Chris Corcoran en Thomas Toussaint aan het werk in De Fabriek

Het Chris Corcoran Trio én de Thomas Toussaint band speelden op donderdag 23 Februari 2023 jl. in De Gelderlandfabriek, Culemborg. Een verslag van Ton Kok met foto’s van Piet Verkade (waarvoor hartelijke dank!)

In de Gelderlandfabriek in Culemborg worden sinds oktober 2022 op de derde donderdag van de maand
bluesconcerten georganiseerd onder de naam blues@thefactory, in samenwerking met Walter Wilhelm’s For The Road organisatie. De toegang is laagdrempelig. In principe is de toegang gratis, hoewel een vrijwillige bijdrage natuurlijk gewaardeerd wordt.

Men weet niet de minste namen hier op het podium te krijgen, zo zagen we onder andere Nathan D. James, Greg Isor, Boy Vielvoye, Shakedown Tim, Richville/Rootbag, Steve Troch en Little Steve (Steven van der Nat) hier verschijnen, en dit alles in een zeer informele setting. Vanavond stonden op het programma de Engelse gitarist Chris Corcoran en onze eigen harmonica wizard Thomas Toussaint.

Chris Corcoran is geen onbekende voor The Blues Alone? want hij stond al eens op het JJ’s Blues & Roots Festival in Zoetermeer, toen als begeleider van Giles Robson. Toch stellen wij de nieuwe TBA?-lezers Chris Corcoran graag even voor. Deze Brit met twee UK Blues Awards finales op zijn naam, wordt beschouwd als een van de beste bluesgitaristen van Groot-Brittannië. Daarnaast is hij ook een van de weinige volledig instrumentale Britse bluesacts.

De optredens met zijn trio en met zijn zeskoppige band, met tientallen jaren ervaring in bluesclubs in het Verenigd Koninkrijk, zijn zowel opwindend als fascinerend. Hij verscheen al in verschillende Gitaarmagazines en geeft regelmatig masterclasses. Bovendien werden zijn laatste drie albums Blues Guitar Grooves (2017), Coolerator (2020) en Inferno (2021) allemaal uitgeroepen tot ‘Best Instrumental Album’ door de invloedrijke Amerikaanse website Blues Junction Productions.

Om half negen verschenen op het podium organisator Walter Wilhelm (bassist van Ticket West), zanger/gitarist Harm van Essen (Thomas Toussaint Band/La Ratte) en drummer Paolo de Stigter (Little Hat/Thomas Toussaint Band), die ik in eerste instantie niet herkende, omdat ik verblind was door zijn felle rode kapsel.

De heren trapten lekker af met wat old school blues, waarbij onder meer nummers van Howlin’ Wolf en Magic Sam voorbij kwamen.

Na de zaak lekker opgewarmd te hebben werd Chris Corcoran erbij gehaald en zat de stemming er al vroeg goed in. Ik moet eerlijk zeggen dat Chris Corcoran tot voor kort buiten van mijn radar verdwenen was en mijn dank aan Paolo de Stigter om mij een maandje geleden weer op hem te attenderen.

Na en half uurtje spelen was het tijd voor wat verandering op het podium. Alleen Chris bleef en voegde de rest van het Chris Corcoran Trio zich bij hem op het podium, te weten bassist Jamie Lawrence en drummer Jason Ribeiro.

De heren trakteerden het publiek op een lekkere set instrumentals. Dat deden ze op een zeer indrukwekkende wijze dat mij het ontbreken van vocalen totaal deed vergeten.

Chris is een super gitarist met smaakvol spel met jazz en blues invloeden, maar laat zich daarin geenszins beperken. Na dit indrukwekkende optreden werden Thomas Toussaint en Harm van Essen erbij gehaald en werd de tijd tot de pauze lekker volgespeeld.

Na de pauze was het aan Thomas Toussaint om de tweede helft af te trappen. Twee mannen van zijn band (Harm en Paolo) stonden hem bij, aangevuld met Walter Wilhelm. Al na één nummer maakte laatstgenoemde plaats voor de vaste bassist van de band, Dirk Wagensveld, die op loopafstand van de locatie woont en ook even kwam binnenvallen.

Het was al weer even geleden dat ik ze gezien had, maar al snel hadden ze weer in hun greep en schotelden ze het publiek een mooie selectie pareltjes voor uit de bluesgeschiedenis met nummers van onder andere Little Walter, Jimmy Witherspoon en Smiley Lewis.

Het debuut van de band jaren geleden bij Live@theBBC lag me nog goed bij, maar het gezelschap is uitgegroeid tot een prima band, die op geen enkele bluesgelegenheid zal misstaan. En kon het nog beter? Jazeker! Chris Corcoran werd en weer bijgehaald en met nog meer Smiley Lewis (‘Mama Don’t Like’) werd het vuurtje nog verder opgestookt.

De vlam sloeg echt in de pan toen bezoeker Richard van Bergen ook nog even een gitaar omgehangen kreeg en er werd afgesloten met een stomende versie van Freddie King’s ‘Love Her With A Feeling’.

Iets na elven zat het er weer op, op deze super gezellige locatie, vlak naast het NS station. Als volgende optreden
staat op het programma de Amerikaanse zanger/gitarist Dylan Bishop op 23 maart a.s. (i.d.d. ja, de 4e donderdag van de maand deze keer). Dit is een fraaie locatie en elke keer weten wat meer mensen de weg naar De Gelderlandfabriek te vinden.

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: