THE BLUES ALONE? THE BEST ALONE! 2013

December… lijstjesmaand. Zo ook bij The Blues Alone?!
We hielden het wederom simpel: wat waren volgens onze medewerkers de 3 beste concerten in 2013? En wat vonden ze de drie beste CD’s? Blues, rock, jazz, singer-songwriter, Americana, pop… het maakte niet uit!

Oudgedienden
De oudgedienden maakte de dienst uit. Zo kunnen we het concertjaar 2013 toch wel samenvatten gezien vanuit het brede perspectief van The Blues Alone? Met (on)verwachte verschijningen op de podia en/of op de plaat van geprezen artiesten als The Rolling Stones, Bruce Springsteen, Golden Earring, Johnny Winter, John Cale, Little Feat, Bonnie Raitt, Lucinda Williams, Bettie Serveert, Black Crowes, Blondie, John Scofield, King Crimson, Neil Young weer met zijn Crazy Horduane-allman-skydogse en George Thorogood weer met The Destroyers en Nick Cave weer met zijn Bad Seeds, Sam Baker w/ Chip Dolan & Carrie Elkin, Steve Conte, The Holmes Brothers, The Hoax, Jan Akkerman… en nog veel meer.

Een hiërarchie die we ook terug zagen in de vele re-issues in de vorm van heruitgaven, deluxe editions en boxes. Veelal cultivé parels die bij elke gelegenheid gedraaid kunnen worden. Zoals Bob Dylan’s Bootleg Series Vol.10 Another Self Portrait 1969-71, Townes Van Zandt’s Sunshine Boy, Rod Stewart’s Rarities, Jimi Hendrix met People, Hell and Angels, een box met het hele oeuvre van John Cougar Mellencamp, re-issues van Rory Gallagher, Van Morrison en héél veel roots- en blusartiesten. Maar de mooiste kwam wat ons betreft toch wel van ‘Skydog’ Duane Allman met zijn 7CD(!) Box Set Retrospective (hij kan maar even genoemd zijn).

Team TBA?
Met uitbreiding van ons team en een nóg grotere variatie aan muziekstijlen dan in voorgaande jaren kon iedereen weer ongedwongen zijn/haar eigen ding doen en dit omzetten in persoonlijke creatieve beelden en schrijfsels. Wij danken daarom in het bijzonder de nieuwkomers Ria Pronk, liefhebster en kenner van het betere Americana- en singer/songwriter genre. Haar verslagen worden sinds kort opgesierd door foto’s van Gerrie van Barneveld. En ook Marjoly Makkinga, die in 2013 zorgde voor (voornamelijk) verrassend mooie Nederpop plaatjes (Ilse DeLange, Racoon, Huntenpop). Maar ook de enthousiastelingen die slechts één of enkele malen een bijdrage leverden willen we hierbij zeker niet te kort doen: Aart, Paul, Peter, Marco, Bert, Bert, Keimpe, Dirk en Kees, you are always welcome at TBA?!

En natuurlijk het inmiddels bekende team met ons overijverige fotoverslaggevers echtpaar Nicolette Johns & José Gallois. Experts op het gebied van de roots, blues en jazz-muziek, die recent veel energie staken in hun strooptocht langs de (inter)nationale clubs om de Siegal Electric Band op de voet te volgen. En ook met hun vele andere verslagen voor TBA? oogstte dit duo weer veel waardering van lezers én muzikanten in 2013. En uiteraard Hen Metsemakers en Frank Hurkmans, vier handen op één buik in de alternatieve muziekscene. Jazz/World/Fusion/Progressive Rock maar ook straight-up Rock, van The Grandmothers Of Invention tot aan Living Colour of een drumclinic door Mike Mangini, niets was hun weer te gek. Maar veel lezers vinden hen (en Frank 😉 ) wél té gek!

En om – tenslotte – alvast maar uit de school te klappen: In 2014 zullen we kunnen gaan genieten van twee nieuwe reporters, Jack Zwinkels en fotograaf Sjors van Os.

TBA? Interviews
Behalve de vele concert-, theater- en festivalbezoeken door deze TBA?-medewerkers hebben we eveneens weer een aantal leuke interviews mogen doen in 2013. TBA?-collega Frank Hurkmans raakt hier ook steeds meer bedreven in, wat weer een goeie aanvulling is op het totale TBA? Online Magazine aanbod! Vooral de minder bekende namen zoals de mannen van BloYaTop, Mister Inglish, Robbert Fossen & Peter Struijk en (óók weer zo’n oudgediende band) Powerplay wist hij door zijn vraaggesprekken in de schijnwerpers te zetten. Dit alles dus mentaal en fotografisch ondersteund door zijn vaste muziekmaat en fotograaf Hen Metsemakers. Op mij hebben in die één op één gesprekken op locatie alle muzikanten ook weer een behoorlijke indruk achtergelaten. Ik noem het party-interview met Southside Johnny, de diepgang van JJ Grey. De charmes van de dames Jo Harman, Lynne Jackaman (Saint Jude) en onze eigen Mattanja Joy Bradley. De rockabilly passie van KATMEN’s Darrel Higham en de R&B wijsheden van de stijlvolle perfectionist Nick Waterhouse. De kleine gitaarvirtuoos Eric Steckel mochten we op de heetste dag van september bij de onze zo vertrouwde Muziekzolder aan het werk zetten en zien. En vorige maand nog kregen de hardrockers Ricky Warwick en Damon Johnson van de Black Star Riders een salvo vragen door ons op hun afgevuurd. En al die haarscherpe verwoordingen gingen steeds gepaard met loepzuivere en sfeervolle beelden door fotograaf Arjan Vermeer. Kortom: ook de live interviews zijn een niet meer weg te denken onderdeel geworden van het TBA? Online Magazine concept.

DSC_0514-1-bordertopEn ‘last but not least’ heel veel dank aan JOU! Ja, jij die dit nu leest en bekijkt. Want zonder lezers en kijkers heeft zelfs een pro deo online magazine als The Blues Alone? geen bestaansrecht. Door de vele reacties, discussies en kritieken weten we dat ons ‘werk’ gewaardeerd wordt. Dat stimuleert, motiveert en activeert ons weer tot veel meer nieuwe fotoverslagen en artiesten interviews in de toekomst!

– Arjan & Giel – TheBluesAlone? Editors

 

THE BEST CONCERTS 2013 according to Giel van der Hoeven (reporter/interviewer/editor)

SSJSteve-Earle-The-Low-Highway

01. Southside Johnny & The Asbury Jukes – Paradiso A’dam, 26 april 2013
02. Bruce Springsteen & the E Street Band – Goffertpark Nijmegen, 22 juni 2013
03. Brad – Cultuurpodium De Boerderij Zoetermeer, 14 februari 2013.

THE BEST ALBUMS 2013 according to Giel

Steve Earle & The Dukes and Duchesses – The Low Highway (2013)
Israel Nash Gripka – Israel Nash’s Rain Plans (2013)
Nick Cave And The Bad Seeds – Push the Sky Away (2013)

Selectieprocedure
Tja, we werden dus weer voor het blok gezet. Het is steeds weer zó oneerlijk om 2 top-3’tjes te verwachten van muziekliefhebbers met een brede smaak! Maar goed, lijstjestijd kent geen gezelligheid, dat is keihard selecteren voor de TBA? luisterdames en -heren! Dat betekende dus ook dat er een plausibele selectieprocedure bepaald moest worden. En terwijl ik daar al rijdend in de auto een keer over zat na te denken ging het lampje plots branden! Nee, geen waarschuwings- of controlelampjes op het dashboard. Maar zo’n AHA! Eureka lichtje! De moderne technieken maken het namelijk mogelijk om op één usb-stickie makkelijk 20 a 25 cd’s kwijt te kunnen. Dát doe ik dan dus ook met de via mijn pc gedownloade (of geripte) albums. Ik ‘ververs’ die door het jaar heen ook regelmatig en luister daar continue naar tijdens de autoritten. Ongemerkt ga je dan tussen het shuffelen door toch steeds weer je favoriete roadsongs terug zitten zoeken. Ik wél in ieder geval. En ik betrapte mezelf erop dat het album van Steve Earle via de usb-stick veruit het vaakst de weg vond naar de autospeakers. Geen ‘loud music in cars’ maar wel vol gas op ‘The Low Highway’ in 2013 dus. Met in de slipstream Israel Nash Gripka’s ‘Rain Plans’ maar dat schijfje kwam pas in het najaar uit, dus heeft minder luisterbeurten gehad. En verder was het ruim baan met ‘Push the Sky Away’ van Nick Cave die nog wat in te halen had met zijn Bad Seeds. Zie hier mijn “Automuziek Top-3” voor 2013. Keep on rollin’!

De beleving
Bij de selectie voor BEST CONCERTS was ‘de beleving’ weer de maatstaaf. Op voorhand zijn alle concerten goed, anders gaan we er niet heen! Maar de uitvoering ervan en de beleving erbij verschilt per keer wel degelijk. Wat als één van je all time favorite artists op je verjaardag ‘Having a Party‘ zingt nadat je hem geïnterviewd hebt? En het bewijs ervan ook nog eens op film wordt vastgelegd door de Jukes toetsenist Jeff Kazee! Dat is onbeschrijflijk. Toch heb ik dat gedaan 😉 Ook een beleving is het om met je dochter (die pa’s voorkeur lang niet altijd waardeert) naar een concert te gaan. En het er na afloop samen over eens te zijn een uniek concert beleefd te hebben. The Boss still rules! En dan de derde (waarom geen 5? waarom geen 10?!)… zoveel mooie dingen gezien weer: John Cale (onverstoord), Little Feat (sentiment), Johnny Winter (toch weer), JJ Grey (klasse), Lightnin’ Guy (gedreven), Lucinda Williams (hartverscheurend), Neil Young (toch weer), Black Crowes (heftig), Blondie (zeker), George Thorogood (knallen), Sam Baker (intiem), Israel Nash Gripka (weergaloos), Nick Cave (geweldig), Holmes Brothes (authentiek) en veel blues- en Nederlandse bands (Golden Earring, Bettie Serveert, Gingerpig, King of the World, DeWolff, SSDR). Toch kies ik voor het optreden van Brad, die andere band van gitarist en Pearl Jam oprichter Stone Gossard en van zanger/pianist/gitarist Shawn Smith. Zeldzaam en verrassend goed. Geniet!
– Giel –

BonnieRaitt

 

THE BEST CONCERTS 2013 according to Ria Pronk (reporter)

01. Bonnie Raitt – Royal Albert Hall Londen, 27 juni 2013
02. Pokey Lafarge – Oosterpoort Groningen, 1 december 2013
03. Dianne Reeves – Muziektheater aan het IJ Amsterdam, 28 oktober 2013

 

THE BEST ALBUMS 2013 accorTedeschi-Trucks-Band-Made-Up-Mindding to Ria

01. Tedeschi Trucks Band – Made Up Mind
02. Dianne Reeves – Beautiful Life
03. Beans and Fatback  – With Sun Attached

Tja, een lijstje. Vraag het me morgen en mijn lijstje zal anders zijn. Vandaag beleef je het zus, morgen weer zo. En dat is ook het mooie aan muziek, het plooit zich zo gemakkelijk. Dit was mijn eerste “The Blues Alone jaar”. Wat was het leuk om concerten te bezoeken en erover te schrijven! Dat geeft weer een hele andere kijk op zaken.  Fijn om er ‘een soort van nieuwe collega’s’ bij te hebben. Bedankt Marjoly Makkinga, Bert Reinders en Gerrie van Barneveld voor de mooie foto’s. Daarmee werden mijn verslagen pas écht verhalen!

 

Fijne feestdagen voor iedereen en laat ook in 2014 de muziek je bron van inspiratie zijn!

– Ria –

THE BEST CONCERTS 2013 according to Frank Hurkmans (reporter/interviewer)

Kenneally

01. Mike Keneally Band – Paradox Tilburg, 25 maart 2013steven-wilson-the-raven
02. John Scofield’s Überjam Band – Paradox Tilburg, 10 november 2013
03. Grandmothers Of Invention – Muziekcentrum De Bosuil, 21 april 2013

THE BEST ALBUMS 2013 according to Frank

01. Steven Wilson – The Raven That Refused to Sing (And Other Stories)
02. King Crimson – The Road to Red
03. The Aristocrats – Culture Clash

Voor mij een jaar met een hernieuwde kennismaking met een aantal helden uit het progressieve rock/fusion genre. Uitgebreide remasters en lijvige boxen van King Crimson, de unieke Mike Keneally Band voor het eerst in Nederland met twee fenomenale optredens. En dan John Scofield, die volgens insiders zijn beste concert ooit in Paradox speelde. Een grote aangename verrassing voor mij was de nieuwe cd van The Aristocrats met een primeur voor TBA? om als eerste een recensie te publiceren. Uitschieter in 2013 echter was fenomeen Steven Wilson. Dit genie is hard op weg de nieuwe Frank Zappa/Robert Fripp van het komende decennium te worden. Rest me nog dank aan de lezers van onze artikelen en positieve reacties.

– Frank –

 

THE BEST CONCERTS 2013 according to Hen Metsemakers (fotograaf/reporter)

kenaeally

01. Mike Keneally Band – Paradox Tilburg, 25 maart 2013LMR
02. Steven Wilson – Bospop Weert, 14 juli 2013
03. Mister Inglish – De Bosuil Weert CD presentatie ‘Short Stories’, 5 november 2013

 

THE BEST ALBUMS 2013 according to Hen

01. Levin, Minnemann, Rudess – L-M-R
02. Steven Wilson – The Raven that refused to Sing
03. Mister Inglish – Short Stories

Het valt voor mij weer niet echt mee om tot een slotconclusie te komen voor het afgelopen jaar. Heel veel moois en interessants kwam weer voorbij. En dan, kiezen voor sfeer, muzikaliteit, of combinatie met technisch vernuft? Een top 5 zou wat mij betreft makkelijker zijn. Dan ook nog een prioriteit in een top 3 bepalen… hecht aan de volgorde niet al te veel waarde derhalve. Ik wil graag ook van de gelegenheid gebruik maken om alle lezers & collega’s van TBA prettige kerstdagen en voor 2014 weer een fantastisch muzikaal, en bovenal gezond jaar toe te wensen.

– Hen –

 

THE BEST CONCERTS according to José Gallois (fotograaf)

NMA1

North-Mississippi-Allstars-World-Boogie-Is-Coming

 

01. The North Mississippi Allstars – De Roepaen Ottersum, 18 oktober 2013
02. Siegal Electric Band – De Kelder Amersfoort, 15 november 2013
03. Terry Evans & Hans Teessink – Southern Blues Night Heerlen, 15 maart 2013

 

THE BEST ALBUMS according to José

01. The North Mississippi Allstars – World Boogie is Coming
02. J.J. Grey & Mofro – This River
03. King of the World – Can’t Go Home

 

 

 

THE BEST CONCERTS according to Nicolette Johns (reporter)

NMA2

01. The North Mississippi Allstars – De Roepaen Ottersum, 18 oktober 2013TreetopFlyers_artwork
02. Heritage Blues Orchestra – Southern Blues Night Heerlen, 15 maart 2013
03. Siegal Electric Band – De Trix Antwerpen, 18 november 2013

 

THE BEST ALBUMS according to Nicolette

01. Treetop Flyers – The Mountain Moves
02. Lightnin’ Malcolm – Rough Out There
03. Qeaux Qeaux Joans – No Man’s Land

José en ik wensen jullie allemaal hele fijne kerstdagen en een voorspoedig, gezond maar vooral muzikaal 2014 toe!

Grtz, – Nic. & José –

 

 

THE BEST CONCERTS 2013 according to Arjan Vermeer (fotograaf/reporter/editor)

BlackCrowes

01. The Black Crowes – Paradiso Amststones_hydepark_2013erdam, 1 juli 2013
02. Little Feat – Paradiso Amsterdam, 7 februari 2013
03. Southside Johnny – Paradiso Amsterdam, 26 april 2013

THE BEST ALBUMS 2013 according to Arjan

01. The Rolling Stones – Sweet Summer Sun (Hyde Park Live) [3LP + DVD]
02.  Ry Cooder – Live in San Francisco
03.  Tedeschi Trucks Band – Made Up Mind

Elk jaar denk je weer, wat gaat het komend jaar mij voor nieuws brengen, of heb ik alles al gehoord en gezien? En dan… voordat je het weet sta je voor grootheden als Brad met Pearl Jam gitarist en oprichter Stone Gossard in De Boerderij in Zoetermeer of in het massale Goffertpark met Bruce Springsteen. Die laatste was trouwens het meest energieke concert wat ik ooit heb meegemaakt. Kortom er was weer te veel om op te noemen. Als fotograaf krijg je niet altijd de gelegenheid om optimaal van een concert te genieten. Maar als er dan concerten in je geheugen blijven hangen is dat voor mij altijd een teken dat die van uitzonderlijke kwaliteit waren. Zo was het optreden van Southside Johnny in Paradiso – als altijd – weer één groot feest. Wat hier uiteraard meespeelde was dat Giel in de kelders van Paradiso een heel relaxed interview mocht afnemen met zanger Johnny Lyon. En dat nog wel op Giel’s verjaardag. Little Feat was weer zo’n geval van een volledig hernieuwde kennismaking met een oude band. Dat deze band in de seventies – in Amerika – net zo populair was als The Eagles werd die avond in Paradiso weer eens goed duidelijk. Maar Top of the Bill was voor mij toch het concert van The Black Crowes op 1 juli in Paradiso. Eerder hadden we ze al gezien als support act in het Goffertpark in Nijmegen voor Bruce Springsteen. Maar daar leek het geluid weg te drijven over het massale publiek. De sfeer die Paradiso uitstraalt past 100x beter bij een act als The Crowes.  Chris Robertson vertrouwde het publiek toe:  “Paradiso is a magic place …. you can make mondaynight feel like a saturdaynight….“. En dat had niemand die avond beter kunnen verwoorden. De Amsterdamse rocktempel barstte uit haar voegen door de massaal toegestroomde fans maar ook door het zompige southern gitaargeweld wat The Black Crowes de zaal in duwde. Zoals zo vaak bij Amerikaanse bands moet je als fotograaf een contract tekenen alvorens je met je camera de zaal in mag. Dit keer kwam er een korte speech van de tourmanager bij die daarin duidelijk maakte dat hij mij na de eerste drie nummers (“three songs no flash”) persoonlijk weer terug bij de receptie van Paradiso wilde zien. Ik besloot me daar maar aan te houden. Na het derde nummer wurmde ik mij naar de ingang van Paradiso om mij daar te melden. En nadat de tourmanager mij – plichtmatig – had gemeld dat het goed was zo, probeerde ik weer terug de zaal in de komen. Maar dat leek welhaast onmogelijk. Zelfs op de balkongalerijen, waar inmiddels ook de zweetdampen van de vele fans van de muur afdroop, kwam ik niet verder dan een glimp op te vangen van de band en moest mij tevreden stellen met het geluid. Verrassend genoeg bleek dat geluid op zijn best in het trappenhuis. Ik besloot dan ook zittend op de trap de laatste nummers af te luisteren, maar dan echt genietend in mijn eentje alsof ik naar het beste live album ooit zat te luisteren.

Over albums gesproken, gelukkig kwam er dit jaar weer een nieuw studio album van de Tedeschi Trucks Band. En – ook gelukkig –  in 2014 mogen we ze in Nederland weer aanschouwen. Ry Cooder is voor mij de meestervertolker van Amerikaanse volksliedjes, of dat nu country, soul, r&b, folk of Tex-Mex betreft. Hij overstijgt al die stijlen, en dat wordt eens te meer duidelijk op het live album dat in 2011 in San Francisco werd opgenomen. Op nummer 1 staat – ook voor mij verrassend genoeg – de opnames van The Rolling Stones in Hyde Park. Deze CD/DVD combinatie laat zien hoeveel plezier de oude mannen nog hebben in het enthousiasmeren van de 65.000 fans in het Londense park. Als ze weer in Nederland komen ga ik er weer voor… nog één keer!

Al met al was het weer een mooi jaar. En – zoals je kunt lezen – hebben alle TBA?-reporters ook weer genoten in hun eigen muzikale wereld. En dat is eigenlijk waar het om gaat: genieten van muziek! Wij wensen jullie dan ook weer een mooi en muzikaal 2014 toe!
– Arjan –

crowesaudience

4 thoughts on “THE BLUES ALONE? THE BEST ALONE! 2013”

 1. Mooie lijstjes.. thumbs up!

  Met veel genoegen het afgelopen jaar de verslagen en foto’s bekeken. Keep up the good work in 2014!!

 2. Mooie lijstjes! Maar er is dan ook wel een hoop moois te zien en uitgekomen in het afgelopen jaar. Nu heb ik zelf het afgelopen jaar niet zoveel gefotografeerd, maar er zijn toch wel een paar optredens die op mij zeer grote indruk hebben gemaakt. In willekeurige volgorde:

  Gov’t Mule (tijdens Roots In The Park), Jonny Lang (Melkweg) en Giovanca (Ziggo Live).

  Ook tussen de nieuwe albums zaten pareltjes, zoals Aocalyptica & The MDR Symphony Orchestra, Cotton Belly’s, Black Bottle Riot en Layla Zoe. Maar als ik mijn lijstje zou moeten indienen zou het er toch zo uitzien:

  1) Albany Down – Not Over Yet
  2) No Sinner – Boo Hoo Hoo
  3) Cold Satellite – Cacalcade

  Rest mij jullie allemaal fijne dagen te wensen en voor 2014 een prachtig muzikaal jaar met vele hoogtepunten.

  Groetjes, Bert

 3. Terugkijkend was 2013 ook voor mij een mooi muzikaal jaar.Weer prachtige concerten en festivals meegemaakt .En voor zover ik er niet bij kon zijn ,waren er natuurlijk de mooie verslagen en prachtige foto,s op TBA. Altijd leuk natuurlijk om de redactie “live” te ontmoeten (Arjen en Giel”)en wat bij te praten.Ook kennis gemaakt met andere verslagevers Nicolette Johns & José Gallois tijden een Ian Siegal concert(terneuzen).Moeilijk kiezen om mijn drie muzikale hoogtepunten op te noemen ,ik zag o.a, Neil ,Van Bonnie,warren ,Steve Conte,Ian Siegal,en vele anderen. Na lang denken zijn deze concerten mij het meest bijgebleven:
  1 Steven Wilson – Antwerpen
  2 Govt Mule/Beth hart – Utrecht
  3 Larry Carlton – Middelburg.
  Altijd spannend wat 2014 ons weer gaat brengen,in ieder geval Neil Young in Lokeren en Jeff Beck in Utrecht en voor de rest afwachten maar….
  Ik wens alle redactieleden van TBA een gezond en mooi muzikaal 2014 toe ,en ga vooral door met jullie mooie werk.
  Groeten uit Zeeland
  Aart

Comments are closed.

%d bloggers like this: