Erwin Java & Sean Webster – Java | Webster

Album: Java I Webster
Artist: Erwin Java & Sean Webster
Record Label: Eigen Beheer
Release Date: 14/01/2024

Recensie: Nicolette Johns

De langverwachte release van twee muzikale grootheden uit de blues wordt 14 Januari 2024 onder de naam Java I Webster ten doop gehouden in – hoe kan het ook anders? – bluesvillage Grolloo. The Blues Alone? mocht het gezamenlijke schrijfproject van Erwin Java en Sean Webster al beluisteren en recenseren.

Al geruime tijd sieren deze dynamische duellerende gitaristen de podia door heel Nederland. Erwin Java (1956) als gitarist bij White Honey, The Wild Romance, Cuby + Blizzards en King Of The World, Sean Webster (1976) met zijn eigen band. Ook waren ze beiden onderdeel van Johan Derksen’s theatertour The Sound of The Blues & Americana maar de nauwere samenwerking tussen de Brit Webster en Drent Java ontstond in Corona-tijden toen Erwin zijn Erwin Java’s Travel party met Sean Webster vormde.

Enige tijd later werd het idee geboren om een ​​nieuw project (Java I Webster) te starten, voornamelijk gebaseerd op een handvol gezamenlijk geschreven nummers.

Op het album dat werd opgenomen in het hoge noorden van ons land t.w. Studio Spitsbergen te Zuidbroek vinden we tien originele, zelfgeschreven, nieuwe songs welke samen een stevige basis vormen voor dit nieuwe project. Niet alleen de composities maar ook de productie was in de handen van het capabele duo Webster en Java zelf. Bauke van der Laaken was de opnameleider, het album werd gemixed door Phil Wilson en gemasterd door Michel Cornelisse. Het art-work is van de hand van Photo Anya & Merlijn Nibourg.

Naast zanger/gitarist Sean Webster en gitarist Erwin Java horen we Bas Mulder op de keys/backing vocals, de ritme-sectie bestaat uit Marcel Wolthof op drumms/backing vocals en Guus Strijbosch op bass.

‘Fire On My Wheels’ heet de stevige opener van deze Java I Webster, een nummer waarmee Webster niet alleen zijn onmiskenbaar rauwe stemgeluid weet te etaleren maar ook zijn souplesse op de gitaar. Bas Mulder’s orgelpartijen zijn om de vingers bij af te likken maar natuurlijk laat Erwin Java ons meteen zijn ervaren skills op de zes snaren horen. Op de een of andere manier krijg ik bij het beluisteren van deze song een visioen van een ZZ Top-achtige clip met aantrekkelijk dames……

‘Coming Home To The Blues’ is de opvolger, een song waarbij we even op adem mogen komen en kunnen genieten van mooie riffjes van Erwin. Sean Webster weet hier vocaal een spannend werk van te maken. Ik denk dat deze song het live heel goed zal doen omdat het een refrein heeft waar niet alleen de backing-vocals van Mulder en Wolthof fijn in het gehoor liggen maar ook zal het publiek vocaal hierbij kunnen participeren.

Genieten doe ik van de subtiele bassloopjes van Guus Strijbosch in ‘Desert Storm’, een nummer waar steeds weer die eclatante gitaarpartijen van meestergitarist Java mij het kippenvel op de armen geeft. Een song wat het ook goed zou doen op de radio. ‘Get Out Of Town’ heeft een aanstekelijke ‘swagger’, meegegeven door de ritme-sectie Wolthof/Strijbosch maar er is ook de finesse van het orgeltje van Mulder die de ijzersterke vocals van Webster body geven, de kers op het nummer is ongetwijfeld Java’s klasse op de gitaar.

Java’s onmiskenbare controle op de dunne snaren horen we in de ballad ‘Hey Woman’, een song die naast Webster’s signature song ‘I’d Rather Go Blind’ live zomaar een hele goede tweede zou kunnen worden. Genieten geblazen bij Erwin’s gitaarsolo, een stiel waar Java een patent op heeft…… Die strot van Webster, voeg daar dan ook nog eens het orgel bij en de rillingen lopen over je rug, pffff zo mooi!

Erwin’s onomstotelijke gitaarklanken zijn de intro van ‘World Stood Still’, een song voor en wellicht over reflectie. De climax van het nummer ligt duidelijk aan het eind waar Java de gierende gitaar door de boxen laat knallen. Webster en Java bewijzen zich op dit album als goede tekstschrijvers en componisten maar ook ben ik vol lof over de productie van het album. Goede sound en balans staat blijkbaar hoog in het vaandel!

Uptempo is het nummer ‘Webster’s Playground’ waarin we Webster ‘overvoice’ horen vertellen hoe het artiestenvak voor hem allemaal begon. De bluesrocker is aangenaam gelardeerd met Java’s en Webster’s stevige gitaarwerk maar ook fijne orgelpartijen zijn onderdeel van dit tot heupwiegen uitnodigende nummer.

‘Out Of My Mind’ krijgt mede door Mulder’s pianospel een feel van New Orleans mee, ook hier weer stiel en vakman schap van de twee-eenheid Java I Webster maar tevens een fijne meezinger. De schijf wordt afgesloten door ‘Road Goes On Forever’ een song wat je meeneemt naar de glamrock van de zeventiger jaren, nét als je denkt dat de plaat is afgelopen komt er nog een pot stevig gitaargeweld om de hoek kijken en word je meegenomen achterop de tri-bike rijdend over een US highway.

Java I Webster is zoals eerder gezegd een bijzonder goed geproduceerd en gemixed album met vele hoogstaande songs waar menige blues(rock) fan live maar ook thuis uitermate van zal gaan genieten. Java I Webster is het bewijs dat het onderlinge leeftijdsverschil van twintig jaar door de muziek met gemak teniet wordt gedaan en juist elkaar kan versterken door nieuwe uitdagingen aan te gaan. Ik houd van deze samenwerking en hoop op een lange voortzetting. Prima plaat van deze mastodonten van de blues!

Voor een voorproefje van het album klik je HIER en bestel die nieuwe schijf snel voor maar € 15.00!!

Tracklist:

01. Fire On My Wheels
02. Coming Home To The Blues
03. Desert Ground
04. Get Out Of Town
05. Woman
06. World Stood Still
07. Take Your Time
08. Webster’s Playground
09. Out Of My Mind
10. Road Goes On Forever

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: