Gitaarwonder Guthrie Govan brengt De Bosuil Weert in hoger sferen.

Gezien & gehoord: Guthrie Govan & Band op 3-12-2011 in Muziekcentrum De Bosuil Weert
tekst en foto’s door: Hen Metsemakers

De 40 jarige Guthrie Govan is een van de beste gitaristen van Engeland. In het verleden maakte hij o.a. deel uit van de symphonische rockgroep Asia (2001-2006). Naast musiceren geeft hij ook les op de Guildford’s Academy of Contemporary Music en het Brighton Institute of Modern Music. Ook heeft hij al verscheidene awards en prijzen, o.a. de Guitarist Magazine’s “Guitarist of the Year” competitie. Naast Guthrie speelt niemand minder dan Dave Kilminster (ook op gitaar), o.a. bekend van Keith Emerson en Carl Palmer. Uit de hardrock scene afkomstig is drummer Pete Riley (speelde op albums van Black Sabbath, Deep Purple, Ozzy Osbourne). Broer Seth Govan maakt het gezelschap compleet op de basgitaar. Vergelijkingen met Steve Vai, Planet X & Larry Carlton zijn hier zeker op hun plaats. Het album ‘Erotic Cake’ (Cornford Records2006) is zijn laatste solo-album. Daar waar de Bosuil in Weert toch al veel variatie biedt aan muziekliefhebbers mag dit genre eigenlijk niet ontbreken. Het regelmatig checken van het programma hier zou ook voor mensen van buiten de regio veel kansen opleveren om regelmatig pareltjes voorbij te zien en vooral horen komen. Een zeer relaxte sfeer, supergoed geluid & licht maken dit toch wel een van de betere muziektempels in de verre regio.

Voor gezien de aard van het concert (toch wel muzikanten-muziek) toch nog goed gevulde Bosuil betreedt de band bescheiden het podium. Rustig wordt het eerste nummer ingezet met een duet samen met gitarist Dave Kilminster. Na enkele minuten valt de band in, en hoe! De toon voor de avond is gezet en stevige Fusion Rock wordt de zaal ingeslingerd. Het volume is aangenaam en het geluid uitstekend. Het vnl. uit muzikanten bestaande publiek geniet met volle teugen en beloont elk nummer met een groot applaus. Het 3e stuk is door deze bezetting nog nooit live gespeeld meldt Guthrie en daar zit volgens hem dus wel een risico aan vast. De mensen worden aangemoedigd en op weg geholpen om mee te tellen in 5/8 maat. Guthrie is uiterst sympathiek en vol humor spreekt hij zijn publiek telkens toe.

Met het 4e stuk, ‘Uncle Skunk’ volgt een rustmoment tussen dit muzikale geweld. Briljant gitaarspel met veel tappen in duet tussen Guthrie en Dave is het laatste wat we horen voor de pauze.

Powerfusion met melodie, geen oeverloos gepingel maar functioneel toegepaste techniek vergezeld van duizelingwekkende snelheid en met groot gemak gespeeld. Veel gitaristen in de zaal die ik spreek zijn vol lof en bewondering.

Tot groot vermaak van het publiek wordt de 2e set ingeluid met een parodie op ‘Extreme’ van Modern World. Expres enorm vals en krakkemikkig gespeeld. Guthrie kondigt het volgende nummer ‘Fives’ aan. Daarna legt hij uit hoe je, als je geen geld hebt voor een 7-snarige gitaar, dit met een bepaalde stemming en akkoorden kunt oplossen met 6 snaren…. Wederom volgt veel interactie tussen beide gitaristen waarbij Guthrie toch net op een hoger level opereert dan Kilminster.

Zijn broer Seth (kon een tweeling zijn) speelt een bescheiden rol in het geheel, de linkshandige drummer Pete Riley knalt er regelmatig snelle en complexe breaks doorheen.

Met uiterste beheersing gespeeld volgt het ene na het andere nummer. Als het laatste stuk wordt aangekondigd wordt direct door het publiek duidelijk gemaakt dat de band er niet zo makkelijk vanaf zal komen.

In de toegift volgt ‘Erotic Cakes’ van het gelijknamige album. Superlatieven schieten me tekort om dit complexe, met mooie melodielijnen doorspekte juweeltje te beschrijven. Een zeer verdiend en terecht groot applaus is hun beloning waarna de band de kleedkamer opzoekt.

Niet voor heel lang, want al snel mengen deze topmuzikanten zich relaxed tussen het publiek om praatjes te maken, cd’s te signeren en voor met wie dat wil op de foto te gaan. Een bijbehorend groot glas Belgisch ‘Chouffe’ bier wordt voor Guthrie ingeschonken en hij laat het zich goed smaken.

Wat een fantastische avond was dit. Geen ‘music for the millions’, maar muziek voor de liefhebbers van dit genre (waar ik er een van ben) een waar feestje wat niet snel vergeten zal worden. Chapeau!

Check het programma van De Bosuil Weert voor meer moois!

 

http://www.guthriegovan.co.uk/
www.debosuil.nl
www.henmetsemakers.nl
En klik hier  of hier om meer foto’s van dit optreden te zien
.

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: