Culemborg Blues toont mooie line-up.

De 28e editie van Culemborg Blues vindt zéér binnenkort plaats in het centrum van Culemborg en wel op Zaterdag 26 augustus 2023. Op diverse podia, zowel binnen als buiten, spelen ongeveer twintig bands. Nog steeds blijken de organisatoren erin geslaagd te zijn de toegang gratis toegankelijk te houden.

Erja Lyytinen (FI)

De echte doorbraak voor deze “Queen of Slide Guitar” komt in 2014 met het album “The sky is crying”, een ode aan de muziek van Elmore James. Het album krijgt diverse internationale prijzen. Met de woorden “She is the future” nodigde Carlos Santana Erja uit tijdens zijn concert in Helsinki in 2018. Eerder speelde ze onder andere samen met Joe Bonamassa, Ana Popovic, en Sonny Landreth. Verder opende ze shows voor Robert Plant, Walter Trout en Tom Jones.

Leif de Leeuw Band (NL)

Nadat de band in 2018 en 2019 een Allman Brothers tribute tour heeft gespeeld door Nederland en Europa werd duidelijk wat de ‘nieuwe’ koers van de band moest worden. Een formatie met twee drummers, hammond, bas, twee elektrische gitaren en daarbovenop de prachtige rauwe stem van Sem. In elke song wordt ruimte gemaakt voor improvisatie waardoor geen enkele show van de band hetzelfde is. De sound is een fijne mengelmoes van rock, blues, americana, country en southern rock met oprechte teksten, met een lekker seventies tintje. Ze staan voor de 5 e keer op Culemborg Blues.

Chris Corcoran (UK )

Het is een van de weinige volledig instrumentale Britse blues acts. De Chris Corcoran Band is geprezen door het tijdschrift “Blues in Britain” als tegengif voor de overvloed aan blues/rock-acts die momenteel de Britse blues scene domineren. Ze brengen een repertoire van jumpblues en swing-revivalmuziek uit de jaren ‘40 en ‘50. Bijvoorbeeld met nummers van T-Bone Walker en de Amerikaanse jazzgitarist en componist Bill Jennings.

Little Hat (NL)

Rockin’, sleazy & electrified… Little Hat mixt het allemaal door elkaar in een meedogenloze groove die flowt alsof ‘ie van een one-man band komt. Hun strakke, rauwe, primitieve sound brengt je terug naar een tijd toen rocken betekende dat er ook gerolld werd. De zware dansritmes doen je bijna vergeten dat de lage tonen niet worden ingevuld door een bassist, maar door de rechtervoet van de drummer. Elke show is een unieke ervaring doordat deze ervaren muzikanten constant op elkaar inspelen en iets unieks creëren op het podium.

Danny Bryant (UK)

De Britse gitarist en zanger Danny Bryant is terug met een nieuw album en een uitgebreide Europese tournee in de late herfst van 2023. Maar voor het zover is, sluit hij Culemborg Blues 2023 af, waar hij overigens in 2015 ook al de sterren van de hemel speelde. Het nieuwe studioalbum “Rise” werd eerder dit jaar opgenomen in Chapel Studios, (UK). Stilistisch blijft Danny Bryant trouw aan zichzelf en biedt een spannende mix van blues, rock en singer-songwriter.

Borgers Familie Band (NL)

Leden van de Veldhovense familie Borgers komen geregeld bij elkaar om muziek te maken. Bertus Borgers (Vessem, 1947), de oudste van het stel, brengt de verschillende generaties samen op het podium met een repertoire geïnspireerd op vintage rock, soul en blues. Bertus Borgers kreeg bekendheid als bandleider van o.a. Mr. Albert Show en Sweetdʼ Buster en werd o.a. gastsolist bij Herman Brood, Golden Earring en Raymond van
het Groenewoud.

Muddy What? (DE)

Muddy What? staat voor “New Blues”: Met een bijzondere mix van traditie en innovatie brengt Muddy What? de blues charmant in het heden. Broer en zus, Fabian Spang (zang, gitaar, dobro) en Ina Spang (gitaar, mandoline) behoren samen met Michi Lang (drums, bas) tot de jongste en tegelijkertijd meest bedrijvige livemuzikanten in Duitsland.

Voltage (NL)

De southern blues rock formatie Voltage werd in 2011 opgericht door frontman Dave Vermeulen. Tijdens de corona periode werd er gewerkt aan een nieuw album. “Alle nummers hebben we met zoveel vuur en passie in de studio gespeeld, alsof dit het laatste was wat we als band voorlopig mochten doen! Wij willen de wereld laten horen hoe een echte rock-and-roll plaat moet klinken.”

Boogie Beasts (BE)

Boogie Beasts vertolken hun liefde voor (hill country) blues op geheel eigenzinnige wijze en dat klinkt ongeveer als: The Black Keys die in de vroege uurtjes van een of ander illegaal feestje aan het jammen slaan met John Lee Hooker, of Morphine op een psychedelische trip met Little Walter, of RL Burnside tijdens een juke joint-gig
begeleid door de vroege Rolling Stones.

Thomas Toussaint Band (NL)

De bronnen waaruit deze vierkoppige formatie hun inspiratie tappen zijn Chicago blues, swing, Louisiana swamp, rock ’n roll en New Orleans R&B. “Thomas Toussaint is één van de weinige jonge harmonicaspelers die loyaal blijft aan de blues traditie, maar met een ruimdenkende geest.” Mark Hummel Castro Valley, CA.

Dit is nog maar een greep wat er allemaal te zien en te horen valt op Culemborg Blues zaterdag 26 Augustus 2023 a.s. Kijk zelf maar eens wat er bijvoorbeeld nog te zien valt op de andere podia Rootbag of Matanja Joy Bradley – of de binnenpodia (aangegeven met *).

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: