profileren. De X-factor dus. Niet voor niets baarde Ina als 17 jarig meisje al opzien tijdens de finale van het tv programma Idols Finland. Waarin ze een hartverscheurende versie van ‘All I Could Do Is Cry’ van Etta James uit 1960 zong.

Vergelijkingen zijn in zo’n geval natuurlijk ook onvermijdelijk. Namen als Amy Winehouse en Ronnie Spector hoorden we afgelopen donderdag dan ook over de Maasdijkse Muziekzolder fluisteren. Maar verder werd er weinig gelispeld, integendeel. Zoals gezegd beschikt Ina over een dijk van een stem en daar reageerde het Dijkse publiek dan ook direct hoorbaar enthousiast op. Niet in de minste plaats vanwege haar gelegenheidsband onder aanvoering van M.C. Guy Verlinde (vocals & slide guitar). De on-stage altijd uitgelaten Vlaming die overloopt van goesting en goede zin(nen). In twee sets van een uur konden de bezoekers op de volle Muziekzolder ruiken aan een geurig gemengd boeketje roots- en bluesmuziek in volle bloei.

Bijna alle nummers van haar debuut CD ‘Ina Forsman With Helge Tallqvist Band’ (2014) werden gespeeld. Aangevuld met eigentijdse bluessongs gecombineerd met jaren vijftig R&B klassiekers van o.a. Etta James, Slim Harpo en Johnny Otis. De begeleidingsband bestond behalve Guy uit de Vlaamse mondharmonica virtuoos Steven Troch, die ook regelmatig het spotlicht op zich gericht kreeg. En met ‘Mama He Treats Your Daughter Mean’ ook zeer verdienstelijk vocaal een bijdrage mocht leveren. Ook Guy zijn regelmatige begeleiders René Stock op de basgitaar en Erik ‘King Berik’ Heirman achter de drums speelden weer als professionals die hun vak verstaan. En ze zorgden mede voor een avond vol sexy grooves en swingende roots en blues klanken in de Muziekzolder.

Helaas moest Richard ‘Rootbag’ van Bergen als special guest verstek laten gaan vanwege serieuze autopech. Maar de manier waarop Ina deze mededeling na twee nummers deed bracht extra geruststelling met zich mee. Haar Engelse uitspraak is trouwens verbazingwekkend goed en dat ze af een toe een flardje tekst kwijt was en op het laatst zichtbaar de vermoeidheid toesloeg nam niemand haar kwalijk. Want vanaf haar vocale openingssong ‘Guilty’ tot aan de encores toe wist het volslanke pittige dametje te overtuigen in diverse stijlen en genres. Rhythm and blues traditionals (o.a. ‘Hit The Road Jack’), blues ballads (o.a. ‘I’d Rather Go Blind’), een Diddley-shuffle in ‘Willie & The Handjive’ of songs met soul-, jazz- (‘I Don’t Know’) en zelfs mariachi-invloeden (‘Down In Mexico’), niets was haar te gek.

Ook haar interactie met de band en het publiek was goed. Ze kwam enthousiast en met veel zelfvertrouwen over en gaf gedoseerd complimenten aan alle bandleden. Ze anticipeerde charmant op een bezoeker die een paar woorden Fins sprak en voor een andere manlijke fan werd ‘I Got Trouble’ op speciaal verzoek in de reprise gespeeld. De door haar gesigneerde CD’s vonden na afloop dan ook gretig aftrek bij het tevreden zolderpubliek. Ina ‘Queen Bee’ Forsman beheerst dus de kneepjes van het showbizz vak al op jonge leeftijd. En dat is vaak het kenmerk van talenten met een grote toekomst voor zich. We gunnen het haar én de European Blues scène van harte!

SETLIST: 1. Rumba (instrumental) 2. Guilty 3. I’m Movin’On 4. 5-10-15 Hours 5. Good Lookin’ 6. What Have I Done 7. Got Love If You Want It 8. Somebody Have Mercy 9. I Got Trouble 10. What Have I Done Wrong 11. I Don’t Know 12. Gettin Hip 13. Down In Mexico SET 2: 14. Hit The Road Jack 15. Same Thing 16. Lovestrong 17. Queen Bee 18. Willie & The Handjive 19. I’d Rather Go Blind 20. Number 9 Train 21. Mama He Treats Your Daughter Mean (Steven Troch) 22. I’m Shakin’ 23. Every Night About This Time 24. Something Got A Hold On Me ENCORE: 25. Into Your Arms 26. Bring It On Home To Me 27. I Got Trouble (reprise). [alle foto’s]

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: