King Mo is Neerlands nieuwe blues hoop

8 januari 2011, de Noviteit Monster, Blues Aan Zee, door: Giel van der Hoeven; foto’s door: Arjan Vermeer

Wat is dat toch met linkshandige gitaristen? Op de één of andere manier schijnen ze toch meer natuurtalent te hebben dan hun rechtshandige broeders. Of is dat te simpel gesteld? We zullen geen vergelijkingen treffen… er was in de blues- en rockhistorie één echte meester, de onvolprezen (linkshandige!) Jimi Hendrix. Maar ook afgelopen zaterdag bleek in de Noviteit in Monster weer eens dat bepaalde mensen nu eenmaal gezegend zijn met een bijzondere gave.


http://concertphotos.thebluesalone.nl/#177

De eerste keer dat we Sjors Nederlof (gitarist van King Mo) live zagen spelen is zo’n kleine 5 jaar geleden, ook bij Blues aan Zee trouwens. Toen tijdens de outdoor Barre Blues kroegentocht met zijn band The Strikes. Heel blues minded Nederland wist dat hij Neerlands hoop in bange bluesdagen was maar kort daarop verdween Sjors tijdelijk van de podia. Om enige tijd later weer keihard toe te slaan in de potentiële superformatie King Mo! Deze band die verder bestaat uit de gerenommeerde zanger Phil Bee, toetsenist Colly Franssen, bassist Jules van Bussel en drummer Henk Punter werd in september 2008 opgericht en ontving na hun eerste liveoptredens zeer lovende reacties van pers en publiek. In 2009 verscheen de CD Live at la Bonbonnière die onlangs werd gereleased door Grooveyard Records voor de Amerikaanse markt onder de titel Live in Holland. De lezers van het Bluesforum verkozen die CD tot de beste van het jaar 2009. En ook de opvolger Sweet Devil (2010 – Firesea Records) werd goed ontvangen. Eveneens een live CD met negen tracks waarvan zes eigen composities opgenomen op verschillende locaties in Nederland. Kink Mo is dus een échte liveband.

Een optreden van King Mo met stuk voor stuk bandleden die een indrukwekkende live reputatie hebben schept dan ook hoge verwachtingen. Zo ook afgelopen zaterdag in de Noviteit. Maar zanger Philippe Bastiaans (Phil Bee) kent de klappen van de zweep en bespeeld al direct het doorgaans kritische Westlandse publiek door ze te complimenteren voor de grote opkomst en hun enthousiasme. Aan de zijde van o.a. Noël Redding (Jimi Hendrix Experience), Jan Akkerman, Steve Lukather (Toto) en Ana Popovic heeft hij natuurlijk voor hetere vuren gestaan. De charismatische zanger is ook al zo’n natuurtalent. Geen stem van schuurpapier zoals je bij Mo’s vette bluessound zo verwachten maar meer een soulvolle sound welke in een funky track als ‘Big Legged Woman’ helemaal tot zijn recht komt. Bijna alle nummers van de twee live CD’s inclusief covers van o.a. Jimi Hendrix (’Who Knows’), Ian Seagal (’Sugar Rush’) en ZZ-Top (’Chicago’) worden gespeeld in twee sets. Mooie bluesballads zoals ‘Make It Right’, ‘Sweet Devil’ en de genoemde cover ‘Jesus Just Left Chicago’ worden afgewisseld met up-tempo en stevig swingend werk waaronder ‘No Use Denying’, ‘Suits Me Right’, ‘Milkman’ en instrumentals zoals ‘Soundcheck’, wat zoals de titel al doet vermoeden is ontstaan uit een soundcheck voor een optreden. Behalve het Fender gitaargeluid van Nederlof en de vocalen van Phil Bee bepalen de Hammond klanken van Colly Franssen de sound die menig King Mo liefhebber zo aanspreekt, een mix van vette blues, rock en soul. Franssen is ook de componist van die prachtige slow bluessong ‘Make It Right’. Evenals bassist Jules van Bussel komt hij uit de band Phil Bee and the Buzztones. En de donkerbebrilde drummer Henk Punter konden we nog van T-99 en Boyd Small, van deze laatste band heeft King Mo de song ‘Glad Rags’ ook weer nieuw leven ingeblazen. En zo houden de Nederlandse Kings hun op Amerikaanse rock & blues- erfgoed georiënteerde muziek in stand.  Gelukkig is dit aan de overkant van de oceaan ook niet onopgemerkt gebleven. Want King Mo kreeg een uitnodiging van de Dutch Blues Foundation, direct gelieerd met The Blues Foundation in Memphis (USA), om Nederland te vertegenwoordigen tijdens de International Blues Challenge die plaats zal gaan vinden te Memphis in februari 2011. Met deze prestigieuze erkenning hoopt King Mo de internationale blueswereld aan te kunnen spreken. De Westlandse fans waren er zaterdag van overtuigd dat dit ze zal gaan lukken.

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: