Tim Knol is tot volle wasdom gekomen

gezien & gehoord in: Oranjepark Vlaardingen
evenement:  Zomerterras
band: Tim Knol
datum: Zaterdag 6 augustus 2011
review door: Giel van der Hoeven
foto’s door:  Margreet Sleeuwenhoek [picasaweb]

Natte picknicktafels en parasols tegen de regen, dat was kortweg het beeld van de drie Zomerterras zaterdagen tot nu toe. Maar het mocht de pret niet drukken want terwijl veel evenementen ook op zaterdag 6 augustus weer in het water vielen vanwege zomerse plensbuien ging het programma op het Vlaardingse Zomerterras onverdroten verder. Dus ook het publiek dat voor de Nederlandse singer-songwriter Tim Knol kwam trotseerde de regen, al dan niet ‘bewapend’ met paraplu’s of uitgedost in regenkleding.

Nog maar anderhalf jaar geleden verscheen het gelijknamige debuutalbum van de uit Hoorn afkomstige Tim Knol. De opvolger ‘Days’ zag in mei van dit jaar het daglicht. Zijn repertoire dat valt te omschrijven als Americana, alt-country en aanstekelijke folkrock liedjes, blijkt een groot publiek aan te spreken. In 2010 ontving hij de Edison voor Beste Nieuwkomer en in mei 2011 kreeg Knol op het gala van de popmuziek een Duiveltje uitgereikt als beste zanger van Nederland. Deze prijs kreeg hij trouwens toegewezen door zijn collega-muzikanten. Alom lof en waardering dus voor deze 21-jarige talentvolle muzikant die al sinds zijn tiende jaar muziek maakt. Een jongeling weliswaar met een hang naar het verleden, want hij heeft goed geluisterd naar de oude vinylplaten die bij zijn vader in de kast stonden. En ook de track ‘Sam’ van zijn eerste plaat werd in augustus 2010 op vinyl single uitgebracht. Geflankeerd door een goede band en met als voedingsbodem festivals zoals Lowlands, Pinkpop, Parkpop, Oerol en de Zwarte Cross – om er maar eens een paar te noemen – is Tim Knol tot volle wasdom en bloei gekomen.

Met de nieuwe single ‘Gonna Get There’ opende de Tim Knol Band even over half elf het concert in het Oranjepark dat behoorlijk vol was gestroomd met nieuwsgierigen en enthousiastelingen. Gevolgd door de CD titeltrack ‘Days’, typisch zo’n nummer waar een jaren zestig zweem overheen hangt, iets waar Knol en consorten erg goed in zijn. Dat is ook weer niet zo vreemd gezien het feit dat het oudste bandlid gitarist Anne Soldaat (1965) een duidelijke bijdrage heeft geleverd aan de composities. Soldaat speelde eerder gitaar in de alt-rockband Daryll-Ann, waarin ook Jelle Paulusma zat die weer met zijn soloproject vóór Tim Knol op het Zomerterras optrad. Eveneens een band die de klassieke eind jaren zestig Westcoastpop in herinnering opriep. Het vrolijke ‘When I am King’ werd vorig jaar nog op singel uitgebracht en dus voorzichtig meegezongen door de Vlaardingers. En het tempo bleef vlot met ‘When I Got Here’ gevolgd door ‘Lies’, muzikaal en tekstueel is dit het meest vileine nummer van het album ‘Days’, waarbij door Tim de akoestische Gibson gitaar tijdelijk werd ingeruild voor de elektrische Silvertone. ‘Deepest of Oceans’ is een zoetsappig liefdesliedje en ‘Silverman Hotel’ een lala-lala-lalalahh meezinger. Het feest der herkenning was echt aangebroken met een blokje classic rock ‘Glory Days, Golden Years’, nog twee singles ‘Shallow Water’ en ‘Sam’ en ‘What the Hell’ (Cinnamon Girl), een “yeah-yeah” track destijds speciaal opgenomen voor de website van 3FM deejay Giel Beelen. En ondanks de stromende regen van dat moment volgde er gelukkig nog twee toegiften. Aanvankelijk keerde Tim solo terug met zijn akoestische gitaar om het ontroerende ‘Music In My Room’ te spelen. Hij vertelde het lied speciaal te hebben geschreven voor vrienden waarvan hun zoon op jonge leeftijd overleed aan de spierziekte Duchenne. Voor het allerlaatste nummer kwamen de bandleden Anne Soldaat, Matthijs van Duijvenbode (toetsen), Jeroen Overman (bas) en de pas 19-jarige drummer Kees Schaper weer het podium op om Tim te vergezellen bij ‘Take Her Home’. Een hit uit 1967 van de toen landelijk bekende beatband de Ro-d-Ys uit Oude Pekela. “Paraplu’s weg en dansen!” riep Tim en er werd zowaar door een deel van het publiek gehoor aan gegeven. Als een onheilsbezwering aan de weergoden werden in de finale in het bijzonder de elektrische Wurlitzer piano van Matthijs en de Gibsons van Anne en Tim nog eens flink afgeranseld op een tegelijkertijd heftige en prettige manier. Al anderhalf jaar maakt Tim Knol zijn predikaat als Beste Nieuwkomer meer dan waar, dit middels twee heerlijke CD’s en met de vele live optredens op festivals en in de clubs. Het product uit Knol’s voedingsrijke opslagorganen zijn uitermate geschikt voor consumptie. Gewoon lekker dus!

Setlist:
Gonna Get There
Days
When I am King
When I Got Here
Lies
Deepest of Oceans
Silverman Hotel
Classic Rock
Glory Days, Golden Years
Shallow Water
What the Hell (Cinnamon Girl)
Sam 

Toegift:
Music In My Room [solo]
Take Her Home [Ro-d-Ys cover]

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: