Het Ribs & Blues meezingfestival

Gezien & gehoord in Domineeskamp Raalte: Ribs & Blues festival met de bands DeWolff; 10CCLevel 42 op zaterdag 18 mei 2013. Review & video door Giel van der Hoeven met foto’s van Arjan Vermeer.

Het Ribs & Blues Festival 2013 wordt dit jaar gehouden van 18 tot en met 20 mei. En als vanouds met als hoofdmoot veel live muziek op de twee podia op het Domineeskamp in het centrum van Raalte. De openingsavond is vooral van en voor de sponsors die dit sfeervolle festival mogelijk maken én ook vooral voor de lokale bezoekers. De burgers en buitenlui uit Overijssel die een babbeltje met bekenden en een paar biertjes om de kelen te smeren Ribs en Blues 2013, openingsavondminstens zo belangrijk vinden als wat er op het podium gebeurt. Mits dat in beide gevallen een feest van herkenning is, dan kan hun avond niet meer stuk. En zo creëerde de Raaltenaren afgelopen zaterdag hun eigen songfestival waarbij met name bij de Engelse bands 10 CC en Level 42 uit volle borst werd meegezongen.

Meer ervaren

Maar het waren de Nederlanders van de band DeWolff die de 2013 editie van het Ribs & Blues festival in de tent op het grote podium muzikaal mochten openen. En eigenlijk was dit trio in het Ribs & Blues zaterdagavond concept een wat vreemde eend in de bijt. Want ze spelen zeker geen pakkende popsongs en moeten het juist van hun uitgesponnen bluesrock nummers hebben. Met ‘Don’t You Go Up The Sky’, de eerste singel van hun debuutalbum ‘Strange Fruits and Undiscovered Plants’ uit 2009, gingen ze gelijk overtuigend van start. De broertjes Van der Poel en de orgelvreter Robin Piso zijn ondertussen alweer ruim zes jaar als rondtoerende muzikanten actief in binnen- en buitenland. En we mochten constateren dat de Limburgers duidelijk meer ervaren maar nog altijd met veel jeugdig enthousiasme op het podium stonden. Zónder concessies te hoeven doen aan hun eigen vertrouwde psychedelische bluesrock geluid.

Ribs en Blues 2013, openingsavond
Hitmachine

De jaren zeventig hitmachine 10CC treedt sinds enkele jaren ook weer live op. Het kwartet (inmiddels vijftal) uit Manchester bestaat allang niet meer uit de frisse koppies die we van destijds kennen. Maar ze klinken verrassend genoeg nog wel zo. Dat komt voor een groot deel door bassist Graham Gouldman die ook verantwoordelijk is voor bijna alle grote 10CC hits door de jaren heen. Hij was – samen met drummer Paul Burgess die slechts een paar jaar meedeed – dan ook nog het enige oorspronkelijke bandlid dat zaterdag op het podium stond. Klaarblijkelijk is dat voldoende om een volle tent alle bekende hits zoals ‘The Wall Street Shuffle’, ‘The Things We Do for Love’, ‘Good Morning Judge’, I’m Not in Love’ en natuurlijk ‘Dreadlock Holiday’ nog steeds enthousiast mee te laten zingen.
Ribs en Blues 2013, openingsavond

Dansbare popliedjes

Ribs en Blues 2013, openingsavondDe Britse jazz-funk groep rond bassist Mark King en toetsenist Mike Lindup, Level 42, deed daar nog een schepje bovenop. In mindere maten maar misschien wel in grotere vormen presteerde zij in de jaren tachtig wat 10CC in de jaren zeventig deed. Namelijk, luisterrijke en dansbare popliedjes produceren en die tot internationale hits promoveren. Het zal het leeftijdsverschil geweest zijn, maar qua podiumpresentatie wonnen de mannen van Level 42 het duidelijk op punten van hun voorgangers. Waar de ‘show’ van 10CC zeer professioneel maar ook wat saai oogde, daar zorgde King en zijn mannen gelukkig voor meer kijkgenot. Van de blauwe ledlampjes in de basgitaar tot aan de danspasjes van de gitarist en saxofonist, het oogde allemaal een stukje swingender dan dat we eerder die avond gezien hadden. En ook hier werd weer vrolijke meegezongen door de aanwezigen – voornamelijk 40-plussers – met o.a. ‘Lessons in Love’, ‘Running in the Family’, ‘Something About You’ en al die andere eighties hits. Met als score wat Raalte betrof, United Kingdom: 12 points. Beide pinksterdagen komen vooral de blues(rock)liefhebbers uit alle hoeken en gaten van het land naar Raalte om er dan weer hun R&B feestje van te maken. Jolijt en kwaliteit gaan drie dagen lang hand in hand.
Ribs en Blues 2013, openingsavond

Lees ook: Ribs & Blues Festival 2013: Blues, Tears but No Sorrows [dag 2] en Ribs & Blues Festival 2013: Finger Licking Good Music [dag 3]

Klik hieronder voor de foto’s van dag 1 (of klik hier voor Ipad gebruikers)

2 thoughts on “Het Ribs & Blues meezingfestival”

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: