***Aanpassing Line-Up***Blues For The People @ Swing Wespelaar (BE)

Een dikke dertig jaar wordt de Grote Baan van Wespelaar (BE) tijdens het derde een na laatste weekend van Augustus gereserveerd voor het GRATIS Swing Wespelaar festival. De organisatie heeft dit jaar voor de 35e keer een line-up heeft weten te boeken waar vele binnen- en buitenlandse bluesadepten voor staan te trappelen deze live te zien optreden. De line-up laat ook dit jaar een mooie mix van gerenommeerde namen en nieuwe namen zien. Het 2023 programma laat blues, roots en rhythm ‘n blues zien die de vele muziek-adepten tijdens dit 3-daags festival van hun bucket-list van (opnieuw) bij te wonen shows kunnen afvinken.

Pics: Promo Shots, YouTube, Paul de Vries, José Gallois

Vrijdag 18 Augustus 2023 – Aanvang 19:00 uur

Thomas Frank Hopper (BE) – 19:00 uur

Met Thomas Frank Hopper hebben de Walen een nieuwe bluesrock-sensatie die potentieel heeft om ook in Vlaanderen en zelfs internationaal door te breken. De jonge dertiger uit Ottignies is erin geslaagd om de lapsteel gitaar terug hip te maken en hiermee een rauwe sound te creëren die balanceert tussen rock en blues.

Henrik Freischlader Band (DE) – 20:45 uur

Eén van de meest succesvolle bluesgitaristen uit Duitsland is Henrik Freischlader. De 41-jarige snarenvirtuoos uit Wuppertal bracht al twintig albums uit en heeft een zeer druk tourschema. In Wespelaar komt Henrik met zijn nieuwe band het nieuwe studioalbum ‘Recorded By Martin Meinshäfer II’ promoten.

Joe Louis Walker (US) – 22:45 uur

Afsluiten doen de organisatoren van Swing Wespelaar vrijdag’s met Joe Louis Walker die de eerder geprogrammeerde Popa Chubby zal vervangen. Deze 73-jarige zanger/gitarist behoort tot één van de beste blues artiesten van zijn generatie. Zijn soulvolle stem is zeer karakteristiek en ook op gitaar weet hij steeds zijn duivels te ontbinden. Muzikaal beperkt hij zich niet enkel tot blues, maar heeft hij ook soul, gospel, jazz en funk verweven in zijn sound. Begin dit jaar verscheen zijn 29ste album ‘Weight Of The World’. Deze living legend denkt gelukkig nog lang niet aan ophouden.

Zaterdag 19 Augustus 2023 – Aanvang 13:30 uur

Luther’s (NL) – 13:30 uur

Met Luther’s nodigt Swing Wespelaar de hotste band uit van bij de noorderburen. Frontman/gitarist Lothar Wijnvoord wordt nu al de toekomst van de Nederlandse blues genoemd. Met Robbert Fossen als mentor deed hij ervaring op als leadgitarist bij The Muddy Waters Tribute Band en de Robbert Fossen Band. Tijdens de coronaperiode wilde Lothar muziek maken met vrienden en daaruit ontstond Luther’s.

Muddy What? (DE) – 15:00 uur

Een band die bij elke passage in België en Nederland extra bezoekers aantrekt is Muddy What?. Deze band uit München won de German Blues Challenge 2021 door hun frisse benadering van de blues. Kenmerkend voor hun sound zijn de bezwerende vocalen van Fabian Spang en de showstelende Ina Spang op gitaar en mandoline.

Kyla Brox (UK) – 16:30 uur

De 43-jarige Kyla Brox kreeg de blues via haar vader, de Britse blueslegende Victor Brox, ingelepeld en speelde als tiener in zijn band. Sinds 2001 treedt deze zangeres ook onder eigen naam op en is zij uitgegroeid tot één van de best soul- en blueszangeressen van het Verenigd Koninkrijk. Internationale erkenning kreeg ze door het winnen van de European Blues Challenge in 2019.

Mark Hummel Band (US) – 18:00 uur

Sinds de vroege jaren zeventig is harmonicaspeler Mark Hummel een vaste waarde in het bluescircuit van de Amerikaanse Westkust. Hij combineert zijn eigen carrière als muzikant met o.a. organiseren van harp blow-outs en het schrijven van boeken en artikels voor bluesmagazines. Het is al een hele tijd geleden dat deze 68-jarige harpvirtuoos nog eens in België was, dus zeker een optreden om naar uit te kijken!

John Del Toro Richardson (US) – 19:30 uur

Eén van meest geliefde artiesten uit de Houston bluesscene is Jonn Del Toro Richardson. De 53-jarige Texaan met Mexicaanse roots begon zijn professionele carrière als gitarist bij Diunna Greenleaf en groeide uit tot een internationaal gevierde artiest. De heerlijke Tex-Mex invloeden zijn duidelijk te horen in Del Toro’s gitaarspel en composities.

Laurence Jones (UK) – 21:15 uur

Kleine jongens worden groot is echt wel van toepassing op Laurence Jones. In 2015 speelde hij als jonge talentvolle gitarist op dit zelfde festival en acht jaar later is hij uitgegroeid tot één van de meest succesvolle Britse bluesrockartiesten. In de pers wordt hij de jonge Eric Clapton genoemd en ondanks zijn 31 jaar is hij nu al opgenomen in de Britse Blues Hall Of Fame.

Keeshea Pratt Band (US) – 23:00 uur

Keeshea Pratt is tot op heden onbekend bij het Europese publiek, maar de organisatie is zeker dat dit na haar optreden in Wespelaar zal veranderen. De International Blues Challenge winnares van 2018 is een ras-entertainer die met een knappe band, inclusief blazers, elk publiekshart weet te veroveren. Dit swingt, dit ontroert, dit is één van de beste live bands van het ogenblik!

Zondag 20 Augustus 2023 – Aanvang 13:30 uur

Shakedown Tim (BE) – 13:30 uur

Zondag wordt er geopend met de in Belgie en Nederland zeer gerespecteerde Shakedown Tim. Tim Ielegems kennen de bluesliefhebbers als medeoprichter van Fried Bourbon en als begeleider van o.a. Roland Van Campenhout, Gene Taylor en James Harman. In Wespelaar laten de organisatoren hem nog eens schitteren met zijn eigen band waarmee hij heerlijke vintage fifties blues brengt.

Alabama Mike (US) – 15:00 uur

Een zanger die momenteel grote sier maakt in de West-Coast bluesscene is Alabama Mike. Deze laatboeier was twee jaar geleden nog voltijds truckchauffeur en zanger in bijberoep. Nu gaat de 59-jarige bluesshouter volledig voor zijn zangcarrière en kunnen de bluesadepten genieten van zijn soulvolle stem die echo’s oproept van Elmore James, Little Johnny Taylor en de jonge BB King.

Shakura S’Aida (CA) – 16:45 uur

We mogen blij zijn dat Shakura S’Aida helemaal terug is. Deze geliefde Canadese ‘Queen of Rock ’N Soul’ bracht eind vorig jaar haar eerste album in tien jaar uit. Een Europese tour met tussenstop in Wespelaar kon niet uitblijven om dit album te promoten. Of ze nu jazz, blues of soul zingt, Shakura pakt je steeds helemaal mee in haar wereld.

Jose Ramirez Band (CR/US) – 18:30 uur

Eén van de hardstwerkende artiesten in de blueswereld is Jose Ramirez. De Costa Ricaan verliet zijn thuisland zo’n acht jaar geleden om zijn droom als bluesmuzikant na te streven. Hij heeft moeten knokken voor zijn plaatsje tussen de Amerikaanse artiesten, maar de laatste jaren is zijn ster reizende. Op zijn palmares staan al een tweede plaats op de IBC (2020), een door Anson Funderburgh geproduceerd debuutalbum én een platendeal bij het bekende Chicago label Delmark Records.

Leon Beal & Luca Giordano Band (US/IT) – 20:15 uur

De Italiaanse Luca Giordano Band is één van de beste Europese begeleidingsbands die o.a. tourde met Chris Cain, JJ Thames, Mighty Mo Rodgers en Sax Gordon. Sinds enkele jaren werkt hij ook samen met Leon Beal, een soulzanger uit Florida. Verwacht knappe soulblues van een zevenkoppige band met een charismatische soulman.

The Fabulous Thunderbirds (US) – 22:00 uur

De 35ste editie van het festival sluit men af met een legendarische band, niemand minder dan The Fabulous Thunderbirds! Deze band rond harmonicaspeler Kim Wilson kende hun commerciële succes in de jaren tachtig van de befaamde Austin bluesscene en kent ook vandaag nog een enorme aanhang. Deze topband is de laatste jaren niet meer in Europa geweest, maar voor Swing’s feesteditie is het bestuur trots dat zij deze band exclusief in Wespelaar kunnen presenteren.

Festivalterrein: Grote Baan 42, 3150 Wespelaar (BE)

Toegang: GRATIS

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: