The Bluesanovas @ Banana Peel; een fijne ontdekking!

The Bluesanovas speelden Maandag 23.01.23 jl. in de Banana Peel van Ruiselede, onderstaand verslag en foto’s van Belgisch collega verslaggever Marcel van Rootsville waarvoor hartelijke dank!!

Voor de derde maandag op rij bracht ik een bezoek aan de Banana Peel. Zoals ik al schreef in één van de voorgaande recensies, het zijn bezige bijen daar in Ruiselede maar ze weten wél kwaliteit op hun podium te toveren, zoals ook vanavond met de, voor meesten wel redelijk onbekende, The Bluesanovas. Dat was ook te zien aan het aantal aanwezigen want sinds lang was de joint nu eens niet uitverkocht. Enfin geen nood, want er zaten nog genoeg muziekliefhebbers in de tent om er een fijne avond van te maken.

Een vijfkoppige band “Made in Germany” en afkomstig uit Münster. Deze gasten bewijzen dat blues en rock ’n roll lééft bij onze oosterburen. Ze sleepten al verschillende Duitse Blues Awards in de wacht én in 2020 haalden ze de halve finale van de International Blues Challenge in Memphis en dàt wil wat zeggen als Europese band!
De laatste jaren zijn ze dé rijzende ster aan de Duitse blueshemel. Hun retro feel, vintage sound en piano-gestuurde blues en rock ’n roll overtuigden zelfs Eric Clapton die hen vroeg zijn voorprogramma te verzorgen tijdens zijn tournee in 2022.

De vijf brengen intense blues overgoten met een jazzy sausje met het klavier meer dan gewoonlijk in de hoofdrol. Nostalgisch en swingend, blues met een kleine hoek af, subtiel en weergaloos, ouderwets doch eigentijds. Daarenboven zijn ze showbeesten eerste klas.

De band bestaat uit Nico Dreier (keys), Melvin Schulz/Menningman (zang), Filipe Henrique (gitaar), Moritz O’Swald (contrabas) en Philippe Dreier (drums).

Na een korte muzikale intro vlogen deze vijf “guys next door” er volledig in want, zo zou blijken, is show een deel van hun ding en bleek snel dat Melvin een entertainer pur-sang is.
Met ‘Rolling Thunder’ en het swingende ‘Back On My Feet’ werd al duidelijk in welke richting deze gig zou gaan.

Het was energiek en onmiddellijk duidelijk dat de twee steunpilaren van de band Nico aan de toetsen en Filipe op gitaar, waren. Het visitekaartje werd in de eerste twee nummers al afgegeven.

De boys gingen verder met ‘Bottoms Up’, ‘Time To Leave’ en het soulvolle ‘Meant For You’. Het cement dat de band aan elkaar lijmde was zeker te vinden in de strakke ritme-sectie met het stevig baswerk van Moritz, die zich zowel bediende van de elektrische versie als van de upright bass en het secure drumwerk van Philippe, broer van toetsenman Nico.

Ondertussen verzorgde een zeer praatgrage Melvin de boel aan elkaar, geregeld doorspekt met wat humor en zorgden songs als ‘Misery Woman’ en ‘Big Love’ voor het einde van het eerste gedeelte.

In de pauze namen de jongens de tijd om een praatje te maken met de fans en natuurlijk de nodige “merch” te verkopen, wat mij redelijk vlotjes leek te verlopen.
Na een klein halfuurtje was iedereen klaar om terug op de Bluesanovas-express te stappen voor een twee rondje. Dat werd dan stevig ingezet met ‘Dr Love’ en ‘I Don’t Believe’.

Wat ook een pluim is voor de hoed van dit vijftal is dat ze alleen maar eigen nummers spelen. Op de hele avond slechts één cover met ‘Night Life’ van Willie Nelson maar dat ook op het palmares staat van BB King.

Shaken met ‘Skinny Honey’, iets trager met ‘When It Rains’ en terug de gas open met ‘Make Up Your Mind’, deze mannen zijn van alle markten thuis. Ondertussen genoot iedereen van de knappe solo’s op de “88’s” en het schitterende gitaarwerk van stringbender Filipe. Mooi, uitgemeten solo’s en alvast geen “notenneukerij” dat nooit eindigt.

Old style rock ’n roll is deze jongens ook niet vreemd zoals bij ‘Rock ’n Roll Music’ een nummer dat ze ooit in Memphis hebben opgenomen in de Sun Studio. Iedereen voelde stilaan het einde aankomen en ons vijftal nam afscheid met ‘Live It Or Leave It’, een song dat op de nieuwe aankomende plaat zal staan en typisch als afsluiter ‘Bye Bye’. Duidelijker kon het dus niet.

Dit was niet voorzien gezien het bijlange na nog geen 23:00 uur was en Franky diende de jongens de grondregels van de Banana Peel uit te leggen. Geen probleem: ze slingerden er nog twee nummers de zaal in als afscheid met ‘I’ve Been Wrong’ en ‘Keep On Loving Me’.

Bij deze viel het doek op dit meer dan aangenaam optreden, daverend applaus voor de inzet van deze jongens, dit hadden ze schitterend afgewerkt. Alweer een fijne ontdekking.

Met een fijn gevoel huiswaarts, morgen trek ik naar Gent en de volgende afspraak in Ruiselede is binnen twee weken want dan komt Big Pete op bezoek. See you folks!!

The Bluesanovas zouden aanvankelijk op Moulin Blues 2022 optreden dat vond geen doorgang i.v.m. ziekte dit jaar een herkansing om deze band te zien in het Ospelse en wel op zaterdag 06 Mei a.s.

1 thought on “The Bluesanovas @ Banana Peel; een fijne ontdekking!”

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: