Stairway to Music met The BluesBones aan de Maasdijk

The Bluesbones speelde op 9 januari 2014 in De Muziekzolder aan de Maasdijk. Review door Nicolette Johns met foto’s van José Gallois.
Al sinds jaar en dag komen Maasdijkers, Maasdijkers van weleer en andere bekenden eens per maand (1e donderdag) bijeen in het geheim van het Westland hun sociëteit ‘De Muziekzolder’ aan de Nolweg om hun vriendschap te vieren onder het genot vanThe BluesBones @ Muziekzolder 09.01.14 een biertje en een lekker potje live-muziek. ‘De Muziekzolder’, een non-profit organisatie, is in deze tijd van bezuinigingen heel belangrijk; samen zorgen de vrijwilligers met een aantal particulieren ervoor dat regionale talenten zich kunnen ontwikkelen. Zoals gezegd maandelijks live-muziek die afwisselend wordt verzorgd door bands uit de regio maar ook nationaal of zélfs internationaal. Eens per jaar wordt er ook op ‘De Muziekzolder’ een nieuwjaarsbijeenkomst gehouden waar het bestuur bestaande uit eigenaar van de locatie Jan Wennekers, programmeur Giel van der Hoeven, partner in crime Herman Alsemgeest, pr-man Tony Wennekers en de vrijwilligers waar onder Annie Wennekers (echtgenoot Jan) de gelegenheid willen geven de regelmatige bezoekers tevens hun muziek-vrienden het nieuwe jaar in te luiden.
Dit jaar, donderdag 9 januari 2014, is er gekozen de Belgische band ‘The BluesBones’ te vragen deze avond muzikaal te omlijsten.‘The BluesBones’, ritme sectie Dominique Christens – drums en Ronald Burssens – bass, Andy Aerts – gitaar, Stef Paglia – gitaar en zanger Nico de Cock zijn voor een aantal regelmatige bezoekers van ‘De Muziekzolder’ inmiddels geen onbekenden meer maar het gros van de bezoekers vanavond aanwezig hebben hen nog niet eerder live mogen zien optreden. Dat ‘The BluesBones’ hun agent, King Bee Music, in Nederland hebben resulteert in het feit dat zij in Nederland zéér veelvuldig optreden en op die vele optredens een vaste fan-base hebben opgebouwd die er ook vanavond graag bij wil zijn. We zien dus ook een aantal bekenden uit andere delen van ons land hier vanavond op ‘De Muziekzolder’; met een minimum weliswaar want de capaciteit van ‘De Muziekzolder’ is beperkt.

The BluesBones @ Muziekzolder 09.01.14

De band opent met een up-tempo, lekker in het gehoor liggend nummer, ‘Broken Down Car’, waarin al meteen duidelijk wordt dat deze band de bassist geen ondergeschoven rol heeft bedeeld. Bassist Ronald Burssens is lekker goed te horen met zijn inbreng in dit nummer. We gaan integraal door naar ‘The Witchdoctor’ ook  zo’n nummer wat meteen het publiek bij de les houdt! Een nummer waarin Stef Paglia volledig vrijgelaten wordt te soleren waar hij wil; mooi om de waardering voor zijn kunsten van zijn bandleden mee te mogen maken. De souplesse van de stem van zanger Nico de Cock waarmee hij deze eigen geschreven song ten gehore brengt is van hoge klasse, hij heeft een groot bereik ondanks dat hij zo’n stem heeft met een randje, beetje rauw, doorrookt. Zoals boven vermeld huist de band niet 1 maar 2 gitaristen; en wat voor gitaristen! Andy Aerts en Stef Paglia zijn beiden in hun eigen stiel bijzondere verwenners van het oor. Alles is uitgebalanceerd nergens probeert de een de ander de loef af te steken, ieder is blij met hun eigen rol binnen de band. Nog even kort over Stef Paglia, de benjamin van de band, hij is écht nog maar 19 jaar, hij heeft zichzelf leren spelen en kan volgens eigen zeggen geen noot lezen, speelt nog maar 7 jaar gitaar en is nu al een naam in gitaarland!

The BluesBones @ Muziekzolder 09.01.14

De mengeling van leeftijden maakt dat naar mijn mening de band goed in balans is en men een gezamenlijk doel uitgebalanceerd kan na streven. Tijdens ‘Broken Tears’, een nummer wat ik ooit digitaal toegestuurd kreeg voordat het opgenomen werd, zorgt er wéér voor dat ik de tranen voel opwellen. Echter déze keer kan ik ze bedwingen niet over de wangen te laten lopen. Nog steeds een heel mooi nummer waarin de pedalen set van Stef op ‘Full Drive’ staan tijdens zijn solo. Het eigen nummer wordt nog steeds door Nico de Cock passievol gezongen ondanks de vele opvoeringen van het nummer.
Om het publiek niet té veel te emotioneren wordt er meteen een nieuw nummer achteraan gespeeld ‘Call Me’ [video] een nummer wat geschreven is naar aanleiding van het feit dat klaarblijkelijk er niet àltijd door iedereen naar de teksten van songs geluisterd wordt maar volgens Nico een “Makes You Women Wild” nummer. Toegeven het nummer gelardeerd met veel Vox-pedal geweld van Stef roept dat écht jam-sessie gevoel bij je op.”Er Mag Gedanst Worden” zegt Nico de Cock in de aankondiging van ‘Riding Out’ maar slechts de dames én een enkele heer op de eerste rij geven hier gehoor aan, jammer want het nummer is een echte rock & roll-er.

The BluesBones @ Muziekzolder 09.01.14

Dan wordt er een rustmoment in gelast met de virtuoos ingetogen intro van Andy Aerts op de Steffsen (als afwisseling van zijn Gibson Les Paul) als de slow-blues ‘Believe Me’ ten gehore wordt gebracht, wat een prachtig nummer is dit toch! Een nummer wat zelfs een vaste bezoeker verleidt tot een ode aan een vrouwelijke nieuwkomer op ‘De Muziekzolder’. De afsluiter van de eerste set op deze donderdagavond is het, inmiddels tot handtekening van de band uitgegroeide, nummer ‘Little Wing’. Hét nummer waardoor ‘The BluesBones’, opgericht in Mei 2012, bij vele blues-liefhebbers in het vizier kwam; ook vanavond weer puntgaaf afgeleverd!

The BluesBones @ Muziekzolder 09.01.14

De aftrap van set nummer twee is een zéér aparte bewerking van ‘Hoochie Coohie Man’ wat op mijn waardering mag rekenen, vooral de slide partij van Stef is een cadeautje. De bewerking echter verwart enkele aanwezigen omdat zij gewend zijn deze song uit volle borst mee te kunnen zingen maar de timing in de uitvoering van ‘The BluesBones’ is iets anders maar verkwikkend. Als Nico de Cock de cover van Ian Siegal’s ‘She’s Got The Devil’ aankondigt verklapt hij dat ‘The BluesBones’ al eerder te gast waren op ‘De Muziekzolder’. ‘The BluesBones’ gaven toen (Mei 2013) acte-de présence tijdens een private party waar ook Ian Siegal te gast was, tot vreugde van Nico kwam Ian toen het podium op tijdens hun uitvoering van ‘She’s Got The Devil’ om dit nummer sàmen met de band te zingen;  “Een Onvergetelijke Ervaring” getuigt Nico. Het feit dat er op de diverse social- media geen materiaal te vinden is van dit gebeuren is omdat dit van te voren zo afgesproken is met de hosten van de party. ‘The BluesBones’ vervolgen met ‘Saved By The Blues’ waarin Stef alwéér een andere gitaar hanteert, na de Fender Stratocaster en de Airline dit keer een zilveren Squire.

The BluesBones @ Muziekzolder 09.01.14

Niets doet ons vermoeden dat juist déze gitaar na afloop van dit nummer door vriend John Voogt (initiator van het Dijkrock festival) als dank voor de jarenlange vriendschap en hun gezamenlijke liefde voor de muziek aangeboden gaat worden aan Jan Wennekers. Ietwat onwennig neemt Jan Wennekers de dankbetuigingen samen met de door alle leden van ‘The Blues Bones’ gesigneerde Squire in ontvangst en belooft deze gitaar een bijzonder plekje op een van de wanden van de rijk gedecoreerde ‘Muziekzolder’. We worden nog gefêteerd op het door bassist Ronald Burssens en eega/zangeres Coralee geschreven ‘Cruisin’ wat vele voetjes op de dansvloer brengt. Afsluiter ‘Whiskey Drinkin’ Woman’ huist een vette solo van Andy, een Vox pedal solo van Stef en terwijl Nico de Cock de microfoon en afwisselend de bekkens van Dominque Christens, die ook vanavond hier in de Maasdijk weer een strakke set drumt, bespeelt verdwijnt Stef van het podium om zich tussen de toeschouwers te begeven om daar de gasten te verbazen als hij de snaren met de tanden bespeelt. Na een ovationeel applaus vraagt programmeur/M.C. Giel van der Hoeven in écht Westlands of de ‘Barre Mannen’ uit Vlaanderen misschien nog een toegiftje willen verzorgen……..4 extra nummers zijn het gevolg! We horen nog ‘Highway Man’, ‘High Cold Fever’,  het, door een over-enthousiaste bezoeker ingezette, ‘The Blues Is Allright’ waarin de microfoon door het aanwezige publiek gaat en het allerlaatste nummer van vanavond (of nacht) ‘Pride & Joy.

The BluesBones @ Muziekzolder 09.01.14

We zijn weer getuige geweest van een onvergetelijke avond op ‘De Muziekzolder’ en een fenomenaal optreden van ‘The BluesBones’. Een band in groei, een band die zich terdege beseft dat vernieuwing de sleutel is tot blijvend succes. Er zijn goede plannen in de richting van een nieuw album en de daarbij behorende nieuwe set, wij als publiek kunnen in ieder geval niet wachten op een nieuwe reeks van optredens.
Check www.thebluesbones.be voor speel-data indien u als lezer van ‘The Blues Alone?’ ook een van hun optredens wilt gaan zien.

The BluesBones @ Muziekzolder 09.01.14
The BluesBones @ Muziekzolder 09.01.14
The BluesBones @ Muziekzolder 09.01.14
The BluesBones @ Muziekzolder 09.01.14
The BluesBones @ Muziekzolder 09.01.14
The BluesBones @ Muziekzolder 09.01.14
The BluesBones @ Muziekzolder 09.01.14

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: