Ralph de Jongh & Crazy Hearts – More Than Words (2011)

een recensie van Giel van der Hoeven;

Nooit meer vergeet ik dat moment uit 2007 dat die lange blonde knul speciaal voor ons een sprintje trok naar buiten, de koude novembernacht in. Hij had net een waanzinnig solo-optreden gegeven in de Westlandse Cotton Club, zoals de kelder van Het Blues Aan Zee festival destijds was omgedoopt. Zijn gitaarapparatuur lag al in de auto opgeborgen toen hij bij ons aan bar nog even een afzakkertje kwam halen. Op de vraag of er al plaatmateriaal van hem uit was riep hij enthousiast: “ik heb zelfs een DVD uit! Belangstelling?” Eén bevestigend vriendelijk hoofdknikje was voldoende voor hem om die bewuste speurt te trekken. Om in een mum van tijd met de DVD/bonus CD ‘Emotion’ terug te keren. Met groene viltstift werd er een persoonlijke krabbel op de hoes gezet. Niet voor die paar kwartjes winst maar omdat hij weer een zieltje voor zich had gewonnen. Want daarna praatten we honderduit over onze gezamenlijke passie: de blues. Dat was puur, dat was emotie, dat was… Ralph de Jongh! Alleen daarom al gunnen we de Baarnaar het succes dat hem en zijn band Crazy Hearts momenteel ten deel valt. Van de boerenklompen, via de cowboylaarzen naar de podiumschoenen. Of: van bluescafé de Amer naar de nationale festivalpodia. Verbazingwekkend hoe een muziekband in korte tijd zó hecht kan worden. Het kan niet anders dat er tussen de vaste groep musici van Crazy Hearts daadwerkelijk meer dan een hechte muzikale band bestaat, kameraadschap en die gezamenlijke passie voor de blues en roots-rock. In ieder geval zijn het allemaal prima muzikanten en liefhebbers van het eerste uur. De Groningers Christof Bauwens (gitaar, backing vocals) en Bas Mulder (Toetsen, backing vocals) zette in 2010 samen met Ralph (zang, gitaar) de fundering voor Crazy Hearts. En Jasper Mortier (basgitaar), Marcel Wolthof (drums, backing vocals) en Arend Bouwmeester (percussie, saxofoon) completeren het gezelschap dat nu al menig (fesival)podia op haar grondvesten deed schudden. De CD ‘More Than Words’ klinkt vertrouwd en bekend, zeker niets nieuws of sensationeels. Maar dat is ook helemaal niet de insteek van Ralph de Jongh & Crazy Hearts. Ralph zijn stemgeluid klinkt nu eenmaal als de jonge Mick Jagger, dus waarom zou je dat moeten verbloemen? En zowel live als op deze CD is het bandgeluid van Crazy Hearts gebaseerd op roots-rock, blues, countryrock en soul wat we al zo vaak gehoord hebben. Maar geïnspireerd door hun invloeden vanuit het verleden weten Ralph en zijn begeleiders er wel hun eigen draai aan te geven. Ze houden het authentiek en laten het zo eerlijk klinken als het maar klinken kan. In zijn composities en teksten refereert Ralph zelf regelmatig – al dan niet bewust – aan zijn inspiratiebronnen. De bluesrock van het titelnummer ‘More Than Words’, ‘Worrywise’ (stond ook al op ‘Emotion’) en ‘Where Did You Stay Last Night’, of het gospelgeluid en community singing in ‘Everybody’, de country(rock) invloeden bij ‘Tears Of Rhyme’ en ‘Smiling Faces’, en het funky klinkende ‘Build Me Up’ zijn hier de beste voorbeelden van. Maar ook bij ballades als ‘Sweet In Here’, ‘Back Home’, ‘Free’ en ‘Wonderin’ wordt het “oh ja”-gevoel herbeleefd. Allemaal eigen geschreven songs waarin opvallend genoeg de mondharmonica geheel ontbreekt. Hierbij nog aangetekend dat de Engelse uitspraak van Ralph die soms naar Amerikaanse slang nijgt meer dan uitstekend is voor een van oorsprong Brabantse ‘boerenpummel’ (die overigens ook doctorandus in de antieke Chinese wijsbegeerte is). De ‘klassieker’ die Ralph zich ooit voornam om te gaan schrijven staat als track nog niet op ‘More Than Words’. Maar het album ‘More Than Words’ is wat mij betreft als geheel wel een ‘klassiek’ debuutalbum van Ralph de Jongh & Crazy Hearts geworden! Het is gewoon goede ‘oerblues’, een oer-Hollandse woord dat betrekking heeft op een oer-Hollands gezelschap met internationale uitstraling en dito aspiraties. De sprint naar erkenning en waardering is op juiste wijze door Ralph en zijn teamgenoten ingezet.

Tracklisting:

01. More Than Words
02. Everybody
03. Sweet In Here
04. Where Did You Stay Last Night
05. Back Home
06. Worrywise
07. Tears Of Rhyme
08. Smiling Faces
09. Free
10. Build Me Up
11. Wonderin’

http://www.crazyhearts.nl/

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: