Whitney Shay: Women Ruled The World (for this afternoon)

Whitney Shay en Band speelden op zondag 16 April 2023 jl. in Café Zaal de Gouden Leeuw van Dongen. Verslag Ton Kok met foto’s van Dick van der Wilt. Klik HIER om het gehele album te kunnen bekijken.

Afgelopen zondag weer eens naar Dongen afgereisd om de uit San Diego (USA) afkomstige zangeres Whitney Shay weer eens aan het werk te zien. Ik had haar al eens eerder aan het werk mogen zien op het Belgische Swing Wespelaar festival en was toen eerlijk gezegd meer onder de indruk van de begeleidingsband onder aanvoering van Nico Duportal dan van de roodharige Amerikaanse, die best potentie toonde, maar duidelijk nog de ervaring miste om het festivalpubliek geheel te overtuigen.

Maar in Dongen kregen we een herkansing. In Europa belandde ze in de stal van Thomas Ruf’s ‘Ruf Records’, waar ze in 2020 deel uitmaakte van de Blues Caravan.

Whitney Shay feat Laura Chavez

De begeleidingsband bestond uit een internationaal gezelschap wat ook al lang banden onderhoudt met het Duitse platenlabel: op bas Tomek German (Duitsland).

Whitney Shay feat Laura Chavez

Op drums zien we Denis Palatin (Frankrijk) en toetsen/zang Katarina Pejak (Servië), die al eerder in De Gouden Leeuw speelde met de Blues Caravan.

Whitney Shay feat Laura Chavez

Op gitaar had Whitney uit San Diego meegebracht de geweldige (en onderschatte) gitariste Laura Chavez. Ook Laura is al lang verbonden met de Blues Caravan en is in Nederland zeker geen onbekende door haar samenwerking met de betreurde Candye Kane en het United By Music Project.

De drie begeleiders gingen van start met het nummer ‘Hard Money’. Vervolgens werd Laura Chavez het podium opgeroepen en zette het viertal een prima versie neer van Janis Joplin’s ‘Turtle Blues’.

Whitney Shay feat Laura Chavez

Toen men warmgedraaid was werd de ‘redhead from San Diego’ het podium op geroepen: Miss Whitney Shay en men ging direct explosief van start.

Whitney Shay feat Laura Chavez

Sommige heren waren wellicht enigszins teleurgesteld, omdat Miss Shay niet een van haar befaamde korte jurkjes aanhad, anderszijds was het misschien hun redding, omdat enkelen in het gezelschap waren van hun partner. Maar goed … laten we ons even focussen op het muzikale gebeuren. Whitney Shay schrijft veel van haar werk zelf en enig feminisme en girl power kan haar niet worden ontzegd met de heerlijke blues ‘A Woman Rules The World’ of ‘Boy, Sit Down’.

Whitney Shay feat Laura Chavez

Tussen het eigen werk door werden ook wat klassiekers als ‘I Love You More Than You’ll Ever Know’, het van Ray Charles bekende “Tell The Truth” of het ook in Nederland niet onbekende Ann Peebles nummer ‘Beware’ gebracht. R&B, soul, rock, pop, jazz, blues en zelfs country kwamen voorbij met de drie dames solistisch in de hoofdrol, waar zeker Laura Chavez de handen regelmatig op elkaar wist te krijgen met haar inventieve solo’s.

Whitney Shay feat Laura Chavez

De tweede set begon ook met twee nummers van Katarina Pejak, waaronder ‘The Harder You Kick’. Vervolgens ging Whitney weer lekker los en wist het publiek regelmatig tot meezingen te bewegen. Helaas is de ‘Dutch Disease’ in Dongen wel erg hardnekkig, maar goed … met sommige zaken moet je gewoon leren leven. De muzikanten lieten zich er gelukkig niet door uit het veld slaan.

Whitney Shay feat Laura Chavez

Whitney vertelde het verhaal dat iemand vroeg: spelen jullie ook rock ‘n’ roll, waarna ze antwoorde: nee, wel rock ‘n’ soul. Nou, dat was niet helemaal juist want met het aloude ‘Get Down With It’ van Bobby Marchan (ook bekend als ‘Get Down And Get With It van Slade) werd de tweede set rockend afgesloten. Uiteraard volgde er nog een toegift.

Whitney Shay feat Laura Chavez

Het gezelschap zette een prima, energieke show neer en de dames hadden het deze middag voor het zeggen (hoewel … zonder het duo Palatin/German was het wel op drijfzand gebouwd). De Gouden Leeuw was weer prima gevuld en de mannen van Blues Promotion Dongen kunnen weer tevreden terug kijken op een geslaagde middag.

1 thought on “Whitney Shay: Women Ruled The World (for this afternoon)”

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: