Publiek én bands van Bluezy Blues Fest ‘Hungry For The Blues’

De 17e editie van Bluezy Blues Festival Ridderkerk vond plaats op zaterdag 30 April 2022 in De Fakkel van Ridderkerk. Tekst door Nicolette Johns met foto’s van José Gallois. Klik HIER om ‘t hele album te kunnen bekijken.

Zoals vele muzikale activiteiten moest ook het Bluezy Blues Festival van Ridderkerk tot twee keer toe het festival verschuiven.
Bill & The BurnersMaar afgelopen zaterdag 30 April jl. was het dan eindelijk zover dat Jan Valster om drie uur precies het startsein kon geven voor de 17e editie van dit traditiegetrouw eerste festival van het jaar.
Bill & The BurnersDe openers zijn Bill & The Burners afkomstig uit België, zelf had ik dit collectief nog niet eerder gezien maar Wim de Vos (blues-harp & vocals) is geen onbekende bij TBA? want ook zijn er optredens van zijn band Howlin’ Bill en in een akoestische setting met Blame It On Vinnie bijgewoond. Naast Wim zien we nog bekende op ‘t podium, het is gitarist Johan ‘Junior Jay’ de Laat. De ritmesectie bestaat uit ‘Magic’ Frank Pauwels op drumms en Hans ‘Brother Jebediah Kupfernagel’ de Veene op bass.
Bill & The BurnersDe band heeft een zeer divers palet dat reikt van Elvis (Trouble) die vereeuwigd staat op de rechterarm van de frontman, Johnny Cash (16 Tons), rock ‘n roll tot aan rhythm ‘n blues (Pay Bo Diddley) waarin de vocalen van Wim goed worden benadrukt. De solo’s van Junior Jay mogen er ook zijn.
Bill & The BurnersNatuurlijk mag een pluim voor de ritme-tandem niet ontbreken want ook hier vakmanschap! De afsluiter ‘Walking Heart Attack’ doet de verbeelding van sexy meiden met hoge hakken en netkousen de blues-adepten dromen naar jongere jaren. Een goede opener voor het naar blues hongerige publiek dat vandaag van ‘t voorgerecht heeft gesmuld.
Bill & The BurnersOm kwart over vier moeten we weer aan de overkant van de zaal zijn want hier staat DBF te gebeuren. De afkorting staat simpelweg voor Dave, Bart en Frank.
DBFDeze mannen hebben hun sporen in de muziek ruimschoots verdiend frontman/gitarist/vocalist Dave Chavez is natuurlijk het meest bekend van zijn Dave Chavez Band.
DBFSamen met bassist Bart Kamp (Blind B. & The Visionairs) en drummer Frank Duindam (o.a. Sugar Boy & The Sinners) vormt hij dit vrij nieuwe collectief.
DBFChavez blijft een van de betere zangers/gitaristen van ons land, het is lekker vuig en smerig en heeft een voortreffelijke uitspraak van het Amerikaanse Engels. De vertolking van de slow blues ‘I Smell Trouble’ is wederom subliem. ‘Boogie Real Low’ van Rough & Uncut (2019) bewijst maar weer eens dat muzikanten zoals Dave Chavez en Richard van Bergen weinig meer nodig hebben dan hun stem en hun gitaarskills om op te vertrouwen een TOP set te brengen.
DBF Chavez’ weergaloze solo snijdt door je ziel tijdens het nummer wat hij klaarblijkelijk al ‘n jaar of dertig brengt ‘Hard Times’. Zelf had graag ook nog ‘Black Nazareth’ op setlist gezien maar ‘n meisje kan niet alles hebben in ‘t leven. Chavez té lang geleden, blij dat hij de weg naar het podium terug wist te vinden.
DBFDan als ‘t borreltijd is geworden staat een van de – ook in het buitenland – succesvolste Nederlandse bluesband aangetreden op het linkse podium maar voordat zij hun set mogen aanvangen wordt eerst nog even een dierbare van het Bluezy Blues Festival én van haar Blues Alert radioluisteraars herdacht.
597A9525-BorderMakerHet is Alice Piest die voor dat zij veel te jong kwam te overlijden vroeg om toch eens de Twelve Bar Blues Band te programmeren. Twee jaar naar haar overlijden kan die laatste wens eindelijk in vervulling gaan.
Twelve Bar Blues BandDe 12BBB bestaan uit Jan J. Scherpenzeel op vocals en blues-harp, Peter Langerak op ritme-gitaar, Kees Dusink (Best Dutch Blues Gitarist 2012) op slide en solo gitaar.
Twelve Bar Blues BandDe ritme sectie bestaat uit Dutch Blues Award winnaar Patrick Sideburn Obrist op bass en op drumms zien we Jeffrey van Duffelen. Ook hier in Ridderkerk heeft de Twelve Bar Blues Band weer een vaste schare fans op de been gebracht.
Twelve Bar Blues BandZelf ben ik niet zo bekend met ‘t repertoire van deze band maar krijg wel mee dat de tweede song het favoriete nummer van Alice was, ‘t heet ‘Can’t Get Enough Of This Girl’, zo is Alice er toch een beetje bij vandaag. De band mocht in 2011 voor Best Dutch Blues Band dus w.b.t. kwaliteit zit het wel snor bij de 12BBB. We zien een gedegen set waar kwaliteit hoog in ‘t vaandel staat maar ikzelf mis nét dat beetje sparkle.
Twelve Bar Blues BandDe opvolgers The Original Strikes hebben we nog niet zo lang geleden – 10 dagen om precies te zijn – mogen zien optreden in het Haagse Musicon.
The Original StrikesOok deze keer in de vertrouwde bezetting; Pieter ‘Big Pete’ van der Pluijm op vocals en blues-harp, tweevoudig winnaar van de Dutch Blues Award voor beste drummer Jody van Ooijen en bassist Roelof Klijn op bass dit trio wordt keer op keer uitgedaagd door gitarist Sjors Nederlof (award voor Best Dutch Blues Gitarist 2011). Ook op Bluezy Blues Fest wordt er geopend met Slim Harpo’s ‘Got Love If You Want It’ waarbij Sjors middels een fantastische gitaarpartij je bij de lurven pakt.
The Original StrikesDe honger is nog niet gestild bij het publiek, sterker nog men wil meer van dit lekkers. ‘Love Her With A Feeling’ van Freddie King is voor mijzelf de klapper van de set mede dankzij de passie van ‘Jimmy Stringbreaker’ Nederlof. Maar laten we de onverschrokken doorspelende Big Pete niet uitvlakken want ondanks zijn  geluidsproblemen blaast deze ‘grootheid’ op vocals/blues-harp me alwéér de vouwen uit de broekspijp.
The Original StrikesHet ‘grand dessert’ van dit ‘six course meal’ in Ridderkerk is toch echt wel de speciale gast. Matt Schofield die later vanavond geprogrammeerd staat haalt samen met Big Pete wat herinneringen op van zo’n twintig jaar geleden toen zij samen musiceerden in The Lester Butler Tribute Band.
The Original StrikesWe horen een zeer gepassioneerde vertolking van ‘Way Down South’ als ab-so-lu-te knaller van dit alweer zeer geëngageerde optreden van The Original Strikes.
The Original StrikesAJ Plug is de voorlaatste band van deze mooie avond in mijn eigen regio Rijnmond. Al snel zien we bij het soundchecken naast frontvrouw/zangeres AJ en gitarist Klaas (Kuijt) en bassist Roelof Klijn nóg een bekend gezicht. Het is Matthijs Stauttener die vandaag achter de toetsen zal plaats nemen, hem kennen we o.a. van de Dave Chavez Band maar trekt door den lande met de theatertour Symphonic Rock Night.
AJ PlugDe reguliere bandleden gitarist Guy Smeets en drummer Arie Verhaar spelen vanavond bij Phil Bee in ‘t zuiden van ‘t land en worden vervangen door Sebastiaan Fledderman op de zes snaren van de Gibson en de cimbalen worden beslagen door Tommy Parker Jr.
AJ PlugDe blues-adepten weten dat dit koppel – Klaas én AJ – van ver komen, beiden werden zij getroffen door ziekte maar met hun nieuwe album ‘Killer King’ – Dutch Blues Album Award 2021 – schreven zij samen het verdriet, de onmacht en de boosheid van zich af.
AJ PlugEr wordt afgetrapt met een ‘gouwe ouwe’ uit 2016 ‘Going Under’ en de trouwe fans doen nog maar eens een stapje nader tot het podium. We zijn getuige van een zeer intense vertolking van ‘Better Off Without You’ van Let Go Or Be Dragged uit 2014.
AJ PlugNatuurlijk wordt ook hier in Ridderkerk het nieuwste album gepromoot, bij de eerste tonen van ‘Killer King’ wellen de tranen al op want ook ikzelf had net als deze sterke, charismatische AJ Plug geluk maar zoveel dierbaren van ons niet. Barefoot (The Grolloo Takes) is misschien wel mijn meest favoriete album van AJ Plug, ik houd van de broosheid die in de nummers ligt.
AJ PlugOok hier op Bluezy Blues Festival horen er een song van ‘River Blue’ en waarachtig ook versterkt is het nummer zeer de moeite waard en dus werd ‘t ook uitgebracht op Killer King. Wie had er ooit gedacht dat een Stereophonics nummer op een bluesfestival gespeeld zou worden? Ik in ieder geval niet maar AJ Plug speelde ‘t ooit op Radio 2 en besloot dat ‘t ook zou werken in een blues-rock uitvoering op een groter podium dan een studio.
AJ PlugDrummer Tommy Parker Jr. verdient een extra pluim voor zijn inbreng tijdens ‘Free At Last’ (Chew Chew Chew) wàt ‘n klasbak. AJ Plug is terug en hoe! De passie is toegenomen en de wisselwerking met de voor mij onbekende gitarist Sebas Fledderman is van ‘t heel ander niveau dan van de reguliere begeleider.
AJ PlugAJ Plug heeft ook hier in De Fakkel de waakvlam doen opflikkeren tot een fel brandend haarvuur.
Matt Schofield & King's Rhythm CrewDe laatste band wordt traditiegetrouw door de ’eminence grise’ van de Ridderkerkse radio aangekondigd. Nico Bravenboer is verheugd ons mede te delen dat eindelijk Matt Schofield op zijn podium staat.
Matt Schofield & King's Rhythm CrewDe radioman hield 18 jaar geleden een radio interview met de Mancunien en sprak toen al de wens uit hem ooit eens te contracteren. Vandaag wordt Matt Schofield begeleid door King’s Rhythm Crew bestaande uit Govert van der Kolm op toetsen, Ruud Weber op bass en Marlon Pichel zien we op drumms.
Matt Schofield & King Rhythm CrewDe tegenwoordig in Florida residerende Schofield laat ons genieten van het uit 2009 (Heads, Tails & Aces) daterende nummer ‘Live Wire’ waarbij ik watertand van de smakelijk scratch op zijn SVL 61 Daytona
Matt Schofield & King's Rhythm Crew Ook een nummer waarbij drummer Marlon meteen zijn visite kaartje afgeeft maar ook Govert van der Kolm laat horen dat hij en Schofield een lange geschiedenis samen hebben want ‘t past als een handschoen.
Matt Schofield & King's Rhythm CrewSchofield is niet in ‘n hokje te stoppen, de man heeft een speciale speelstijl en zijn blues lijkt altijd wat gelardeerd met ‘n jazzy inslag. Het subtiele orgelwerk van Govert tijd de slow blues maakt ‘t publiek hongerig naar meer.
Matt Schofield & King's Rhythm CrewRuud ‘the funk master’ Weber geeft Albert Collins’ ‘Black Cat Bone’ een heel andere twist en nodigt Govert uit voor de eerste solo van de set. Ook Matt’s levenspartner Christine Tambakis is thuis op een podium, zij wist haar thuis op de planken van vele New Yorkse jazzclubs.
Matt Schofield & King's Rhythm CrewMet de King’s Rhythm Crew zingt ze wat meer blues-materiaal zoals ‘Little By Little’ waarbij ook inmiddels Pieter ‘Big Pete’ van der Pluijm op het podium is uitgenodigd.
Matt Schofield & King's Rhythm Crew
De vertolking van ‘Dr. Feelgood’ laat zien én vooral horen dat Matt Schofield tot een fenomenale muzikant is uitgegroeid. Hoewel alle leden van King’s Rhythm Crew een extensieve solo krijgen menen we tóch dat deze band niet als laatste geprogrammeerd had mogen worden, de zaal druppelt langzaam aan leeg.
Matt Schofield & King's Rhythm CrewTóch weet Nico Bravenboer na wat aandringen bij de resterende toeschouwers de eerste én enige toegift van de avond te bewerkstelligen.
Matt Schofield & King's Rhythm CrewChristine, Matt en deze fantastische King’s Rhythm Crew laden zich nog één keer op om het eerste festival van 2022 gepast af te sluiten. Voldaan en opgeladen gaan we nog even heerlijk met mede liefhebbers en musici na keuvelen in ‘t café.

The Blues Alone? bedankt Nico Bravenboer, Jan Valstar en al die vrijwilligers voor de getoonde gastvrijheid en hopen volgend jaar  ook aanwezig te kunnen/mogen zijn bij Bluezy Blues Festival.

Geef hier uw commentaar

%d bloggers like this: