Don’t Miss Out!!! Buffalo Nichols @ De Doelen 04 Febr. ’24 a.s.

BLUES IN EEN HEDENDAAGS JASJE

Buffalo Nichols staat bekend als een opmerkelijke bluesgitarist en zanger die de diepe, doordachte stem van een verteller heeft. De capabele zanger bespeelt slide-gitaar en zingt over de kwelling van het rondzwerven. Nichols was van jongs af aan dol op muziek en werd hij verliefd op het gitaarspelen, wat hem een bron van zelfexpressie en zelfontdekking gaf. Dat alles samen maakte dat hij er een carrière in wilde nastreven.

Op zijn tweede album, ‘The Fatalist’, uitgebracht op het Fat Possum label, doet Carl ‘Buffalo’ Nichols dingen met de blues die je misschien verrassen. Er wordt gebruik gemaakt van een analoge drumcomputer (808-programming), we horen verknipte samples van Charley Patton en golvende synthesizerklanken. Maar het is geen zeker poging om de blues om te vormen tot muziek van de 21e eeuw door het simpelweg te verrijken met ritselende hi-hats. Nichols’ visie op de blues is een vorm van muziek die nauw verbonden is met het dagelijkse leven in 2023, iets wat niet alleen tot uiting komt in de instrumentatie, maar ook in de complexiteit van de teksten en de grijze gebieden die zijn teksten verkennen.

Dit is muziek wat rechtstreeks uit het heden komt en als zodanig herinnert het eraan dat dezelfde dingen die de eerste blueszangers ertoe brachten een gitaar op te pakken nog steeds aanwezig zijn achter de pulserende diepe hedendaagse bass. ‘The Fatalist’ klinkt anders dan elk ander bluesalbum. Nichols songwriting is stevig geworteld in het heden.

Toch klinkt Nichols zelden als een blueszanger. Net als Leonard Cohen domineert hij zijn songs met slechts zijn stem. Nichols produceerde het album zelf thuis in Milwaukee in Austin waar hij zich herinnerde aan het hoe en waarom hij muziek wil maken. “Als je een gitaar oppakt, ga je als eerste de blues spelen”, zegt hij.

Kom het ook zelf ervaren en beluisteren in de Eduard Flipse zaal van De Doelen op zondag 4 Februari ’24 a.s.!!

De Doelen | Kruisstraat 2 | 3012 CT | Rotterdam

Locatie: Eduard Flipse Zaal (staanplaatsen)

Datum: Zondag 04 Februari 2024

Tijd: 20:30 uur

Tickets @ € 16,00 (exclusief servicekosten: €3,50 per bestelling). Klik HIER

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: